Cele mai bune rețete pentru înghețata de casă: sfaturi utile și trucuri

Ce poate fi mai răcoritor vara decât o înghețată pregătită în casă și proaspăt scoasă de la frigider? Înghețata e desertul preferat al copiilor, dar poate fi transformat cu ușurință și într-un desert potrivit pentru o masă cu prietenii sau pentru un „garden party”. Ciocolată, vanilie, lămâie, căpșune, fructe de pădure, afine – toate sortimentele sunt delicioase și ușor de preparat și acasă, așa că de ce să mergi și să cumperi variantele pline de aditivi alimentari din comerț când poți să încerci să o pregătești acasă, din ingrediente sănătoase și alese cu atenție chiar de tine?

Mai jos am selectat câteva dintre cele mai populare și gustoase rețete de înghețată pe care le poți pregăti cu ușurință și tu.

Reteta inghetata de casa cu vanilie

Rețeta de bază (cu vanilie)

Înghețata de vanilie e, de fapt, rețeta de bază, pe care o poți transforma succesiv într-o mulțime de alte sortimente (cu zmeură, cafea, caise, pepene, vișine etc.).

Din cantitățile pe care le găsești mai jos va rezulta aproximativ un kilogram de înghețată de vanilie, iar timpul de preparare e de aproximativ 40 de minute.

Ingrediente:

  • 250 de ml de lapte;
  • 250 de ml de frișcă naturală;
  • 150 de grame de zahăr tos;
  • 4 gălbenușuri;
  • vanilie (poți folosi o jumătate de păstaie).

Mod de preparare:

  • Tai păstaia de vanilie în două bucăți egale, pe lung, și scoți semințele;
  • Pui laptele într-un vas mai înalt, adaugi vanilia (semințele, dar și cele două bucăți de păstaie), după care pui totul la fiert;
  • Între timp bați zahărul și albușurile cu mixerul și, în momentul în care formează o spumă mai închegată, începi să adaugi treptat și laptele fiert;
  • Crema pe care o obții astfel trebuie apoi pusă la fiert (pe aburi/Bain-Marie) până se îngroașă puțin;
  • Această cremă se dă apoi la frigider. După ce o scoți din frigider va trebui să o mai bați încă o dată cu mixerul;
  • Separat trebuie să începi să bați frișca naturală;
  • În vasul în care ai pus crema de ouă vei începe să adaugi treptat frișca, preferabil cu o spatulă;
  • Omogenizezi ouăle cu frișcă până obții compoziția de înghețată, după care o pui la congelat;
  • Dacă ai un aparat special cu care poți prepara înghețată, atunci acesta e momentul în care pui totul în aparat și mixezi până obții înghețata;
  • În cazul în care nu ai un asemenea aparat, atunci pune compoziția într-o cutie de plastic cu capac și dă-o la congelator.

Înghețata de vanilie se pune în cupe și se poate servi simplă, cu diverse topping-uri (de ciocolată, caramel etc.) sau cu fructe de sezon (poți pune deasupra, de exemplu, cireșe).

Reteta inghetata de casa cu capsune

Înghețată de căpșune

Rețeta de mai jos e una simplă și, cum nu mai e mult până apar căpșunele, nu ai, teoretic, nicio scuză să nu o încerci. Măcar o dată. Din cantitatea de mai jos vei obține aproximativ un kilogram de înghețată de căpșune și ar fi bine să îți aloci aproximativ 30 de minute, pentru că atât va dura prepararea ei.

Ingrediente:

  • 300 de grame de căpșune;
  • 300 de ml frișcă (sau smântână dulce cu un procent mai mare de grăsime);
  • 200 de ml iaurt (cu un procent mai mare de grăsime, 10%, de exemplu);
  • 5 gălbenușuri;
  • Câteva linguri de zahăr tos (5 ar fi suficiente);
  • Miezul de la o păstaie de vanilie (sau vanilie la pliculeț dacă nu găsești în comerț păstăi de vanilie).

