Cele mai frumoase locuri din România în care să mergi cu cortul sau cu rulota

Vara și-a intrat pe deplin în drepturi, iar acum ai la dispoziție săptămâni întregi în care să străbați țara în lung și în lat. Dacă litoralul nu reprezintă, neapărat, cea mai tentantă destinație pentru tine și pentru familia sau gașca ta, nu este nicio problemă. România este plină de locuri frumoase, fie că este vorba despre stațiuni sau despre atracții naturale pentru care merită să te abați din drum. 

Mai mult, cât timp îți iei libertatea de a schimba în timp real ruta, poți alege să iei un repaus la cort sau la rulotă, în natură, pe care să îl prelungești peste noapte. Cu o pregătire corespunzătoare a mașinii, cu o bună cunoaștere a traseelor pe care poți circula și cu bună-dispoziție în bagaj, cu siguranță vei avea parte de o vacanță pe cinste. 

 • Locuri ideale în care să mergi cu cortul
 • Locuri ideale în care să mergi cu rulota
 • Sfaturi utile de aplicat pentru o călătorie reușită
 • După ce criterii îți alegi echipamentul

 • Locuri ideale în care să mergi cu cortul

  Nici cel mai bun rating de pe site-urile de turism nu te poate convinge să dai senzația de comuniune cu natura pe confortul unei unități de cazare. Înainte de a-ți stabili traseul, ia în calcul propunerile care merită din plin eforturile tale. Alege acele accesorii care să nu îți încarce inutil bagajul și care să fie utile, iar drumul tău va decurge normal. Iată câteva locuri pe care le-ai putea include în itinerarul tău:

  Lacul Mocearu: aflat în județul Buzău, în arealul administrativ al comunei Chiliile, la sud-vest de satul Lopătari, acest loc te va încânta nu doar prin frumusețea lacului, ci și prin pădurea care îl înconjoară. Poți ajunge la Lacul Mocearu pe drumul județean 203K, iar camparea, la destinație, se face de obicei în poienițele de pe mal. 

  Lacurile Făgărașului: Zonă cu peisaj fascinant, dar accesibilă celor învățați deja cu drumețiile montane solicitante, arealul lacurilor alpine din munții Făgăraș poate fi abordat prin Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Urmând traseele către est sau sud-est, marcate cu triunghi sau cu bulină de culoare roșie, vei putea descoperi frumusețea unor lacuri precum Urlea, Zârna, Bândea, Mușetescu, Taberei, Mioarelor, Geamănu de sus și Geamănu de jos. 

  Lacul Sfânta Ana: Singurul lac vulcanic din România este apreciat în mod deosebit de pasionații nopților petrecute în natură pentru platoul de campare de la intrarea în rezervație. Parcarea și toaleta din vecinătate îți vor ușura șederea la cort, pe marginea lacului. 

  Creasta Oslei: Legenda spune că spinarea calcaroasă din vestul munților Vâlcan aparține balaurului pe care eroul mitologic Iovan Iorgovan l-a răpus cu o lovitură de paloș, iar Piatra Iorgovanului este capul creaturii fantastice. Mai fascinant decât această legendă este peisajul zonei, cu o perspectivă panoramică asupra munților Retezat și Văii Cernei. Traseul către Creasta Oslei începe din sud, de la Mănăstirea Tismana. 

  Munții Vrancei: subunitate de relief a Carpaților de Curbură, această zonă este marcată de frecvente mișcări tectonice, pe care legendele locului le pun pe seama balaurilor de sub munți, ce se trezesc din somn uneori. Rezervațiile forestiere Lepșa-Zboina, Cheile Tișiței sau Cascada Putnei oferă peisaje superbe și o floră bogată. 

  Camping in Romania

  Ocna Șugatag: Așezată în Depresiunea Maramureșului, stațiunea Ocna Șugatag este atractivă pentru amatorii de drumeții cu cortul datorită izvoarelor de ape minerale. Muzeul de etnografie și artă populară, Muzeul de mineralogie, centrul vechi al stațiunii, Cimitirul vesel de la Săpânța sau mănăstirile din împrejurimi sunt obiective turistice pentru care merită să iei în considerare această destinație pentru vacanța ta cu cortul. 

  Vama Buzăului: În ciuda numelui, această zonă se află pe raza județului Brașov, la poalele munților Ciucaș. Cu indicatoare turistice la tot pasul și cu trasee bine administrate, Vama Buzăului le oferă celor pasionați de drumeție dealuri înalte, pâraie cu apă limpede și gospodării vaste, cu un aspect rustic și îngrijit. 

  Borșa, Maramureș: orașul situat lângă băile cu același nume este așezat într-un cadru foarte atractiv, fiind înconjurat, ca o cetate, de Munții Rodnei, Munții Maramureșului și Munții Țibău. Fie că alegi să vezi Cascada cailor, vârful Pietrosul Rodnei, vârful Toroiaga, Pasul Prislop sau lacul Iezer, nu vei regreta dacă îți vei așeza cortul oriunde în acest areal. 

  Plaja Gostinu: Cunoscută drept o veritabilă plajă fără valuri, acest colț de relaxare de pe Malul Dunării surprinde prin felul în care arată, în ciuda ușurinței cu care poate fi găsit pe hartă. Plaja se află la doar 20 de kilometri de Giurgiu, iar accesul către ea se face pe drumul județean 507. 

