Amenajarea locului de joacă pentru copii în curte: idei și recomandări

Dacă faci parte dintre norocoșii care s-au mutat la casă și au curte, atunci cu siguranță te-ai gândit deja și la amenajarea unui loc de joacă pentru copilul tău și prichindeii din gașca lui. Pe lângă faptul că îi va prinde tare bine să își petreacă timpul în aer liber, va fi cu siguranță încântat să aibă un spațiu doar al său, unde să poată să își pună în practică ideile creative și să dea frâu liber imaginației.

Tocmai din acest motiv, în rândurile de mai jos ți-am pregătit un ghid cu cele mai simple trucuri pentru amenajarea locului de joacă pentru copii din grădină, numai bun de parcurs atunci când ai nevoie de un strop de inspirație la acest capitol.

 • Avantajele amenajării unui loc de joacă pentru copii în curte
 • Idei de amenajare pentru locul de joacă din curte
 • Sfaturi utile pentru amenajarea unui loc de joacă din curte
 • Avantajele amenajării unui loc de joacă pentru copii în curte

  Înainte de a te apuca să faci planuri pentru amenajarea grădinii (zona de legume și flori, zona de luat masa, zona de relaxare etc.), ține cont de faptul că va trebui să păstrezi măcar o bucățică de pământ pentru locul de joacă al celui mic. Cum vei transforma spațiul respectiv rămâne de văzut, însă important este să îl ai alocat în planul de amenajare a curții.

  Avantajele unui astfel de loc de joacă sunt semnificative atât pentru copilul tău, care se va distra pe cinste aici, dar și pentru tine:

  Idei de amenajare pentru locul de joacă din curte

  Să pui la punct un loc de joacă pentru copilul tău este, cu siguranță, una dintre cele mai simpatice activități de amenajare pe care le poți face, mai ales dacă îl implici și pe cel mic și îl provoci să te ajute la treabă. Ce ar trebui să urmărești dacă începi un astfel de proiect? Să folosești culori vesele și, în funcție de spațiul de care dispui, să introduci elemente care să îl ajute pe cel mic să se dezvolte pe cât mai multe planuri.

  Căsuța de joacă

  Fie că o construiești tu de la zero (din lemn sau un material asemănător) sau o iei gata făcută, doar cât o asamblezi, o căsuță de joacă va fi un motiv de bucurie uriaș pentru copilul tău. Nu trebuie să fie prea mare: dacă încape înăuntru un set în miniatură format din scaune și masă, atunci este perfect. Adu-i acolo și câteva jucării, plus cărți și creioane colorate și distracția e garantată!

  casuta de joaca

  Piscina gonflabilă

  Unde-i rost de bălăceală copiii se amuză cel mai tare, motiv pentru care piscina gonflabila nu ar trebui să lipsească din curte pe timp de vară. Umple-o cu apă și las-o să se încălzească la soare pentru cel puțin o oră, cât să ajungă la o temperatură potrivită. Pe lângă o piscină gonflabilă, îi poți lua și câteva jucării de baie sau un pistol cu apă: se va distra pe cinste stropind în stânga și-n dreapta cu el.

  piscina gonflabila
  piscina pentru copii

  Cutia cu nisip

  Dacă puștiului tău îi place la mare, atunci cum ar fi să-i creezi un loc de joacă inspirat de acest decor? Dacă spațiul din curte o permite, alege și o cutie mai mare (ar fi de preferat să aibă și o pergolă, astfel încât micuțul să fie protejat de razele soarelui cât timp se joacă), pe care să o umpli cu nisip. În felul acesta va avea un colț doar al lui, unde va construi castele, căsuțe, forme de tot felul din imaginația sa.

  lada de nisip copii

  Toboganul

  Pe lângă faptul că e foarte distractiv, datul pe toboganul amplasat în curte este și o excelentă modalitate de a face mișcare. Alege unul adecvat vârstei sale, pe care să-l escaladeze cu ușurință, fără să existe riscul de a se răni.