Mod de preparare:

  • Bați gălbenușurile cu vanilia și cu zahărul până se transformă într-o spumă;
  • Încălzești compoziția la baie de aburi (Bain-Marie) până se îngroașă;
  • Ulterior lași compoziția la răcit până ajunge la temperatura camerei, apoi o dai la frigider, unde ar fi bine să rămână cel puțin trei sau patru ore;
  • Speli căpșunele, le tai codițele;
  • Pasezi căpșunele cu blenderul și pui pasta obținută astfel la frigider;
  • Bați frișca (sau smântâna dulce) și când se îngroașă adaugi iaurtul și crema de gălbenușuri și zahăr peste ea;
  • Adaugi pasta de căpșune de la frigider și amesteci ușor;
  • Dacă ai o mașină pentru preparat înghețată, pune compoziția obținută astfel în cupa mașinii și mixeaz-o până se formează înghețata;
  • În cazul în care nu ai o mașină de înghețată, pune caserola la congelator pentru trei sau patru ore;
  • Pentru a evita să se formeze ace de gheață ar fi bine să mesteci din 30 în 30 de minute în compoziție cu o furculiță;
  • Scoți înghețata de la congelator, iei o lingura din inox pentru inghetata, formezi bulgărași și îi pui în cupe.
  • Și asta e tot, gata!

Poți decora înghețata obținută astfel cu jumătăți de căpșune sau cu frunze de mentă. De asemenea, o idee bună ar putea fi ca în prealabil să dai la frigider timp de câteva minute cupele în care urmează să pui înghețata. Asta va ajuta înghețata să rămână mai compactă atunci când o servești.

Reteta inghetata de casa cu ciocolata

Înghețată de ciocolată

Înghețata de ciocolată va fi un deliciu pentru cei mici, dar și pentru prietenii tăi mai mari. Din cantitățile de mai jos poți prepara patru porții (dacă vrei să obții mai multe porții, dublează cantitatea).

Ingrediente:

  • 90 de grame de ciocolată neagră;
  • 3 gălbenușuri;
  • 100 de grame de zahăr (preferabil brun);
  • 200 de ml de smântână dulce;
  • 100 de ml de lapte.

Mod de preparare:

  • Rupi ciocolata în bucăți mici și o pui într-o cratiță;
  • Bați gălbenușurile și zahărul până devin o spumă. Dacă nu se dizolvă tot zahărul din prima încercare nu te îngrijora, asta se va rezolva la pasul următor al rețetei;
  • Torni smântâna peste ciocolată și pui cratița la foc mic, amestecând până se topește ciocolata;
  • Torni laptele peste acest sos de ciocolată și pui cratița din nou pe foc;
  • Aștepți să se încălzească amestecul din cratiță și îl torni peste gălbenușuri, având grijă ca firul să fie subțire. Cu alte cuvinte, nu îl turna dintr-o singură mișcare;
  • Torni compoziția în cuva mașinii de făcut înghețată, dacă ai așa ceva. Dacă nu ai, atunci pur și simplu o pui într-un recipient, o nivelezi cu o lingură și o dai la congelator.

E o rețetă simplă și foarte gustoasă, pe care o poți servi fie în cupe, fie la cornet, fie în pahare de carton speciale. Oricum ai servi-o, familia și prietenii tăi sigur se vor bucura.

Reteta inghetata de casa de cafea

Înghețată de cafea

Înghețata de cafea e și mai ușor de preparat decât sortimentele de mai sus, iar rețeta începe cu un pas simplu: cu prepararea cafelei tale preferate. Din ingredientele de mai jos vei obține patru sau chiar cinci porții.

Ingrediente:

  • 3 gălbenușuri;
  • 100 de grame de zahăr;
  • 450 de ml de smântână (pentru frișcă);
  • 100 de ml de lapte;
  • 200 sau 250 de ml cafea.

Mod de preparare:

  • Pregătești o cafea și o lași la răcit. Până aici totul e foarte simplu;
  • Bați gălbenușurile cu zahărul până obții o spumă;
  • Pune pe foc laptele și smântâna și lasă-le până obții o cremă, având grijă, însă, să mai amesteci din când în când;
  • După ce acest amestec se răcește, adaugă cafeaua răcită, amestecul de zahăr și gălbenușurile;
  • După ce ai încorporat toate ingredientele, dă totul la congelator pentru câteva ore;
  • Scoți tava de la congelator, pui înghețata în boluri și e gata!

Reteta inghetata de casa cu iaurt

Înghețată cu iaurt

Acest sortiment e unul foarte îndrăgit de copii, așa că nu strică să arunci un ochi și peste această rețetă. Din ingredientele de mai jos vei obține tot patru sau chiar cinci porții, iar timpul de preparare nu va depăși 20 de minute.

