Sfaturi de siguranță pentru bicicliști: la ce să fii atent când mergi cu bicicleta prin oraș

„Oare merită investiția? Dacă o cumpăr, o voi folosi? Cât de sigur este să merg cu ea prin oraș?” Sunt câteva dintre întrebările la care se gândește o persoană înainte de a achiziționa o bicicletă. Dacă te tentează ideea de a trece pedalatul pe lista hobby-urilor tale, poate că este timpul să afli mai multe detalii despre acest subiect.

Motivele pentru care merită să pedalezi

Pentru unii – mod de relaxare, pentru alții – mijloc de deplasare sau chiar secretul prin care se mențin în formă. Indiferent de tabăra în care te situezi, pedalatul oferă numeroase beneficii și avantaje:

Te ajută să te relaxezi și să scapi de stres

Parcurs pe bicicletă, drumul de la birou spre casă te va ajuta să te deconectezi mult mai bine de tensiunea acumulată după o zi întreagă de muncă. La fel, o escapadă de weekend, o plimbare în parc cu prietenii bicicliști, un traseu de câțiva kilometri, la final de zi, sunt modalități simple prin care îți menții tonusul fizic, dar și pe cel mental. Pedalând, circulația sângelui se îmbunătățește, iar creierul se oxigenează mult mai bine. Din acest motiv, și calitatea somnului crește.

Nu costă mult

Spre deosebire de alte sporturi în care trebuie să investești în mod constant, în cazul mersului pe bicicletă, vorbim despre un buget cheltuit atunci când îți cumperi bicicleta și de unul ocazional, pentru revizie și pentru a schimba echipamentul de protectie, cauciucurile, plăcuțele de frână sau echipamentul sportiv (pantaloni și bluze speciale pentru ciclism, pelerină de ploaie, coburi, în cazul în care vrei să pleci în călătorii mai lungi). De regulă, prețul diferă în funcție de calitatea și tipul bicicletei. De exemplu, cu o investiție de 3499.00 lei, poți achiziționa o bicicleta de munte, dar care se mulează perfect pe orice categorie de teren sau drum. Înainte de a alege bicicleta, este bine să știi pe ce tip de teren o vei folosi cel mai des. Dacă vrei să te bucuri doar de plimbările în oraș și îți dorești o bicicletă practică, simplă, care ocupă puțin spațiu în locuința ta, atunci un model tip Practic Retro este potrivită.

Vezi 🎁 oferta noastră pentru  BICICLETA PRACTIC RETRO

Te ajută să economisești timp în trafic

Mai ales dacă stai într-un oraș destul de aglomerat cum este Bucureștiul, bicicleta te poate scuti de blocajele în trafic, îți permite să alegi traseul cel mai scurt și să eviți înghesuiala din mijloacele de trasport. Așa că este mult mai plăcut ca în zilele cu vreme prietenoasă să parcurgi drumul spre muncă în aer liber, pe două roți, și nu nervos în trafic.

Te ajută să scapi de kilogramele în plus

Dacă ești în căutarea unei metode prin care poți scăpa de kilogramele în plus, distrându-te, atunci mersul pe bicicletă se poate încadra pe lista cu opțiuni. Într-o oră de pedalat poți consuma mai mult de 500 kcal, în funcție de intensitatea cu care pedalezi și de dificultatea traseului.

Sfaturi de siguranță pentru bicicliști

Dacă te-ai gândit să dai startul traseelor făcute pe bicicletă prin oraș, nu uita să pui siguranța pe primul loc. Pedalatul este un hobby, însă poate fi și periculos. Așa că, înainte de a porni la drum, urmărește câteva sfaturi și reguli de aur:

Folosește echipament de protecție

„Paza bună trece primejdia rea”. Casca de protecție îți poate salva viața, iar cotierele și genuncherele te pot scuti de câteva răni și complicații pe care le-ai putea suferi într-un accident. Așa că este bine să le porți, indiferent dacă ești începător sau profesionist.

Vezi 🎁 toate ofertele noastre de ECHIPAMENT DE PROTECTIE

Semnalizează-ți prezența în trafic

Regulamentul rutier obligă bicicliștii să poarte vestă reflectorizantă noaptea, în zonele unde nu există iluminat public. De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată cu un sistem de avertizare sonoră, în față – cu far de lumină albă sau galbenă, iar în spate – cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare. Toate acestea nu doar că te scutesc de o posibilă amendă, ci și de accidente, protejându-te pe tine și pe alți colegi de trafic.

Vezi 🎁 toate ofertele noastre de SETURI LUMINI BICICLETA

Învață semnele și regulile de circulație

Odată ce ai ieșit cu bicicleta pe șosea, nu mai ești pieton, ci participant la trafic. Indiferent că ai o cursieră, o bicicletă de oraș sau una de munte, va trebui să te comporti ca un vehicul, pentru că regulile codul rutier se vor aplica și pentru tine. Este bine să cunoști semnele de circulație, să știi când trebuie să acorzi prioritate, când ți se cedează trecerea, când și la ce distanță poți depăși, precum și care sunt drepturile și obligațiile tale, ca participant la trafic.

Fii atent la portierele mașinilor

Una dintre greșelile făcute des este că șoferii din mașinile parcate deschid portiera fără să verifice oglinda și fără să se asigure dacă din spate vine vreun vehicul. Un astfel de obstacol este greu de evitat pentru un biciclist. Recomandat este să fii prudent, să încetinești atunci când depășești mașini parcate și să vezi ce intenție are șoferul, dacă vrea să iasă din mașină sau nu. Astfel, vei putea evita la timp pericolul.

Nu pleca fără pompă la tine

Orice biciclist, chiar și cel de „tură scurtă” ar trebui să aibă la el un kit cu câteva ustensile: pelerina de ploaie, un imbus, o cameră de bicicletă, o pompă. Nu te gândi că această trusă ocupă mult spațiu. În ziua de azi, atât pompele de bicicletă, cât și pelerinele de ploaie sunt compacte și încap lejer în buzunarul unui ghiozdan sau al unei genți.

Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.