Irigarea grădinii – ce metode ai la îndemână, ce echipament îți trebuie și cum uzi grădina eficient

Chiar dacă vrei o grădină pentru a cultiva legume și zarzavaturi, flori și plante decorative sau pur și simplu ca să te bucuri de verdele liniștitor al gazonului, întreținerea ei presupune efort susținut. Un aspect important din acest punct de vedere este felul în care uzi plantele. Lipsa irigării este una dintre cele mai frecvente cauze pentru care nu poți avea grădina pe care ți-ai dorit-o. 

În cele ce urmează afli cum trebuie să uzi plantele în funcție de specia din care fac parte, care sunt principalele sisteme și metode de irigare și care sunt recomandările de bază pentru o irigare eficientă a grădinii.  

Irigarea în funcție de ce anume cultivi

Pentru a alege sistemul de irigare corect trebuie să ții cont de scopul amenajarii gradinii, adică tipul de plante pe care le cultivi, suprafața terenului, distanța față de sursa de apă și de ce tip de alimentare dispui. Mai sunt, însă, și alte aspecte importante, cum ar fi poziția plantei față de soare, cantitatea de precipitații din zona în care ai grădina și, nu în ultimul rând, tipul solului.  Iată, mai jos, câteva exemple despre cum poți uda eficient grădina, în funcție de nevoi:

Florile și plantele

irigarea gradinii udare flori

Atunci când vezi că pământul de la suprafață este uscat, înseamnă că a venit momentul să uzi florile și plantele decorative, evident, în funcție de cât de multă apă au nevoie. Alte semne că trebuie udate: frunzele sunt răsucite, uscate sau au marginile maronii. Dacă, însă, observi că frunzele sunt moi, acesta este un indiciu că apa este în exces. 

Momentul optim pentru irigare este dimineața, dar dacă este foarte cald, poți să le uzi și seara. Specialiștii recomandă să pui apă de la distanță mică, direct la rădăcină, cu ajutorul unei stropitori sau al unui furtun cu debit redus, ca să nu rupi frunzele și florile. Este de preferat să păstrezi frunzele uscate, ca să eviți apariția mucegaiurilor sau a altor boli cauzate de umezeală. 

Gazonul

irigarea gradinii gazon

Dacă ai ales să pui gazon în grădina ta, atunci va trebui să-l uzi în fiecare seară sau dimineață, timp de 30 de minute. Dacă nu vrei să pierzi timpul folosind un furtun, atunci poți opta pentru un sistem de irigare automat, cu senzori de ploaie și de umiditate, care să pornească singur la orele programate și care să se oprească atunci când plouă sau când solul este îmbibat cu apă. Când plantezi gazonul, însă, va trebui să-l uzi mai mult. 

Gardurile vii

irigarea gradinii gard viu 1

Gardurile vii sunt mari iubitoare de apă, mai ales după plantare și în perioada de dezvoltare. Când ajung la maturitate, însă, va trebui să uzi plantele doar în perioadele de secetă sau caniculă. Este recomandată udarea direct la rădăcină, prin picurare. Poți folosi, însă, și un furtun, dar care să aibă debit redus. 

Pomii fructiferi

irigarea gradinii pomi fructiferi

Dacă ai ales ca în grădina ta să ai pomi fructiferi, trebuie să-i uzi abundent la plantare, după care, în momentul în care au devenit plante mature, nu mai e necesară irigarea decât dacă temperaturile sunt foarte ridicate și nu plouă perioade lungi de timp. În această situație folosești un furtun sau o găleată și ai grijă să torni apa direct la rădăcină, fără să o lași să băltească. 

Grădina de legume

irigarea gradinii zarzavaturi legume

Grădina de zarzavaturi și legume are nevoie de foarte multă apă. Prin urmare, ori o uzi cu furtunul sau cu găleata des, ori alegi un sistem de irigare cu aspersie sau cu picurare, în funcție de cultură. De pildă, frunzele castraveților sunt foarte sensibile la umiditate și dacă nu le păstrezi uscate vor mucegăi sau vor dezvolta alte boli. De aceea va trebui să alegi un sistem de irigare cu picurare, nu cu aspersie.

Metode de udare a grădinii

Alegerea sistemului de udare depinde de mai mulți factori, cel mai important fiind, după cum ai văzut, tipul plantelor. Sistemele moderne sunt automatizate, adică sunt controlate prin intermediului unui programator care închide și deschide irigarea, în funcție de nevoi. 

Sisteme de irigații

Sistemele de irigații pot fi de două feluri: subterane și supraterane. O variantă ieftină de sistem de irigare suprateran este să montezi furtunuri racordate la o pompă. O altă opțiune, care necesită cheltuieli mai mari, sunt aspersoarele sau benzile de picurare. Există, însă, și sisteme mobile, alimentate electric sau cu benzină sau motorină. 

Sistemele de irigare subterane înseamnă investiții serioase pentru că necesită stabilirea unor trasee, săpăturile și montarea unor țevi pentru a acoperi întreaga suprafață. Un astfel de sistem este, însă, foarte eficient pentru că nu va risipi apa (are senzori de umiditate și de ploaie). Nu îngheață și nu trebuie strâns pe timp de iarnă. 

