Cum congelezi corect alimentele și legumele

Congelarea este una dintre cele mai moderne și mai eficiente metode de a conserva hrana, fără a pierde niciuna dintre calitățile ei nutritive. Răspuns ideal la nevoia de a consuma carne, fructe și legume pe toată durata anului, acest procedeu simplu ajută la obținerea unui aport de vitamine pe toată perioada anului și ne ajută să economisim cantități importante de mâncare. Pentru ca alimentele să fie congelate cât mai bine, iar calitățile lor să se mențină cât mai mult timp este indicat să ținem cont de o serie de sfaturi importante, dar ușor de pus în practică.

Din ce motive trebuie să congelezi legumele și alimentele

Cu toate că există și alte metode de conservare, cum ar fi uscarea, deshidratarea, sărarea, afumarea, conservarea în grăsime, îmbutelierea sau vidarea, doar congelarea asigură anumite avantaje. Odată ce ating o temperatură situată sub 0°C, alimentele își mențin textura și își păstrează active substanțele nutritive pentru momentul în care urmează să fie preparate sau depozitate în geanta frigorifica.

De ce sa congelezi alimentele

Ce alimente nu pot fi congelate

După cum congelarea are avantaje pe care alte metode nu le oferă, tot aceasta este și cea care poate aduce anumite dezavantaje în cazul anumitor tipuri de hrană. Printre alimentele care nu trebuie ținute la congelator se numără cele bogate în apă, cele preparate termic, precum și sosurile:

 • salata verde;
 • pepenele verde;
 • castraveții;
 • tomatele;
 • ridichile;
 • cartofii preparați termic;
 • laptele, iaurtul și smântâna;
 • maioneza, ketchupul, muștarul și sosul de usturoi;
 • mierea.

Congelarea corecta a produselor de patiserie

Ce reguli și sfaturi de congelare trebuie să urmezi

Dacă vrei ca timpul să stea în loc în congelator, iar preparatele tale să beneficieze cu adevărat de calitățile nutritive ale legumelor, fructelor și cărnii ținute la congelator, este necesar să urmezi anumiți pași în congelarea lor:

 • spală la jet de apă puternic fructele, legumele și carnea înainte de congelare;
 • desărează hrana bogată în sare pentru a nu scădea punctul de congelare și a împiedica oxidarea alimentelor;
 • fierbe alimentele pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor;
 • curăță bine congelatorul înainte de a introduce alimentele în el;
 • ambalează fructele, legumele și carnea în pungi pentru congelator, în pachete mici.

Congelarea fructelor si pastrarea proprietatilor nutritive

Cum congelăm diverse legume și alimente

Câte tipuri de alimente poți congela, atâtea sfaturi pe care trebuie să le urmezi. Reușita ta culinară depinde și de durata pe care hrana și preparatele o petrec în congelator.

Pâinea și prăjiturile

Prăjiturile care se congelează cel mai bine sunt cele care nu conțin creme și glazuri, dar perioada în care ele sunt ținute în congelator nu poate depăși șase luni. Prăjiturile cu fructe pot sta la 0°C chiar și un an.

Produse de patiserie și plăcinte semipreparate

Aceste preparate se pot ține la congelator pentru o perioadă de până la cinci luni, în formă crudă, iar cele cu umplutură de brânză și de mere se mențin în stare bună pentru șase luni. Plăcintele cu umplutură din carne nu trebuie păstrate la congelator pentru mai mult de patru luni.

Mâncare gătită

Tocănița păstrată în caserole, pizza, preparatele cu sosuri și pastele pot sta la congelator timp de două luni înainte de a-și pierde proprietățile nutritive și de a-și schimba gustul.

Cum congelam carnea rosie

Carnea roșie și carnea de pasăre

Atât timp cât are un conținut cât mai mic de grăsime și a fost dezosată, carnea de porc, de pui sau de curcan poate sta la congelator timp de nouă luni. Carnea mai bogată în fibre, cum ar fi cea de vită sau de miel, poate fi ținută la o temperatură de mai puțin de 0°C chiar și până la nouă luni. Indiferent de tipul cărnii, este recomandată o ambalare cât mai stratificată a ei pentru a se evita deshidratarea.

Peștele

Dacă vrei să păstrezi la congelator pește, acesta trebuie să fie doar în stare proaspătă, iar înainte de a fi introdus la conservare trebuie curățat de solzi și de intestine.

Legumele și fructele

Trecute printr-un clocot înainte de a fi congelate, legumele și fructele stau fără probleme la congelator chiar și pentru un an. Fructele cele mai bune pentru congelarea uscată sunt coacăzele, căpșunele sau zmeura cât mai tari, care trebuie introduse la congelator într-o tava. După ce îngheață, ele pot fi ambalate individual, într-o cutie sau într-o pungă, iar apoi trebuie reintroduse în congelator. Fructele suculente sunt recomandate pentru congelarea în zahăr, prin amestecare, iar proporția optimă este de 125 g de zahăr la kilogram. Fructele cu pulpă tare, cum ar fi merele, perele sau gutuile se conservă cel mai bine prin conservare în sirop.

Indiferent de tipul alimentelor pe care alegi să le păstrezi la congelator, cu pașii de mai sus vei reuși să conservi cât mai bine beneficiile pe care hrana congelată le poate aduce pe termen lung.

Credit foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.