Sfaturi și idei pentru amenajarea unui hol mic

Dacă pentru living, dormitor sau bucătărie, ideile de amenajare sunt atât de generoase, încât nu știi pe care să o alegi, când vine vorba de hol, lista se încheie destul de repede, mai ales când vorbim despre unul mic. Dar cum niciun spațiu din casă nu trebuie irosit, merită să îi acordăm atenția cuvenită. Discutăm în acest articol despre:

Alegerea mobilierului potrivit în funcție de tipul de hol

Nu toate locuințele au un hol generos, însă, prin câteva idei simple, ne putem adapta oricărei condiții, iar cea mai simplă sugestie este să ții cont de forma spațiului și să vezi ce posibilități îți pune la dispoziție.

Hol pătrat

Deși este mic, holul pătrat îți oferă posibilitatea de a alege mai multe piese de mobilier pe care le poți așeza în mai multe moduri. Dacă vorbim despre un hol situat la intrarea în apartament, aici poți pune un pantofar mai înalt, cu rafturi sau sertare închise, pe care poți așeza câteva obiecte decorative, dar și un suport special, în care să agăți cheile, un coșuleț pentru plicuri, facturi aduse din cutia poștală și o pușculiță în care să pui monede sau alte mărunțișuri.

Vezi toate ofertele noastre de 🍀 OBIECTE DECORATIVE PENTRU HOL

Pe peretele opus, poți monta un cuier înalt, o oglindă, un taburet colorat. De asemenea, în locul pantofarului clasic, poți alege o băncuță stil vintage care are în partea de jos rafturi pentru depozitarea încălțărilor. Aceasta nu doar că te ajută să economisești spațiu: este practică, o folosești atunci când te încalți, dar și estetică, accesorizând zona în mod plăcut.

Hol lung și îngust

Pentru holurile înguste, cel mai potrivit este să optezi pentru un cuier modular. Pe unul dintre pereți, poți pune un suport pentru haine, care are în partea de jos câteva rafturi sau sertare închise în care să pui încălțările, umbrela sau alte accesorii pe care să le ai la îndemână atunci când ieși din casă.

Vezi toate ofertele noastre pentru 🍀 CUIER MODULAR

Pentru ca holul să nu fie unul anost, opus peretelui pe care ai montat cuierul, poți pune câteva fotografii cu tine și cei dragi, așezate în rame cu design atrăgător. De asemenea, nu uita de covoarele tip traversă, care pot crea efectul de spațiu mai mare atunci când au dungi longitudinale.

Hol de interior

Fiind un culoar de trecere, holul interior trebuie accesorizat în mod echilibrat. Nu trebuie să fie supraîncărcat. Cu siguranță nu vrei să te încurci sau să te împiedici de obiectele inutile. În cazul acesta, limitează-te doar la lucrurile funcționale, de exemplu, un covor sau o traversă care să protejeze, mai ales dacă pe hol este montată gresie sau alt material rece.

Ce culori se potrivesc într-un hol mic

Evident că într-un hol mic, dorim să folosim culori care dau senzația de spațiu încăpător. În afară de alb, care este o nonculoare, dar care conferă holului prospețime și acel sentiment de loc aerisit, îngrijit, curat, poți folosi și nuanțe deschise de bej, galben, violet-deschis, auriu, albastru-deschis. Dacă apartamentul este amenajat în stil minimalist, atunci culoarea gri va completa de minune conceptul general al casei. Culorile închise sau aprinse, cum este roșul, de exemplu, pot fi folosite pe plafon sau pe un singur perete, eventual în zona în care sunt poziționate cuierul și pantofarul. Tot pe unul dintre pereți poți monta un tapet care să aibă fie linii verticale, care vor face plafonul să pară mai înalt, iar interiorul mai elegant, fie linii orizontale, care vor da senzația că holul este mai lung decât în realitate.

Cum alegi corpurile de iluminat

Când vorbim despre un hol mic, este clar că lămpile voluminoase, candelabrele mari nu ar da un efect prea echilibrat. Așa că variantele sigure pe care le poți aplica, mai ales atunci când nu apelezi la serviciile unui designer, rămân montarea aplicelor, a lustrelor de mici dimensiuni, a celor suspendate, a lămpilor de perete.