Aspersia și picurarea

În ceea ce privește metodele de irigare, sunt de două tipuri: cu ajutorul aspersoarelor sau prin picurare. 

Aspersoarele, fie că sunt rotative sau de tip spray (fixe), udă o suprafață foarte mare de teren, ca și când ar ploua peste plante. Este un sistem frecvent folosit pentru udarea gazonului sau a culturilor agricole. Sunt două tipuri de aspersie: fină și cu aripi de ploaie. 

Pentru culturile de legume este recomandată aspersia fină pentru că au nevoie de o distribuire uniformă a apei, iar atunci când pământul se usucă nu se formează cruste. Sistemele care folosesc aripi de ploaie pot fi mutate după cum ai nevoie, pe suprafețele care trebuie udate.

irigarea gradinii aspersoare

Sistemul de irigare prin picurare este foarte avantajos pentru că folosește apă mai puțină. Practic, apa este picurată direct pe sol, doar la rădăcina plantei. Este simplu de instalat, necesită investiții mici și protejează plantele de boli care sunt provocate de umiditatea excesivă.

irigarea gradinii sistem de irigare picurare

Echipamentul necesar pentru udarea grădinii

irigarea gradinii echipament sisteme irigatii

Când vine vorba de echipamentul pentru irigarea gradinii trebuie să știi că acesta depinde de sistemul de irigații pe care îl ai. Pentru irigarea cu aspersoare ai nevoie, în principal, de:

 • aspersoare simple sau telescopice;
 • racorduri;
 • electrovalve;
 • conducte și fitinguri;
 • furtun;
 • sistem de automatizare;
 • cabluri electrice;
 • conectori impermeabili.

Pe lângă toate acestea, e nevoie de un cămin de vizitare și montarea unor senzori de ploaie și de umiditate este foarte utilă. Aceștia sunt conectați la sistemul de automatizare (programator) și în momentul în care plouă, opresc irigarea. De asemenea, te avertizează dacă solul este îmbibat cu apă și poți evita, astfel, putrezirea rădăcinilor. 

Dacă folosești un sistem de irigare prin picurare, îți sunt necesare următoarele:

După cum ai văzut, furtunul este unul dintre cele mai importante obiecte pentru asigurarea irigării grădinii. Un furtun de calitate rezistă la compresiune, este flexibil și nu cedează la îngheț. Furtunurile recomandate sunt cele din mai multe straturi. Pe lângă furtun, vei avea nevoie de un tambur pe care să îl poți rula. Aceasta, ca să nu devină casant și să nu se îndoaie. 

Dacă grădina ta este mică este indicat să alegi cele mai simple metode de irigare. Pe lângă furtunuri poți opta pentru diverse modele de spritzere și pistoale pentru stropit cu debit și jet reglabile.  

Sfaturi pentru udarea grădinii

Ca să eviți uscarea sau îmbolnăvirea plantelor, iată câteva sfaturi utile despre cum este recomandat să uzi grădina: 

 • Udă grădina încet și în profunzime – Mai ales în cazul în care folosești furtunul sau găleata cu apă, există riscul ca apa să băltească în jurul rădăcinilor sau să nu ajungă la adâncimea adecvată. Ca să eviți aceste situații, udă grădina încet și asigură-te că apa ajunge în profunzimea solului, adică undeva la 20 de cm.  
 • Irigarea seara târziu sau dimineața devreme – Este o regulă valabilă mai ales vara. Solul se răcește seara târziu sau dimineața devreme și apa se evaporă mai greu. Astfel, plantele pot absorbi suficientă apă ca să reziste căldurii de peste zi. Irigarea grădinii este recomandată la interval de trei-patru zile, din luna mai până la mijlocul lunii septembrie. 
 • Atenție la frunze – Anumite culturi, cum sunt cele de castraveți, de pildă, necesită o atenție deosebită. Frunzele unor astfel de plante nu trebuie udate pentru că pot dezvolta mucegaiuri. O regulă valabilă pentru toate speciile este să nu le uzi când soarele este foarte puternic. Altminteri, apa poate acționa ca o lupă și apar arsurile pe frunze. 
 • Atenție la solul pe care îl folosești – Irigarea grădinii tale trebuie făcută și în funcție de sol. Solul reavăn, adică cel pe care îl simți că e umed dacă îl pui în palmă, dar pe care dacă-l strângi puternic nu umezește mâna, reprezintă nivelul cel mai bun de umiditate pentru majoritatea speciilor de plante care se pot regăsi în grădina ta. Solul argilos, bogat în minerale, este recomandat.

Indiferent ce alegi să cultivi în grădina ta, este foarte important să știi de cât de multă apă este nevoie, când și cât de des să uzi plantele, dacă este suficientă umezeala din atmosferă sau trebuie să vină din sol. Prin urmare, alege metoda de irigare potrivită pentru tipul de cultură pe care l-ai ales, folosește echipament adecvat și alege produse de calitate pentru intretinerea plantelor

Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.