Ingrediente:

  • 1 kilogram de iaurt cu fructe;
  • 500 de ml de frișcă lichidă;
  • Câteva linguri de miere (3 sau 4 ar fi suficiente);
  • Zeama de la o lămâie.

Mod de preparare:

  • Bați frișca, după care adaugi restul ingredientelor și amesteci bine;
  • Dai compoziția la frigider câteva ore;
  • Înainte de a servi ar fi bine să o lași o jumătate de oră la temperatura camerei pentru a nu fi prea tare.
  • E una dintre cele mai simple rețete de înghețată și poate fi decorată cu orice îți place, de la fulgi de ciocolată, cocos și până la fructele preferate.

Reteta inghetata de casa cu fructe de padure

Înghețată cu fructe

Nimic nu e mai răcoritor vara decât o înghețată cu fructe. Această rețetă are doar cinci ingrediente, iar cel de-al treilea va rămâne la alegerea ta.

Ingrediente:

  • O conservă de lapte condensat (cca. 400-450 de grame);
  • 400 de ml de smântână pentru frișcă;
  • 300 sau 400 de grame de fructe de pădure sau afine (nu e obligatoriu, însă, poți alege orice alte fructe îți plac);
  • 50 de grame de zahăr;
  • O ceașcă de apă.

Mod de preparare:

  • Pui zahărul, fructele și apa într-o cratiță la foc mic și amesteci până se transformă într-un sos;
  • Iei sosul de pe foc și îl lași la răcit;
  • Mixezi smântâna pentru frișcă, apoi adaugi laptele condensat și amesteci cu o spatula până obții un amestec omogen;
  • Într-o tavă pui straturi de sos de fructe și compoziția de înghețată;
  • Dai această tavă la congelator aproximativ patru ore;
  • Și asta e tot, gata, poftă bună!

Cum faci cea mai buna inghetata de casa Inghetata de casa la cornet

Secrete pentru a pregăti cea mai bună înghețată de casă

Sfaturile și ponturile de mai jos te pot ajuta să obții o înghețată asemănătoare cu versiunile din comerț. Sau chiar mai bună.

  • Cu cât îngheață mai repede amestecul, cu atât textura finală va fi mai fină;
  • Cu cât folosești mai mult zahăr, cu atât amestecul va îngheța mai greu;
    Cel mai bine e să păstrezi înghețata la -5 grade C;
  • Ideal ar fi să o pui în congelator cu un capac pentru a nu prinde mirosul altor alimente sau preparate pe care le păstrezi în frigider;
  • Laptele condensat își va tripla volumul atunci când e bătut, în timp ce smântâna pentru frișcă își va dubla volumul;
  • O altă modalitate de a evita apariția cristalelor de gheață care se formează, de obicei, în înghețata de casă, ar fi să adaugi un pliculeț cu gelatină la 1,8 L de amestec pentru înghețată;
  • Dacă o pregătești cu ajutorul unui aparat de făcut înghețată, atunci ar fi bine să nu umpli mai mult de două treimi din recipientul ei. De regulă, înghețata își mărește volumul și riști să nu mai aibă spațiu pentru a face asta;
  • De obicei înghețata se prepară din smântână, dar cel mai bine ar fi să folosești lapte integral pentru că acesta conține mai puține grăsimi și permite încorporarea altor arome care îi vor da un gust mult mai bun înghețatei;
  • E bine ca înghețata să stea la -6 sau -12 grade. Dacă e ținută la o temperatură prea mică, atunci gustul ei își va pierde din intensitate;
  • Dacă vrei să obții o textură mai cremoasă, fierbe laptele la foc mic până dă în clocot și abia apoi adaugă celelalte ingrediente;
  • Nu pune ouăle direct în laptele cald pentru că riști că ele să se transforme în ouă-jumări sau într-un mic-dejun. Ideal ar fi să bați ouăle cu restul ingredientelor, apoi să adaugi (linguriță cu linguriță) laptele;
  • Când amesteci baza de înghețată, ideal ar fi să bați totul până obții o cremă groasă, însă nu foarte fermă. Dacă bați prea tare sau prea mult vei risca să obții o textură neplăcută, mai puțin cremoasă.

Vara e după colț, iar acum că ai rețetele pentru aceste înghețate delicioase, nu îți mai rămâne decât să îi întrebi pe prietenii tăi ce sortiment ar prefera pentru următoarea iesire la iarba verde pe care o plănuiești. Poftă bună!

Foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.