Rețete de cafea pe care să le încerci acasă – ritualul savorii irezistibile

Cafeaua. Cu aroma ei irezistibilă, te ajută să-ți începi ziua cu energie sau să te relaxezi oricând alături de cei dragi, împărtășind povești de viață. Când vine vorba de prepararea și obiceiurile consumului ei, acestea diferă de la o regiune la alta a lumii. Poți scrie chiar tu scenariul ritualului cafelei, chiar la tine acasă.

Și ca să-ți venim în ajutor, ți-am pregătit, în cele ce urmează câteva rețete simple și delicioase de cafea, precum și câteva sfaturi utile despre cum poți să-i pui mai bine calitățile în valoare. 

Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre de CAFEA ȘI PRODUSE PENTRU MIC DEJUN

Rețetă de cafea Dalgona

Dacă vrei să încerci o cafea cu o textură catifelată, cremoasă, poți prepara o Dalgona. Din ingrediente puține și simple, vei obține mai multe varietăți, dacă vrei să-ți pui creativitatea la încercare. Astfel, poți opta pentru varianta clasică, ce conține lapte fierbinte sau rece, să folosești lapte de migdale ori orice alt lapte vegetal, pentru varianta de post sau vegană, ori să o transformi într-o cafea mocha, adăugând puțină cacao.  

Ingrediente:

  • 60 g de cafea instant;
  • 100 ml apă fierbinte;
  • 90 g zahăr;
  • 2 căni de lapte;
  • 1 linguriță de cacao (opțional).

Mod de preparare: pune cafeaua instant (sau ness) într-un bol; adaugă zahărul și apa fierbinte; mixează sau bate cu telul, până obții o spumă consistentă (întorci bolul și dacă spuma nu cade, e gata; pune cacaua (dacă vrei); toarnă laptele cald sau rece într-un recipient (pahar, cană); pune deasupra spuma, ținând cont de cât de tare vrei să fie cafeaua ta.

Rețetă de cafea – Cappuccino de casă

O dimineață însorită de vară, la o terasă în frumoasa Florența, savurând un Cappuccino autentic alături de o prăjitură. Iată un mod excelent de a-ți începe ziua. Nu e nevoie, însă, să mergi tocmai în Italia ca să te bucuri de o astfel de experiență. Urmând pașii de mai jos, vei prepara propriul Cappuccino de casă.

Ingrediente:

  • 150 ml lapte gras;
  • 2 lingurițe de cafea măcinată;
  • 250 ml apă fiartă;
  • scorțișoară, alune, frunze de mentă.

Mod de preparare: încălzește laptele și mixează-l, un minut, cu ajutorul unui blender vertical, la viteză mică; ține blenderul la suprafața lichidului, ca să obții o spumă de lapte mai consistentă; prepară cafeaua, cu apă fierbinte; toarnă cafea în ⅓ dintr-o cană, iar deasupra pune spuma de lapte; pentru decor, folosește scorțișoară, alune mărunțite și câteva frunze de mentă.

Vezi 👉 AICI toate ofertele noastre de CAFEA MACINATA

Rețetă de cafea – Ice Coffee

Pentru zilele călduroase de vară, un pahar răcoritor de cafea rece sau Ice Coffee este binevenit. Opțional, poți prepara o spumă de lapte sau frișcă și să pui deasupra sirop de caramel ori scorțișoară.

Ingrediente:

  • 2 căni de lapte gras;
  • 1 cană frișcă lichidă;
  • 2 căni de apă;
  • 100 g zahăr;
  • 60 g cafea;
  • cuburi de gheață;
  • sirop cu aromă de caramel.

Mod de preparare: pune apa la fiert, împreună cu zahărul; când a dat în fiert, oprește focul și adaugă cafeaua; lasă compoziția să se așeze 15 minute; strecoară cafeaua; adaugă două căni de lapte; pune cafeaua la frigider pentru 120 de minute; bate frișca până obții o compoziție consistentă; pune într-un pahar înalt cuburi de gheață, toarnă cafeaua, adaugă frișca deasupra și la sfârșit pune o linguriță de sirop de caramel.