  Transalpina: Cea mai înaltă șosea din România leagă orașele Novaci, din județul Gorj și Sebeș, din județul Alba. Drumul te introduce în peisajul captivant al munților Parâng, iar malurile râului Lotru și ale lacului Vidra sunt locuri ideale pentru camping. 

  Bușteni și Sfinxul: cu siguranță ai mai vizitat stațiunea Bușteni, dar ce ar fi ca vara asta să te bucuri de o experiență mai intensă? În locul unei simple plimbări la poalele muntelui sau a unei banale urcări cu telecabina, poți alege să îți așezi cortul în Valea Cerbului sau chiar în zona cabanei Caraiman, în imediata apropiere a Babelor și a Sfinxului. 

  Locuri de campat cu rulota

  Locuri ideale în care să mergi cu rulota

  Cei care adoră să-și petreacă vacanța în mijlocul naturii, dar care nu vor să renunțe la un nivel minim de confort, pot închiria sau chiar cumpăra o rulotă. Spre deosebire de varianta cortului, aceasta implică anumite limitări tehnice, date de costurile practicate de campinguri. Chiar dacă vei alege să campezi în natură, tot vei avea de suportat consumul mare de combustibil al mașinii care tractează rulota, precum și efortul de a te dota corespunzător cu accesorii precum butelii, proiectoare de lumini sau chiar un boiler pe gaz. Indiferent de varianta preferată, ai de unde alege. 

  Camping Vuurplaats: situat în localitatea Fundu Moldovei din județul Suceava, campingul îți oferă o priveliște frumoasă asupra vârfurilor Adam și Eva, precum și acces către râul Moldova.

  Camping Camperland: campusul din Bacău oferă 60 de locuri de campare și îmbie drumeții cu pâine caldă și cu țuică bătrână. 

  Camping S: campingul din stațiunea Mamaia este dotat cu restaurant, cu mese de biliard și dispune chiar de magazin alimentar, de magazin cu suveniruri și chiar de bancomat. 

  Camping the Valley: situat în stațiunea Ozunca Băi, din județul Covasna, acest camping dispune de facilități sanitare, de ștrand, de bar cu terasă și de magazin cu autoservire, într-un cadru natural captivant.

  Camping Pusta: campingul din localitatea Bulz, din județul Bihor, oferă acces la apă și la energie electrică, precum și magazin sau restaurant. 

  Valea Cerbului: Cel mai cunoscut loc de campare din Bușteni este luat cu asalt și de proprietarii de rulote, care petrec aici săptămâni întregi din vară. Fără condiții puse la dispoziție, ci cu echipamente și cu accesorii proprii rulotei, amatorii de camping găsesc în acest loc varianta cea mai accesibilă de a se izola de aglomerația orașului.

  Vacanta in mijlocul naturii

  Sfaturi utile de aplicat pentru o călătorie reușită

  Poate că știi unele reguli legate de camping, dar nu strică niciodată să-ți actualizezi lista cu măsuri de siguranță, pentru a nu te întoarce din vacanță cu amintiri neplăcute. 

  • Alege echipamente de calitate, care să-ți garanteze siguranța;
  • Testează din timp echipamentul pentru a ști ce trebuie înlocuit;
  • Completează trusa de prim ajutor;
  • Verifică locul de campare cu pasionații care deja l-au vizitat;
  • Verifică prognoza meteo înainte de a pleca la drum;
  • Nu uita de accesorii precum butelia de gaz, toporul sau lanternele;
  • Nu campa lângă apă pentru a nu fi luat prin surprindere de o viitură;
  • Campează pe timp de zi pentru a avea timp să instalezi;
  • Curăță bine locul înainte de campare;
  • Păstrează corespunzător alimentele;
  • Ia cu tine doar strictul necesar;
  • Evită să te enervezi în situațiile-limită;
  • Pregătește-te pentru cheltuieli neprevăzute pe drum;
  • Curăță locul în urma ta de fiecare dată.
  Echipamente pentru munte

  După ce criterii îți alegi echipamentul

  Chiar dacă ai aceeași plăcere de a călători, indiferent de decorul în care te afli, bagajul tău va arăta diferit într-o stațiune montană față de una de pe malul mării. Iată care sunt principalele articole de voiaj la care trebuie să ai grijă. 

  • Geanta de voiaj: aceasta trebuie să fie de tip waterproof, iar dacă vrei siguranță deplină, alege și un lacăt cu cifru, care să îți securizeze bagajele;
  • Bocancii: o pereche pentru trei sezoane, cu o bună susținere a gleznei, dar nu foarte grea este cea mai bună alegere;
  • Cortul: un cort de patru sezoane îți va fi bun pe întreaga perioadă a anului, în timp ce unul de doar trei sezoane nu îți va fi util și iarna;  
  • Sacul de dormit: foarte important pentru confortul și odihna de calitate, sacul de dormit poate fi de vară, de trei sau de patru sezoane, în funcție de valoarea pe care o au temperaturile de care trebuie să te protejeze;
  • Izopren sau saltea: indiferent de anotimpul în care ți-ai organizat călătoria, umezeala solului îți poate strica plăcerea de a campa în natură. Alege să așezi direct pe sol o traversă din izopren, care nu va permite ca salteaua ta să se îmbibe cu apă. 

  Înțelepciunea populară ne spune că pe drum îi stă cel mai bine călătorului, dar nu menționează nimic despre înțelepciunea celui care pleacă în drumeție bine pregătit. Cu accesoriile potrivite în bagaj vei campa de fiecare dată în deplină siguranță. 

  Credit foto: Shutterstock


  Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.