Cum îți amenajezi livingul: sfaturi și idei practice

Livingul reprezintă, prin definiție, o zonă rezervată socializării. Amenajarea sa depinde nu doar de forma și dimensiunile camerei, ci și de gusturile și personalitatea proprietarilor. În general, mobila pentru living este modernă, camera este aerisită, iar spațiul îmbină culorile cu lumina și texturile oferite de obiectele decorative, pentru a crea o oază de bucurie pentru tine, familie și prietenii voștri. Citind în continuare, poți afla mai multe despre amenajarea livingului în funcție de multiple criterii, stiluri de amenajare și particularitățile lor, cum amenajezi în funcție de destinația încăperii, precum și cum alegi mobilierul și obiectele de decor pentru a pune în valoare căminul casei.

Cum te pregătești pentru amenajarea livingului

Urmând câteva sfaturi destul de simple, poți transforma livingul într-o cameră caldă și primitoare, indiferent de sezon:

Cum să amenajezi un living în funcție de dimensiune

Unul dintre cele mai importante criterii pentru amenajarea livingului este dimensiunea camerei. Chiar dacă sufrageria ta nu este mare, există numeroase trucuri pentru a obține un spațiu funcțional, cald și primitor. Mai jos, poți citi despre amenajarea livingului în funcție de dimensiune.

Living mic

Amenajarea unui living mic poate reprezenta o provocare, mai ales atunci când vine vorba de alegerea pieselor de mobilier, dar și a elementelor care decorează pereții. Pentru a crea un spațiu armonios, este recomandat să te orientezi spre finisaje în culori deschise, mobilă funcțională și renunțarea la obiectele fără utilitate practică, ce aglomerează spațiul.

Poți opta pentru o canapea extensibilă cu două sau trei locuri sau pentru un colțar prevăzut cu o ladă de depozitare generoasă. În loc de comodă TV, optează pentru un suport care se montează pe perete. Biblioteca poate aglomera un living mic, motiv pentru care, pentru a crea o atmosferă aerisită, poți alege rafturi și etajere suspendate, pe care vei putea pune cărți, rame foto și alte amintiri care vor oferi personalitate camerei.

Unui living de mici dimensiuni i se potrivește stilul modern sau minimalist.

Living mic
Living mic

Living de mari dimensiuni

Un living de dimensiuni generoase îți permite să îți pui în aplicare ideile, fără constrângeri spațiale. Singura regulă este să alegi doar câteva culori, pentru a nu încărca vizual camera. Poți opta pentru o canapea de mari dimensiuni și o bibliotecă alcătuită din mai multe corpuri. De asemenea, poți folosi obiecte de decor dintre cele mai diverse, pentru a echilibra vizual spațiul. Acestea pot fi cu model simplu, îndrăznețe, încărcate de culoare sau marcate de modele geometrice ori florale.

Ai grijă, totuși, pentru a nu aglomera cu mobilier și decorațiuni doar o zonă a camerei; creează un echilibru între dimensiunile livingului, mobilă și obiectele de decor.

Living mare
Living de dimensiuni mari

Living îngust

Livingul îngust creează mai multe probleme atunci când vine vorba de amenajare. Pentru a obține un loc funcțional și confortabil, poți amenaja o zonă de socializare cu fotolii, canapea, măsuță de cafea și televizor și o zonă de luat masa cu scaune, masă și zona de depozitare pentru accesoriile necesare aranjării mesei. În funcție de nevoi, zona de luat masa poate fi înlocuită cu un spațiu de lucru cu birou, scaun, rafturi și laptop.

Pentru a separa zonele livingului, poți apela cu încredere la covoare, un colțar în L sau chiar o etajeră în trepte.

De asemenea, nu uita să lași loc pentru trecere. Un culoar de trafic ideal are o lățime de aproximativ 80 de centimetri.

Amenajarea livingului în funcție de tipul locuinței

Deși, în mare, amenajarea livingului la casă are multe lucruri în comun cu cea dintr-un apartament, există câteva particularități pe care ar trebui să le știi, dacă dorești să oferi un plus de utilitate. Mai jos sunt câteva lucruri despre fiecare în parte.

Livingul la casă

Dacă ai un living generos, amenajarea sa se simplifică mult. Pe lângă alegerea mobilei și a pieselor de decor, trebuie doar să asiguri armonia culorilor și a texturilor. Cu toate acestea, poate fi dificil să creezi armonie într-un spațiu foarte mare, motiv pentru care multe persoane aleg combinarea albului cu 1-2 culori calde, pentru a fi sigure că nu dau greș. Poți alege inclusiv modele florale sau geometrice, însă este bine să te asiguri că se integrează armonios în cameră.

În cazul unei sufragerii open space, care se deschide spre bucătărie, poți delimita zona de socializare de cea de gătit prin poziționarea strategică a mobilierului (de exemplu, o canapea de trei locuri poate avea rol despărțitor).

Livingul la apartament

În multe apartamente, sufrageria are dimensiuni medii spre mari, deci nu îți va fi foarte greu să găsești mobilier. Alege piese care să îndeplinească mai multe roluri (mobila multifuncțională). Canapeaua extensibilă poate deveni un pat atunci când oaspeții tăi vor rămâne peste noapte.

