Cele mai gustoase rețete de pâine de casă

Pâinea de casă se numără printre cele mai bune și sățioase preparate pe care le poți face la tine în bucătărie, fiind o opțiune mai sănătoasă și cu un gust mult mai bogat decât cea din comerț. Și chiar dacă, într-adevăr, nu e foarte simplu de gătit, rezultatul final merită din plin! Iar odată ce îi vei desluși secretele și tehnica, o vei putea pregăti cu cea mai mare ușurință ori de câte ori ai poftă de o pâine de casă delicioasă. 

Cu ingredientele potrivite și un strop de răbdare, poți obține preparatul potrivit mult mai simplu decât îți poți imagina. Și pentru că vrem să îți dăm o mână de ajutor la acest capitol, în cele ce urmează te așteaptă câteva rețete de pâine de casă numai bune de testat înainte de următoarea cină alături de cei dragi.

 1. Rețetă de pâine de casă simplă
 2. Rețetă de pâine franțuzească
 3. Rețetă de pâine cu semințe
 4. Rețetă de pâine cu cartofi
 5. Rețetă de pâine fară frământare

Rețete de pâine de casă

Când vine vorba de prepararea pâinii de casă, poți opta între rețeta de bază, cea mai simplă dintre toate, sau una îmbogățită cu diferite semințe sau ingrediente suplimentare. Ține cont de sfaturile de mai jos și vei coace mai rapid decât îți imaginezi cel mai gustos preparat. 

Rețetă de pâine de casă simplă

Pentru a o prepara, ai nevoie de numai câteva ingrediente de bază și de timp pentru a te ocupa de tot procesul. Las-o la cuptor până se rumenește bine și prinde o crustă aurie, apoi te vei bucura de o pâine absolut delicioasă!

Ingrediente: 

 • 1 kilogram de făină;
 • 40-50 de grame de drojdie proaspătă (sau 10-15 grame de drojdie uscată);
 • 600-700 de mililitri de apă caldă;
 • 15-20 de grame de sare;
 • Unt topit sau ulei pentru a unge blatul de frământat.

Mod de preparare: după ce ai cântărit toate ingredientele, toarnă într-un vas apa caldă și adaugă drojdia proaspătă pentru a se dizolva, amestecând încet cu o lingură de lemn. În cazul drojdiei uscate, nu mai trebuie să amesteci și să aștepți să se dizolve, pentru că acest lucru se întâmplă aproape instantaneu. 

Apoi, adaugă o cană de făină, cât să intre în contact cu apa și drojdia și să înceapă să se formeze aluatul. Lasă amestecul câteva minute, cât încep să se activeze substanțele ingredientelor, apoi completează cu făina rămasă, frământând continuu. După ce se încheagă bine compoziția, ar trebui să obții un aluat cu o textură ușor lipicioasă. Dacă ți se pare că este prea gros, poți să-l redresezi suplimentând puțin cantitatea de apă, iar dacă este prea moale, îi mai poți adăuga făină. La final, presară sarea și continuă să frămânți la el.

Odată ce amestecul e gata, îl poți răsturna pe masa de lucru, pe care să o ungi în prealabil cu ulei sau unt. Mai frământă apoi la el câteva minute, împăturește-l în trei, după care îl poți transfera într-o tavă pe care să o acoperi cu o pungă de plastic, lăsându-l la dospit pentru 1-2 ore la temperatura camerei.

Paine de casa reteta

Primul semn că aluatul a crescut frumos și că poate fi pus la cuptor este apariția unor mici crestături pe suprafața lui. Odată ce este gata, răstoarnă-l pe bancul de lucru uns cu ulei în prealabil și modelează-i forma rotundă, folosind un cutit sau o spatulă pentru a face o crestătură mică în partea de sus, la jumătate. Următorul pas este așezarea aluatului pe o tavă pe care ai pus și hârtie de copt, în care îl mai poți lăsa la crescut pentru 20-30 de minute (a doua rundă de dospit). Urmează introducerea lui în cuptorul preîncălzit la 250 de grade, în care ar trebui să fie și o tavă umplută cu apă, așezată în partea inferioară, care să contribuie la formarea aburului. 

