Cele mai frumoase 12 plante și flori de apartament. Sfaturi utile despre cum să le întreții

Cercetătorii americani spun că ne petrecem 90% din timp în spații închise, fie că vorbim de propriile locuințe, de serviciu sau de locul în care ne distrăm. Indiferent că stai într-un apartament mic sau că ai o casă mare, plantele și florile de interior îți vor oferi un refugiu tocmai bun pentru sănătatea ta fizică și psihică.

  • Cele mai frumoase flori de apartament
  • Cele mai frumoase plante de apartament
  • Sfaturi practice ca să ai plante de interior sănătoase

Cele mai frumoase plante de apartament

Pe piață există o bogăție de plante de apartament pentru toate gusturile și buzunarele. Și dacă nu ții neapărat să ai în jur flori de toate culorile și dimensiunile, atunci ai la dispoziție o mulțime de soiuri care impresionează prin culoarea, dimensiunea sau forma frunzelor. Natura e un arhitect desăvârșit și, mai jos, ai câteva exemple în acest sens.

Smochinul-lira (Ficus Lyrata)

Smochinul-lira- Ficus Lyrata

Dacă vrei o plantă elegantă, cu frunze mari, poți alege Ficus lyrata, cunoscut ca falsul smochin sau smochinul-liră. E un arbust cu tulpini verticale, originar din pădurile din vestul Africii, care se adaptează foarte bine la condițiile dintr-un apartament și este ușor de crescut într-un ghiveci. Ca să-l ai cât mai mult timp să nu-l uzi în exces, să nu îl expui la frig și să-l așezi la lumină. E recomandat să-i pui apă săptămânal între lunile aprilie și septembrie și la un interval de 10-15 zile toamna și iarna. Cei mai mari dăunători ai ficusului sunt păianjenii roșii și păduchii lânoși și țestoși. Poți preveni apariția lor dacă ștergi frunzele periodic cu o lavetă îmbibată în spirt. În cazul unui atac puternic, însă, planta are nevoie de tratament. Folosește, însă, numai produse sigure pentru combaterea dăunătorilor și apelează la fitofarmacii.    

Planta banilor (Zamioculcas Zamiifolia)

Vrei o plantă rezistentă și apreciată în Feng Shui pentru că se spune că aduce bunăstare și ține departe spiritele rele? Atunci Zamioculas îți poate oferi ce îți dorești. Nu o așeza la lumină directă, pentru că preferă locurile semiumbrite, și protejeaz-o de frig și curenți. Dacă observi că frunzele inferioare se îngălbenesc, înseamnă că poate i-ai pus prea multă apă. E bine să lași solul să se usuce până la 3-4 cm adâncime până să o uzi din nou și să lași apa să se scurgă prin orificiul de drenaj. Planta conține substanțe otrăvitoare, așa că e indicat să o ții departe de copii sau de animalele de companie.

Planta banilor - Zamioculcas Zamiifolia

Masca africană (Alocasia Polly)

E o plantă un pic mai pretențioasă, dar dacă ții cont de câteva aspecte nu o să-ți dea prea mari bătăi de cap. Așa cum îi spune și numele popular, Alocasia are frunze sub formă de săgeți, cu nervuri argintii, care te duc cu gândul la o mască. I se spune africană, dar ea e originară din Asia. Are nevoie de aer cald și umed, iar la orele amiezii e bine să o ferești de lumina directă. Atenție și când o uzi. Toamna se ține mai uscată, iar vara cere apă cu moderație. Probleme ar fi cu păduchii, aerul uscat și cu faptul că este otrăvitoare, deci nu o ține la îndemâna copiilor.

Masca africană - Alocasia Polly

Urzici decorative (Solenostemon scutellarioides)

Coleus sau urzica decorativă este o plantă foarte atractivă și există foarte multe soiuri. Astfel, culoarea frunzelor poate fi verde, galben, portocaliu, roșu, purpuriu, roz sau maro. Ca să te bucuri de ea cât mai mult timp, pune-o într-un loc foarte luminos, chiar însorit, iar iarna ai grijă să nu stea la sub 10 grade Celsius. Are nevoie frecvent de apă, dar, evident, nu o îneca și evită umezeala stătută. Poate avea probleme cu păianjenii, păduchii și musculița albă și, atenție, conține substanțe otrăvitoare.