Dacă ai balconul deschis în prelungirea livingului, poți amenaja și o zonă de relaxare. Ai grijă, totuși, să folosești aceleași finisaje și să păstrezi tema livingului.

În cazul unui apartament nedecomandat, când trecerea dintr-o încăpere în alta se face prin living, alege mobila în așa fel încât căile de acces să nu fie blocate.

Stiluri de amenajare

Pe lângă dimensiune și tipul locuinței, amenajarea livingului depinde și de stilul ales pentru această încăpere. Pentru a te bucura de armonie, este indicat să păstrezi același stil în întreaga casă. Cu alte cuvinte, sufrageria ar trebui să completeze și să vină în prelungirea celorlalte camere. Bineînțeles că stilul pentru living depinde și de dimensiunea camerei, astfel că cel modern se potrivește mai ales sufrageriilor mici, în timp ce livingul clasic este marcat de mobilă de mari dimensiuni, astfel că necesită un spațiu pe măsură. Mai jos sunt câteva particularități pentru fiecare stil în parte.

Stil modern

Livingul modern este simplu și îmbină confortabilul cu utilul. Se merge pe suprafețe netede, piese cu forme geometrice, mobilier multifuncțional și finisaje neutre. Pentru a aduce un plus de personalitate, poți adăuga obiecte de decor cu forme sau culori îndrăznețe.

Living stil modern

Stil clasic

Un living în stil clasic este ușor de recunoscut prin mobilierul din lemn masiv, corpuri de iluminat impunatoare, materiale delicate precum catifeaua sau mătasea. Per ansamblu, stilul clasic înseamnă eleganță și rafinament.

Living stil clasic

Stil rustic

Amenajarea unui living în stil rustic constă în crearea unei armonii cu natura. Poți folosi pardoseli din lemn, grinzi, pereți din piatră decorativă sau chiar poți instala un șemineu. Elementele decorative conțin materiale precum lâna, bumbacul sau inul și pot include motive tradiționale. Mobilierul are aspect vintage, iar canapeaua și fotoliile sunt confortabile.

Stil vintage

Un living în stil vintage este pus în valoare prin elemente de decor specifice, precum tapetul floral, lumânările parfumate și alte elemente similare. Primează, de asemenea, piesele din lemn masiv cu aspect de uzură, degradeuri, albul, auriul și nuanțele de maro. Este de preferat canapeaua cu brațe, eventual mici sculpturi și cuverturi cu modele florale.

Living stil vintage

Stil eclectic

Stilul eclectic poate fi de neînțeles pentru unele persoane, deoarece pare prea aglomerat. Însă, dacă dorești să îmbini stilul vintage cu modernitatea, livingul în stil eclectic ți se potrivește. Cum amenajarea sa poate încărca încăperea, acest stil se potrivește mai ales sufrageriilor generoase. Poți opta pentru piese de mobilier vintage sau retro. Pentru a completa peisajul, decorațiuni inedite, moderne, pot completa camera. Pentru ca livingul să nu te obosească, alege să lași pereții într-o nuanță neutră precum albul sau cremul.

Living stil eclectic

Stil minimalist

Minimalismul este un stil de amenajare desprins din modernism. Livingul minimalist este marcat de suprafețe plane și lucioase, materiale precum sticla, metalul, piatra și pielea, precum și de opere de artă simple. Culori precum albul, griul sau negrul se îmbină cu decorațiunile colorate.

Stabilirea funcționalităților dorite pentru living

Amenajarea livingului poate varia și în funcție de modul în care vei folosi această încăpere. De acest lucru depind alegerea culorii pereților, nuanța parchetului, tipul de mobilier, textura și imprimeul covorului, tipul decorațiunilor de interior, precum și alegerea obiectelor de iluminat. Mai jos sunt principalele tipuri de living fiecare având particularitățile sale:

 • Living pentru serile în familie – un astfel de living conține canapea și fotolii, eventual scaune și o măsuță pe care vor sta la loc de cinste ceaiul sau ciocolata cu lapte. Timpul în familie poate presupune urmărirea unor filme sau chiar folosirea unui videoproiector. O particularitate a acestei sufragerii o reprezintă livingul pentru familiile care au copii mici. În această situație, va fi nevoie să amenajezi un spațiu de joacă pentru prichindei;
 • Living pentru întâlnirile cu prietenii – livingul ca spațiu de întâlnire reprezintă de ani buni scopul acestei încăperi. Alege o canapea generoasă și lasă suficient spațiu pentru ca oaspeții tăi să poată trece ușor;
 • Living cu zonă de birou – dacă lucratul de acasă reprezintă ceva uzual pentru tine, îți poți lăsa un colț din living pentru amenajarea unui birou. Poți opta pentru un birou multifuncțional, construit pe verticală; pentru menținerea ordinii, poți folosi rafturi montate pe perete. O lampă de birou îți va fi utilă, la fel și un scaun ergonomic;

Living pentru cina în familie – în special dacă este în continuarea bucătăriei, poți amplasa o masă generoasă, unde veți putea cina alături de copii. Pentru a delimita bucătăria de living, poți așeza un despărțitor, iar amenajarea unei hote deasupra aragazului va ajuta la eliminarea mirosurilor. 