  tobogan copii

  Leagănul

  Un lucru care chiar nu trebuie să lipsească din planul de amenajare a locului de joacă este leagănul, probabil unul dintre cele mai apreciate simboluri ale copilăriei, indiferent de generație. Dacă ai posibilitatea, instalează două leagăne, astfel încât să te poți da și tu din când în când alături de cel mic. E o activitate numai bună pentru două sau mai multe persoane, iar senzația de balansare este grozavă!

  leagan copii

  Cortul

  Dacă vrei să-l obișnuiești de mic cu ieșirile în natură, trece pe lista de esențiale pentru locul său de joacă și un cort. Nu trebuie să fie unul foarte mare, ca să îl poți demonta ușor la nevoie. În plus, dacă nu vrei să mergi pe varianta clasică de cort, poți improviza unul de vară din câteva cearșafuri pe care să le prinzi cu o panglică de crengile unui copac. Decorează spațiul cu niște pernuțe și pături moi, adu-i jucăriile preferate și vei crea cel mai tare loc de joacă la iarba verde.

  cort copii

  Terenul de sport

  Dacă ai o curte mai mare și spațiul o permite, poți delimita o bucată de pământ pentru a o transforma în teren de sport (unde fie poți turna ciment, fie poți pune gazon). Poți instala aici un coș de baschet, o masă de ping-pong sau de mini-fotbal și chiar un teren de mini-golf. Cu siguranță va deveni atracția locului de joacă!

  cos de baschet

  Trambulina

  Un alt obiect care nu doar că îi va distra copios pe copilul tău și pe prietenii săi, dar îi va provoca și să facă mai multă mișcare este trambulina. Cel mai bine ar fi să alegi una cu plasă de protecție de jur împrejur, astfel încât piticii să sară în voie acolo, fără să existe riscul de a cădea și de a se răni.

  trambuline copii

  Hamacul

  Pentru momentele de relaxare din grădină, un hamac e numai bun de amplasat la locul de joacă! Pe lângă faptul că se poate balansa în voie în el, acesta se poate transforma într-un excelent loc pentru a citi o carte bună sau pentru a răsfoi o revistă de benzi desenate.

  hamace

  Mașinuțele electrice

  O atracție de care prichindeii ar fi în mod sigur foarte entuziasmați, mașina electrică e o achiziție excelentă pentru locul de joacă al copilului. Poți controla vehiculul cu ajutorul unei telecomenzi sau îl poți lăsa pe cel mic să manevreze volanul și pedala. Singura condiție este să alegi o mașinuță potrivită vârstei copilului (în general, acestea pot fi folosite după vârsta de trei ani).

  masinute electrice copii

  Sfaturi utile pentru amenajarea unui loc de joacă din curte

  Înainte de a te apuca de amenajarea locului de joacă pentru copil, ar fi bine să ai în vedere câțiva factori care nu doar că vor asigura siguranța celui mic, dar vor contribui la crearea celei mai distractive atmosfere.

  • Alege de fiecare dată jucării sau gadgeturi potrivite vârstei lui, ținând cont de recomandările de pe ambalaj;
  • Ai grijă la marginile ascuțite ale accesoriilor de la locul de joacă (de exemplu, colțurile unei mese sau gardul care împrejmuiește căsuța din lemn). Dacă e cazul, folosește un set de protecții și apărători pentru mobilier;
  • Instalează la baza toboganului cutia de nisip sau o saltea mai subțire, care să atenueze impactul cu solul în cazul în care aterizarea celui mic nu iese cum trebuie;
  • Folosește huse pentru a proteja obiectele și jucăriile de la locul de joacă de ploaie sau de alte fenomene meteo, astfel încât acestea să se mențină într-o stare bună pentru mai mult timp;
  • Asigură-te că toate jucăriile și construcțiile asamblate (leagăn, balansoar, căsuța de joacă) sunt bine fixate și că nu există riscul să se dezmembreze și să-l rănească pe copil;
  • Folosește cât mai multe culori la amenajarea locului de joacă din curte și, de ce nu, decorează spațiul urmând o temă anume (o poveste, un film preferat de copil, un personaj îndrăgit).

  Acestea fiind spuse, amenajarea locului de joacă din curte se poate transforma în cea mai simpatică activitate pentru tine și copilul tău. E timpul să îți pui creativitatea la bătaie și să te apuci de treabă!

  Foto: Shutterstock.com

  Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.