După 15-20 de minute, scoate din cuptor tava cu apă și lasă pâinea la copt pentru încă 30 de minute, reducând temperatura la 200-220 de grade. La final, las-o la răcit pe un grilaj de bucătărie, astfel încât să se ventileze din toate părțile.

Paine de casa la tava

Rețetă de pâine franțuzească

Pâinea franțuzească, celebra baghetă în formă alungită pe care o cunoaștem cu toții, poate fi obținută foarte ușor dacă pornești de la rețeta de bază. 

Ingrediente:

 • 500 de grame de făină;
 • 350 de mililitri de apă călduță;
 • 25 de grame de drojdie proaspătă (sau 12 grame de drojdie uscată);
 • 5-10 grame de sare.

Mod de preparare: aplică procedura clasică de pregătire a pâinii, amestecând apa, drojdia și făina și, după închegarea lor, adaugă și sarea. Dacă vrei să treci peste etapa frământării, care, de regulă, ia cel mai mult timp, poți folosi un mixer cu bol pentru frământat. După ce este gata, transferă aluatul într-un alt vas, acoperă-l cu o folie alimentară și lasă-l la crescut la temperatura camerei. 

Odată dospit, acesta se împarte în două biluțe care se întind (coca ar trebui să aibă o formă rotundă) și apoi se rulează ușor, lipind foarte bine marginile sale, până se obțin două baghete lungi. Acestea se așază într-o tavă și se lasă la crescut încă 20 de minute, timp în care poți pregăti cuptorul. Acesta ar trebui să fie preîncălzit la 250 de grade și să aibă în interior și un recipient cu apă pentru formarea aburului necesar la formarea crustei pâinii. Când baghetele au crescut, fă-le mici crestături din loc în loc cu cuțitul, pentru a se găti uniform, și lasă-le la copt pentru aproximativ 20 de minute.

Paine frantuzeasca reteta

Rețetă de pâine cu semințe

Are un gust savuros și este foarte sățioasă. Dacă vrei să ieși din tiparele clasice, pâinea cu semințe e musai de încercat. 

Ingrediente: 

 • 500 de grame de făină;
 • 350 de mililitri de apă călduță;
 • 25 de grame de drojdie proaspătă (sau 12 grame de drojdie uscată);
 • 2 linguri de ulei;
 • 150 de grame de semințe (poți alege între semințe de susan, dovleac, floarea-soarelui, folosește mixul care îți place ție);
 • 5-10 grame de sare.

Mod de preparare: pregătește rețeta clasică a pâinii de casă, păstrând etapele de bază: amestecarea ingredientelor, frământarea aluatului și lăsatul la crescut (dacă ai timp la dispoziție, poți lăsa coca la dospit de două ori). 

Apoi, înainte de a-i da formă și de a băga pâinea la cuptor, trece aluatul prin semințele presărate pe bancul de lucru, până se prind de el. Modelează-i forma rotundă, fă-i crestătura pe jumătate și las-o la copt, la cuptorul preîncălzit la 250 de grade, în care ai pus și un vas cu apă care să creeze abur. Lasă pâinea la făcut pentru aproximativ 40-50 de minute, până crește și capătă o nuanță arămie.

Reteta paine cu seminte

Rețetă de pâine cu cartofi

Una dintre cele mai gustoase rețete de pâine de casă, cea pe bază de cartofi este o delicatesă de neratat. 

Ingrediente: 

 • 500 de grame de făină;
 • 350 de mililitri de apă călduță;
 • 25 de grame de drojdie proaspătă (sau 12 grame de drojdie uscată);
 • 2 linguri de ulei;
 • 300 de grame de cartofi fierți;
 • 10 grame de sare.

Mod de preparare: pregătește aluatul de bază pentru pâine și încorporează cartofii fierți, dați prin răzătoare înainte de frământare. Dacă acesta este prea lipicios, ca urmare a introducerii cartofilor în compoziție, îl poți îngroșa adăugând făină. După ce este gata, lasă-l la dospit (împăturit în trei părți) pentru aproximativ o oră și apoi dă-i forma dorită. Pâinea se coace în 50-60 de minute la cuptorul preîncălzit la 250 de grade.