Urzici decorative  -Solenostemon scutellarioides

Urechea pisicii (Kalanchoe tomentosa)

Delicată și pufoasă exact ca blana unei pisici, Kalanchoe e o plantă suculentă venită din îndepărtatul Madagascar. Senzația de pufos este dată de perișorii argintii, gri sau maronii de pe frunze. Are nevoie de lumină și chiar soare direct. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știi despre îngrijirea ei este să o uzi cu atenție pentru că umezeala stătută duce la putrezire. Ca să eviți pe cât posibil această neplăcere, e bine să-i pui și pământ permeabil, foarte aerisit, ca la cactuși.

Urechea pisicii - Kalanchoe tomentosa

Iresine (Iresine herbstii)

Iresine este o plantă cu frunze roșii și cu nervuri roz care poate crește până la aproximativ 45 de cm. Dacă nu îți place această combinație de culori, atunci poți alege soiul Aureoreticulata, cu frunze verzi și nervuri galben-aurii. Îi place umiditatea din aer și să primească lumină din belșug. Dacă nu o ții într-un loc luminos, chiar la soare, atunci frunzele se închid la culoare și desenul dat de nervuri dispare. Poate fi atacată de musculița albă.

Iresine - Iresine herbstii

Cele mai frumoase flori de apartament

Delicate, elegante, monocolore sau multicolore, pretențioase sau foarte ușor de îngrijit, florile de apartament nu au cum să nu te încânte. Iată câteva dintre cele mai frumoase flori de apartament și ce trebuie să faci ca să le întreții, în funcție de particularitățile fiecăreia.

Violeta africana (Saintpaulia ionantha)

Deși este o floare clasică de apartament și oricine crede că o poate îngriji ușor, Violeta africană este destul de pretențioasă. Secretul ca să o menții sănătoasă este felul în care o uzi. Folosește întotdeauna apă la temperatura camerei, nu îi stropi frunzele catifelate, nu o uda decât jos, în farfurie, iar ce rămâne neabsorbit aruncă după 10 minute. Violeta îți va arăta că nu se simte bine în momentul în care apar pete pe frunze, semn că ai ținut-o la soare direct sau că ai udat-o cu apă rece. Și e foarte important să o cureți, frecvent, de florile sau de frunzele uscate.

Violeta africana - Saintpaulia ionantha

Begonia (Begonia Elatior-Cultivars)

Dacă vrei ca Begonia să-ți ofere flori tot anul, atunci trebuie să-i acorzi o atenție minimă pentru că nu e deloc pretențioasă. Pentru toate soiurile ai nevoie de ghivece de mărime medie, pentru că sunt, de obicei, stufoase și asigură-i un loc luminos, dar ai grijă să nu o pui direct la soare. Când o uzi, folosește apă la temperatura camerei și evită să stropești florile și frunzele. Nu îi place umiditatea stătută. E indicat ca după ce florile s-au trecut să-i schimbi pământul. De asemenea, ai grijă la mucegai, făinare și păduchi.

Begonia  - Begonia Elatior-Cultivars

Anturium (Anthurium x andreanum)

I se mai spune și Floarea flamingo pentru că este la fel de elegantă ca pasărea la care te duce cu gândul. Frunzele mari, în formă de inimă întoarsă, la fel ca florile, se dezvoltă pe tulpini lungi și răsar sub formă de rozetă. Există două soiuri pe care le poți crește în apartament: Anturium mare și Anturium mic. Diferența majoră între ele e că planta mare, ca să înflorească, trebuie să stea și iarna la cel puțin 18 grade Celsius. Atenție la păduchi, păianjeni, tripși, petele de pe frunze, putrezirea rădăcinilor, umezeala stătută și ține cont de substanțele otrăvitoare pe care le conține.

Anturium - Anthurium x andreanum

Ixora (Ixora coccinea)

Vrei o provocare interesantă și exotică? Ixora e un arbust provenit din sudul Indiei, Bangladesh și Sri Lanka și adaptat pentru condițiile de apartament. Este cunoscut și sub numele de Flacăra de pădure datorită florilor sale portocalii, roșii sau galbene care apar în buchețele, din luna mai până în septembrie. Ca să te bucuri de el în toată splendoarea trebuie să-l tunzi ca să rămână compact și să nu crească mai mult de 50 de cm. Pune-l la lumină, dar nu la soare direct și ai mare grijă cum îl uzi, adică doar cu apă la temperatura camerei. Dacă îi muți locul să știi că-i cad florile și bobocii.