Vezi toate ofertele noastre pentru 🍀 APLICA PENTRU PERETE

Trucuri pentru un hol mai mare

Chiar dacă dimensiunile holului sunt mici, poți contracara acest dezavantaj prin trucuri simple:

 • Prima regulă este să alegi doar piesele de mobilier strict necesare, pentru a evita riscul de a supraaglomera. Recomandat este ca piesele să nu fie așezate direct pe podea. În felul acesta, creezi un efect de spațiu aerisit;
 • Folosește traverse cu dungi longitudinale, care vor face spațiul să pară mult mai lung decât este;
 • Dacă holul este dreptunghiular, pe marginea lui, poți monta bucăți de gresie care au dungi sau forme geometrice, cu rol de a extinde vizual spațiul;
 • O variantă de lărgire a spațiilor este demontarea ușilor care separă holul de living.  Astfel, lumina va pătrunde în hol și va fi mult mai spațios;
 • Oglinzile pot mări vizual orice încăpere, așa că nu ezita să le folosești, mai ales că montate în hol, sunt mai mult decât utile;
 • Tapetul cu linii verticale va face plafonul să pară mai înalt, interiorul mai elegant, iar cel cu linii orizontale va da senzația că holul este mai lung și spațios;
 • Pentru amenajarea podelei, recomandat este să alegi un parchet în nuanțe cât mai deschise și cu plăci mari.

Stiluri care se potrivesc holurilor mici

Una dintre cele mai simple modalități prin care poți amenaja un hol este să urmărești tendințele date de stiluri. Desigur că varianta aleasă trebuie să fie în ton cu restul camerelor și să fie ușor de pus în aplicare. Iată câteva idei ce te pot inspira:

 • Stilul minimalist, fiind caracterizat de linii drepte, forme foarte simple și o atmosferă cât mai aerisită, este potrivit pentru spațiile mici. Cu cât mai simplu și confortabil, cu atât mai bine, este ideea acestui stil. În același timp, minimalismul promovează mobilierul modern, ergonomic, multifuncțional;
 • Stilul industrial este des întâlnit în pub-uri sau cafenele, dar se potrivește la fel de bine și în apartamente, fie ele generoase sau nu. Mobilierul din fier și lemn nefinisat, pereți și podele din beton, lămpi cu abajur metalic sunt câteva dintre elementele caracteristice acestui stil;
 • Stil mediteranean – când spunem stil mediteranean, spunem „turcoaz – alb – albastru – auriu”. Te poți lăsa inspirat de acest stil, mai ales dacă îți plac obiectele decorative care te duc cu gândul la mare;
 • Stilul oriental – dacă ai un hol mic, cu pereți și mobilier alb, îl poți înveseli inspirându-te din stilul oriental. Dacă spațiul îți permite, poți așeza un taburet colorat sau acele perne specifice. Dacă îți plac ideile creative, poți picta pe unul dintre pereți motive orientale sau mandale în nuanțe de albastru, auriu, galben, mov, turcoaz;
 • Stilul scandinav este alegerea potrivită atunci când vrei să creezi o atmosferă caldă, primitoare chiar de la intrarea în apartament. Acesta îți permite să folosești tot felul de obiecte decorative, rame foto, tablouri și detalii care pot transforma un hol banal în unul plin de viață.
 • Stilul loft este caracterizat de o atmosferă aerisită. Provocarea spațiilor mici este dată de modul în care poziționezi piesele de mobilier, astfel încât să nu te simți sufocat de ele. În stilul loft, există câteva idei care te-ar putea ajuta. Poți înlocui dulapurile voluminoase cu rafturi simple, care nu ocupă mult spațiu. Dacă apartamentul îți permite, poți renunța la ușa care leagă livingul de hol și să ai trecere directă.

Așadar, fiecare spațiu contează. Chiar și un hol mic poate fi accesorizat și mobilat, astfel încât să devină un loc plăcut și primitor.

Sursă foto: Shutterstock

Alte articole care te-ar putea interesa:

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.