Functionalitati dorite pentru living

Idei de amenajare pentru living

Există mai multe modalități prin care îți poți personaliza livingul. Mai jos sunt câteva idei:

 • Amenajare living cu tapet – tapetul reprezintă o soluție la îndemână, dacă dorești să acoperi pereții. Un model floral, geometric sau inedit poate oferi o pată de culoare camerei, fără a o încărca, fiind ideal pentru sufrageriile mici;
 • Amenajare living cu piatră decorativă – alegerea pietrei pentru a înfrumuseța podeaua sau chiar pereții poate aduce un plus de stil în cameră. Pentru un efect spectaculos, poți folosi acest material pentru a acoperi un singur perete din living. Se potrivește mai ales în sufrageriile de mari dimensiuni;
 • Amenajare living cu scară interioară – dacă ai scară interioară în casă, trebuie să ții cont de poziționarea sa atunci când amenajezi livingul. Scara poate fi amenajată cu luminițe sau materiale naturale, devenind, astfel, un element decorativ inedit;
 • Amenajare living cu bar – dacă dorești să ai un spațiu unde poți servi vin sau cocktailuri alături de prieteni, poți crea un spațiu în living. Este întâlnit mai ales în cazul sufrageriilor open space. Bineînțeles că mobilierul specific pentru bar trebuie ales pentru a fi în armonie cu restul camerei;

Amenajare living cu șemineu – poți amenaja un șemineu în living, fie că dorești să îl folosești pentru încălzire, fie doar pentru rolul său decorativ. Acesta va întregi atmosfera caldă și va oferi un plus de rafinament.

Idei de amenajare pentru living

Culori potrivite pentru living

Livingul reprezintă una dintre cele mai importante camere din casă, locul în care îți petreci serile alături de familie și unde primești musafirii. Culorile ajută la reflectarea personalității tale și oferă o atmosferă caldă, intimă și primitoare. Mai jos poți vedea cum te ajută culorile să creezi atmosfera pe care ți-o dorești în living:

 • Alegerea culorilor calde pentru living – se află pe lista multora atunci când își amenajează livingul. Astfel de culori transmit ideea de căldură și confort și pot fi folosite pe pereți, pe accesorii sau pe obiectele decorative. Dacă le alegi pentru pereți, este necesar să stabilești un contrast plăcut, astfel că mobila și decorațiunile ar trebui să fie dintre cele mai simple. În schimb, dacă lași pereții albi, ai mai multă libertate să decorezi camera în culorile calde dorite;
 • Alegerea culorilor reci pentru living – culorile reci pot scoate din anonimat un living simplu. Poți vopsi un perete în verde, albastru sau gri. Se potrivește cu mobila modernă, simplă, în culori neutre. Este bine să eviți mobilierul închis la culoare, deoarece va crea o aglomerare și mai mare a încăperii și o va face să pară mai mică. De asemenea, culorile reci nu sunt recomandate sufrageriilor mici;
 • Alegerea culorilor neutre pentru living – astfel de nuanțe se potrivesc pentru living indiferent de dimensiunea acestuia. Albul, negrul sau griul completează stilul minimalist și modern. În plus, prezența albului creează iluzia de spațiu și luminozitate, fiind ideală pentru locurile mici. După preferințe, culorile neutre pe pereți și pardoseală pot fi combinate cu mobilă colorată.
Living culori neutre
Living mix de culori

Decorațiuni pentru living

Ai la dispoziție numeroase opțiuni pentru a decora livingul. Acestea îi vor da un plus de personalitate și vor accentua aspectul primitor. Mai jos sunt câteva sugestii de idei de decorațiuni pentru living:

 • Covorul – alegerea sa depinde de dimensiunile camerei și de stilul sufrageriei. Dacă ai un living simplu, un covor colorat, cu model floral sau geometric poate schimba aspectul încăperii;
 • Perne decorative – alegerea pernelor decorative depinde de modelul canapelei și de stilul sufrageriei. Ele pot schimba aspectul livingului fără investiții majore. Fii atent și la numărul lor; prea multe perne pot încărca inutil spațiul, făcându-l să pară mai mic;
 • Candelabru și/sau veioze – alegerea lor depinde, în mod firesc, de spațiul pe care îl ai la dispoziție, de stilul camerei și de preferințele personale. Dacă spațiul este deja încărcat, optează pentru obiecte de iluminare minimaliste, care vor lumina camera discret;
 • Alte elemente decorative – în funcție de stil și de spațiul disponibil, poți alege draperii lungi (vor înălța vizual camera), tablouri, ghivece cu flori, oglindă cu model inedit etc.

Livingul este foarte important, indiferent de dimensiunile sale. Alege piese de mobilier funcționale, decorează gândindu-te la atmosfera pe care vrei să o creezi și te vei putea bucura în tihnă de timpul petrecut aici alături de familie și prieteni.

Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.