Ixora - Ixora coccinea

Ciclame (Cyclamen persicum)

Frunzele cu desen argintiu au formă de inimă, iar florile pot fi crem, portocalii, roșii, roz sau violet. Iubește lumina, dar nu soarele direct. Când o uzi, nu-i pune apă la rădăcină, ci în farfurie și sub nicio formă nu îi stropi frunzele. După ce apar primii vlăstari, mută planta în alt ghiveci, iar tulpinile ofilite se rup, nu se taie. Atunci când vrei Ciclame, asigură-te că nu sunt de primăvară (Cyclamen coum) sau de toamnă (Cyclamen hederifolium), pentru că nu le merge bine în interior, ci în grădină.

Ciclame - Cyclamen persicum

Orhideea fluture (Phalaenopsis-Cultivars)

Niciun alt soi de floare nu fascinează atât de mult ca această specie. Orhideea fluture este varianta clasică, ale cărei flori te pot încânta tot anul. Culoarea lor variază de la alb, crem și galben până la portocaliu, roz, violet și liliachiu. O pui într-un loc luminos până la semiumbrit și nu o uzi, ci o scufunzi în apă. E bine să menții umiditatea constantă, dar dacă iarna rădăcina se usucă o dată complet între udări e un semn de normalitate. Planta poate atinge de la 20 de cm, până la 80 de cm, în funcție de soi.

Orhideea fluture - Phalaenopsis-Cultivars

Sfaturi practice ca să ai plante de interior sănătoase

Cum le alegi și unde le pui

Un studiu NASA a demonstrat că plantele și florile de apartament elimină 87% din toxinele din aer în 24 de ore. Prin urmare, ele nu doar că te încântă cu frumusețea lor, ci și împrospătează aerul. Oamenii de știință au mai arătat, de-a lungul timpului, că plantele de interior cresc productivitatea și capacitatea de concentrare cu până la 15%. La serviciu, de pildă, mai ales cele cu frunze mari, așezate pe birou, reglează umiditatea și creează o atmosferă plăcută, pentru că duc cu gândul la grădină, locul în care te simți mai relaxat și uiți de grijile zilnice.

Dacă atunci când alegi plantele ții cont nu numai de aspectul lor plăcut, de formă sau cromatică, ci și de nevoile lor, pentru că sunt vii, nu sunt niște obiecte decorative pe care le iei și le pui prin casă și eventual uiți să le mai ștergi de praf, atunci ele te vor răsplăti cu o creștere bogată și cu flori splendide. Deci, pentru ca florile de interior să se simtă bine acasă la tine trebuie să ții cont de trei lucruri esențiale:

  • luminozitatea, pentru că nu toate au nevoie de aceeași cantitate de lumină;
  • temperatura, pentru că unele iubesc căldura, altele, nu;
  • umiditatea, pentru că în funcție de locul din care provin au nevoie de aer mai uscat sau mai umed.

Și mai este un lucru esențial de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei o mini grădină la tine acasă. Dacă ai copii sau animale de companie, ar fi indicat să te interesezi dacă nu cumva plantele pe care vrei să le aduci în locuință sunt otrăvitoare. Nu trage concluzia că trebuie să renunți la ele, dar ai grijă să-ți înveți micuțul să nu mestece frunzele sau florile și pune plantele în locuri în care pisicile sau câinii să nu poată ajunge. Chiar dacă se întâmplă, însă, accidente, nu sunt de speriat. Mergi la doctor sau la veterinar și se rezolvă.

Așadar, plantele și florile de apartament îți pot face viața mai frumoasă, însă depinde de tine să le alegi corect, să le pui la locul potrivit și să le îngrijești, ca să le menții sănătoase cât mai mult timp.

Reguli pentru îngrijirea corectă

Plantele nu pot vorbi, însă întotdeauna îți vor arăta niște semne dacă nu se simt bine. Pot apărea probleme pentru că faci greșeli de îngrijire, se pot îmbolnăvi, ca orice organism viu, sau pot fi atacate de dăunători. Am văzut că fiecare soi are particularitățile lui, însă există câteva reguli valabile pentru orice plantă sau floare de apartament.