Reteta paine cu cartofi

Rețetă de pâine fară frământare

Cum partea cu frământatul este cea mai dificilă atunci când vine vorba despre pâinea de casă, această rețetă s-ar putea să îți facă cel mai mult cu ochiul. Mai ales dacă ai poftă de o pâine de casă făcută de tine, cu gust intens, însă nu vrei să te complici prea tare cu pregătirea ei.

Ingrediente:

 • 500 de grame de făină;
 • 300 de mililitri de apă;
 • 6 grame de drojdie uscată;
 • 10 grame de sare. 

Mod de preparare: amestecă toate ingredientele după metoda tradițională până obții un aluat cu o consistență bogată, pe care să îl lași la crescut peste noapte, pentru aproximativ 10 ore, la temperatura camerei. Pentru că nu este frământat, acesta are nevoie de mai mult timp de dospire, astfel încât ingredientele să se activeze și să formeze o cocă perfectă pentru pâine. 

A doua zi, modelează aluatul, fă-i una sau mai multe mici crestături pe jumătate, ca să se gătească foarte bine, și pune-l în tava de copt, pe care să o dai în cuptorul preîncălzit la cel mult 250 de grade pentru maximum o oră.

Paine fara framantare reteta

Cele mai bune sfaturi pentru o pâine de casă reușită

În ceea ce privește pâinea de casă, prima recomandare pe care o avem pentru tine este să nu te descurajezi din cauza procesului pe care îl poate implica. Pe măsură ce vei exersa și vei vedea exact care este rețeta și care sunt cantitățile care funcționează pentru tine, îți va fi mult mai ușor să faci pâine de casă. În plus, există câteva trucuri de care poți ține cont pentru a obține un preparat sățios și delicios.

 • Alege întotdeauna o făină de calitate. Cea de tip 650 este recomandată atunci când vrei să faci pâine, deoarece are un conținut bogat de proteine, ceea ce contribuie la dezvoltarea glutenului și la obținerea texturii potrivite;
 • Dacă vrei să scapi de grija frământatului, investește într-un mixer sau un robot de bucatarie cu această funcție, care să prepare aluatul mult mai rapid;
 • Cât timp lași aluatul la dospit, așază-l într-o cameră în care nu e nici excesiv de cald, dar nici foarte frig, pentru că altfel nu va crește coca. Optează pentru o temperatură medie, de 20-24 de grade Celsius (aluatul crește mai repede la cald decât la rece). Același lucru este valabil și pentru apa folosită la aluat: alege întotdeauna una călduță, astfel încât ingredientele să se amestece bine;
 • O pâine este frământată așa cum trebuie atunci când capătă suficientă elasticitate. Pentru a testa acest lucru, după frământare, rupe o mică bilă de aluat și încearcă să o întinzi, trăgând de marginile sale, pentru a se subția cât mai mult. Dacă aceasta se întinde fără să se rupă, înseamnă că este gata;
 • Nu sări niciodată etapele pregătirii pâinii de casă: prepararea aluatului, frământarea lui, dospirea, coacerea. Înainte de a o băga la cuptor, asigură-te că ai introdus înăuntru și o tavă sau un vas cu apă pentru producerea aburului, care este necesar pentru a se forma un miez moale și o coajă crocantă;
 • Folosește metoda „stretch and fold“ („întinde și împăturește“) atunci când lași aluatul la crescut, pentru că straturile create astfel contribuie la echilibrarea temperaturii, la întărirea glutenului și a compoziției. 

În concluzie, coacerea pâinii de casă nu este nici pe departe o misiune atât de complicată pe cât ți-ai putea imagina. Cu puțin antrenament, te vei bucura ori de câte ori ai poftă de un preparat rumen și gustos, pregătit chiar la tine în bucatarie!


Foto: Shutterstock.com

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.