👉 AICI gasesti toate tipurile de AROME PENTRU CAFEA de care ai nevoie

Rețetă de cafea – Frappé cu sirop de vanilie

Înghețată cremoasă de vanilie, aroma intensă a cafelei, frișcă delicioasă și sirop de vanilie sau caramel. Așa ar putea fi descris un Frappé irezistibil pe care îl poți prepara ușor chiar la tine acasă.

Ingrediente:

  • 300 ml lapte;
  • 100 g înghețată;
  • cuburi de gheață;
  • 2 lingurițe miere;
  • 50 g cafea instant;
  • 100 g frișcă lichidă;
  • 1 linguriță sirop de vanilie.

Mod de preparare: pune laptele într-un blender; adaugă cuburile de gheață, înghețata, cafeaua solubilă, siropul de vanilie și mierea; mixează pentru jumătate de minut; bate frișca și decorează Frappé-ul.

Ritualul de consum al cafelei – secretele unui gust irezistibil

Ritualul de consum al cafelei diferă de la o zonă la alta a lumii și la fel modul în care este preparată. Există, însă, unele mici secrete ca să-i pui în evidență mai bine calitățile:

  • modul în care savurezi cafeaua – povestea din ceașca ta de cafea este unică, pentru că ai libertatea de a alege cum o prepari sau o savurezi; o ceașcă mare, cu spumă de lapte deasupra, o ceșcuță mică, în care se adăpostesc esențe tari, un pahar înalt, în care combini alcoolul ori lichiorul cu arome diverse, cafea și cuburi de gheață, totul depinde de starea ta de spirit și de disponibilitatea ta de a încerca experiențe noi;

Vezi categoria noastra de ▶️ ARTICOLE PENTRU SERVIT

  • experimentează aromele diferite ale cafelei – gustul autentic al cafelei depinde de aciditatea, consistența și intensitatea gustului dat de boabele de cafea, recoltate din diverse zone ale lumii; o influență importantă o are și modul în care au fost procesate și păstrate boabele de cafea; printre cele mai cunoscute regiuni de unde provine cafeaua sunt Bourbon, Columbia, Java sau Kona, de pildă; desigur, merită menționate și cafelele gourmet care sunt produse exclusiv din boabe de cafea Arabica (de exemplu: Jamaican Blue Mountain, Guatemalan Antigua, Ethiopian Sidamo);
  • alege tipul de cafea care ți se potrivește – o ceașcă de cafea autentică spune multe și despre personalitatea ta; asigură-te că textura și gustul sunt pe măsura așteptărilor tale, ținând cont de: țara și regiunea de proveniență a cafelei, soiul de boabe (arabica, robusta, amestecuri), procesele de prăjire, măcinare și modul de păstrare;
  • depozitează corect cafeaua – ca să-i păstrezi proprietățile cât mai mult timp, este bine să depozitezi cafeaua în locuri ferite de umezeală, lumină, căldură și asigură-te că în recipientul de ceramică sau sticlă în care o ții nu pătrunde aer; dacă râșnești cafeaua acasă, folosește-o în cel mult două săptămâni; nu depozita cafeaua în frigider;
  • alege modul de preparare – la ibric, la filtru, espresso, presa franceză, moka sunt doar câteva dintre metodele pe care le poți alege atunci când prepari cafeaua în casă; reține că, indiferent că vrei să-ți faci un Cappuccino, Macchiato, Mochaccino sau o Caffe Americano, Caffe Latte, Ice Coffee ori o cafea vieneză, poți oricând să dai o notă personală poveștii din ceașca ta de cafea, folosind siropurile speciale pentru cafea sau condimente.

Indiferent cum o prepari și ce arome speciale are, o cafea bună este întotdeauna o plăcere. Prepararea ei nu este un proces dificil, dar pentru a-i savura gustul autentic este bine să ții cont și de câteva sfaturi, cum sunt cele de mai sus.

Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.