Îngrijirea incorectă se referă la alegerea nepotrivită a locului unde ai pus plantele, la faptul că nu le uzi după nevoile lor sau la umiditatea necorespunzătoare a aerului. De asemenea, pot apărea probleme dacă nu le fertilizezi cum trebuie. Concret, iată ce se poate întâmpla dacă faci greșelile acestea și cum poți remedia situația:

Locul e prea rece sau prea cald. Plantele nu cresc și nu au vlăstari sau frunzele se veștejesc, sunt galbene și cad foarte repede. Prin urmare, mută florile la temperatura optimă speciei din care fac parte. Nu le muta, însă, brusc dintr-un loc în altul, ci alege mai întâi un loc semiumbros.

E prea întuneric sau prea multă lumină. Pentru că tânjesc după mai multă lumină, frunzele anumitor plante decorative se vor închide la culoare și își vor pierde desenul dat de nervuri. În cazul plantelor cu rozete, apar așa-numiții vlăstari malformați. Aceștia trebuie tăiați, iar dacă e vorba de o plantă sub formă de tufă, o tai de tot și o lași să se regenereze. Dacă au prea mult soare, pot apărea mici pete albe pe frunze, până la decolorarea totală, pentru ca în final să devină maro sau negre.

Le pui prea multă apă, prea puțină sau prea rece. Dacă farfurioarele sau suportul de ghiveci sunt mereu pline cu apă, e semn de umezeală stătută. Rădăcinile vor avea de suferit, frunzele și lăstarii se vor veșteji. Prima măsură de ajutor e să muți planta în alt ghiveci, iar noul pământ să fie doar puțin umed. Dacă mugurii cad și vezi că frunzele se veștejesc, atunci poate nu ai pus suficientă apă. Rădăcina uscată trebuie scufundată, ca să se îmbibe bine. Apa trebuie să fie la temperatura camerei. În caz contrar, rădăcinile se vor deteriora și procesul de creștere va stagna. Violetele de Parma sau Gloxina vor avea pete galbene sau albe, rotunde sau ovale pe frunze. Și atenție și la duritatea apei. Dacă pe marginile frunzelor sau pe lăstari apar pete de calcar, e clar că apa e dură. Petele de calcar se pot îndepărta cu puțin oțet diluat. Oricum, dacă ai posibilitatea, e mai bine să folosești apă de ploaie, nu de la robinet.

Aerul e prea uscat sau prea umed. Dacă observi că marginile frunzelor sunt maro și uscate, atunci e un semn că aerul e prea uscat. În această situație, ori le stropești, ori folosești un umidificator pentru aer. Îngroșarea tulpinii în cazul mușcatelor sau ficușilor e un simptom al excesului de umiditate în aer. Îngroșările deja apărute nu mai pot fi remediate, dar poți preveni altele noi.

Fertilizarea nepotrivită. Decolorarea frunzelor poate fi cauzată și de un îngrășământ nepotrivit sau de o valoare prea mare a PH-ului din pământ. Sunt afectate, în mod special, frunzele tinere de pe vlăstari, din cauza deficitului de fier. În acest caz schimbi pământul sau iei un fertilizator cu fier mai mult. Petele negre și maro de pe frunze pot să apară dacă pui prea mult îngrășământ. Frunzele deteriorate pot fi rupte, scufunzi rădăcina ca să scapi de excesul de săruri și schimbi pământul. Nu mai pui fertilizator decât după ce planta și-a revenit.

Dacă te confrunți cu boli de natură bacteriană sau virală, atunci e recomandat să duci planta la o fitofarmacie unde va fi stabilit un diagnostic, pentru ca apoi să alegi antibioticul potrivit. Același lucru e de preferat să-l faci și în cazul atacurilor dăunătorilor, ca să folosești insecticidul corect. Toate astea ca să nu-i faci plantei mai mult rău decât bine.

Așadar, dacă vrei să te bucuri pe deplin de privilegiul de a aduce o parte din natură la tine acasă, alege plantele și florile de interior în funcție de condițiile pe care i le poți oferi (luminozitate, umiditate, temperatură). Odată ce le-ai adus în casă, ține cont de regulile de îngrijire, ca să le menții sănătoase și să te încânte cu frumusețea lor.

Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.