Activități de interior și jocuri de societate potrivite pentru întreaga familie

Deși trebuie să stai în casă în această perioadă, asta nu înseamnă că trebuie să te lași pradă monotoniei și plictiselii. Chiar dacă, pentru o vreme, nu te vei mai putea bucura de ieșirile în aer liber pe care le îndrăgeai, există multe activități interactive de care să te bucuri din confortul propriei tale locuințe.

Statul în casă îi afectează într-o mare măsură și pe copii, iar pentru a te asigura că aceștia nu-și găsesc refugiul în tabletă sau în smartphone, este necesar să le oferi accesul la activități interactive și educative, care să le stimuleze gândirea logică și care să-i ajute să treacă mai ușor peste această perioadă.

Dacă ești în căutarea de activități care să implice întreaga familie și cu ajutorul cărora să petreceți împreună momente frumoase, jocurile de societate ar putea fi o alegere extrem de inspirată. În cele ce urmează îți oferim câteva sugestii de jocuri de societate destinate întregii familii, dar și câteva idei de activități de familie, potrivite pentru această perioadă.

Rummy

Remi sau rummy este un joc foarte popular în întreaga lume, fiind preferat de adulți și de copii deopotrivă. Se poate juca în doi, trei sau în patru jucători și este o activitate de interior ideală pentru întreaga familie.

Rummy este un joc care conține 104 piese, împărțite în patru grupe de culori: roșu, galben, albastru și negru, numerotate de la 1 la 13, în dublu exemplar pentru fiecare culoare și două piese speciale, denumite Joker sau Jolly. Jocul este prevăzut cu patru table, pe care fiecare jucător își poate așeza piesele în ordinea corectă.

În acest joc, participanții trebuie să aranjeze piesele astfel încât să realizeze „suite”, adică formații cu valori consecutive de aceeași culoare sau „serii”, adică formații cu aceeași valoare, dar culori diferite. Câștigător este declarat jucătorul care reușește să adune cele mai multe puncte.

Monopoly

Monopoly este un alt joc de societate potrivit pentru întreaga familie, care dezvoltă abilitatea de gândire a copiilor, însă poate reprezenta o provocare și pentru adulți. Deși regulile sunt simple și se pot învăța rapid, datorită multiplelor scenarii și elemente din joc, acesta va putea reprezenta o sursă de distracție care se va întinde pe ore întregi. 

Pe parcursul unui joc de Monopoly, participanții se vor putea bucura din plin de toate scenariile pe care acesta le oferă, având posibilitatea de a cumpăra proprietăți, de a construi locuințe și hoteluri cu scopul de a-și aduce oponenții la faliment și de a câștiga jocul. Pentru că o partidă de Monopoly poate dura chiar și 3 ore, poți juca acest joc seara, când toți membrii familiei și-au încheiat activitățile cotidiene.

Cluedo

Un alt joc plin de suspans, care dezvoltă gândirea logică, inteligența și abilitățile sociale este Cluedo. Pentru că se bazează foarte mult pe comunicarea dintre participanți, Cluedo este un joc de familie foarte apreciat și potrivit pentru această perioadă în care trebuie să stăm în casă.

Scopul jocului este acela de a dezlega misterul unei crime petrecute într-un conac, iar pentru a ajunge la răspunsul câștigător, trebuie să acorzi atenție fiecărui indiciu, să pui întrebările potrivite și să te folosești de intuiție pentru a descoperi făptașul, locul faptei și arma folosită. Cluedo se joacă în 2-6 jucători, iar vârsta minimă recomandată a participanților este de 8 ani.

Scrabble

Scrabble este un alt joc de familie foarte captivant și educativ, care îi poate ajuta pe cei mici să-și dezvolte vocabularul, dar și pe cei mari să scape de monotonie în serile sau zilele de weekend pe care trebuie să le petreacă acasă.

Scrabble se joacă în 2-4 jucători, iar pentru câștigarea acestuia, participanții trebuie să se folosească de piesele cu litere pentru a forma cuvinte cât mai complexe, astfel încât să acumuleze cele mai multe puncte. Deși jocul original presupune formarea de cuvinte în limba engleză, acum este disponibilă și o variantă adaptată a Scrabble, pentru limba română.

Alte activități potrivite pentru tine și familia ta

Pe lângă jocurile de societate, există multe alte activități de grup la care tu și cei dragi puteți lua parte. Printre acestea se numără:

Gătitul

Nimic nu este mai frumos decât o sesiune de gătit, la care toți membrii familiei iau parte. Alege să prepari un fel de mâncare pe placul celor mici și asigură-te că fiecare primește câte un rol în bucătărie. Indiferent de cât de mare va fi contribuția lor, copiii se vor simți mândri că au putut să te ajute și că au avut și ei un merit în prepararea mâncării.

O seară de karaoke

O sesiune de karaoke este o activitate de interior potrivită atât pentru părinți, cât și pentru cei mici, fiind o metodă sigură de a râde, de a vă distra împreună și de a vă pune în valoare talentele artistice. Majoritatea copiilor adoră să-și imite artiștii preferați, iar într-o seară de karaoke vor avea ocazia de a se simți ca adevărate staruri, care susțin un concert în fața celor mai mari fani ai lor.

Pentru a crea un decor tipic acestei activități, poți procura un set de karaoke, dotat cu microfoane, amplificator, lumini și boxe, care să simuleze cât mai bine o sală de concert. Asigură-te că pregătești melodiile preferate ale tuturor și că fiecare membru al familiei va avea ocazia de a „străluci”.

Sport în casă

Statul în casă nu trebuie să presupună renunțarea la activitățile fizice cu care eram obișnuiți. Chiar dacă, pentru o perioadă, nu mai poți să ieși cu copiii în parc, aceștia încă trebuie să facă mișcare pentru a-și consuma energia și pentru a-și reduce starea de agitație.

Pentru a face împreună sport, nu ai nevoie de echipamente speciale, ci doar de o saltea, pe care puteți face cu toții exerciții cardio, de rezistență sau de forță. Încearcă să transformi această activitate într-una distractivă, prin acordarea de premii micilor viteji care au reușit să-și termine cu succes toate exercițiile.

Statul în casă poate fi cu adevărat plăcut atunci când găsești activitățile potrivite și implici întreaga familie pentru a lua parte la ele. Înconjoară-ți casa de pozitivitate și asigură-te că toată lumea se distrează și că participă la activități care ajută la relaxare și voie bună.

Sursa Foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.