Mâncarea la ceaun: ce trebuie să faci pentru un preparat delicios și cele mai bune rețete

Plăcerea gătitului în natură, la foc, ne trezește amintiri din copilărie, când bunicii preparau mâncăruri gustoase la ceaunul din curte sau la cel din casă, așezat pe soba joasă cu lemne. În orice decor s-ar desfășura, în curte, pe o poieniță de la munte sau lângă râu, gătitul la ceaun este un prilej de relaxare și de destindere pentru întreaga familie.

Dacă îți dorești să gătești la ceaun, dar nu ai pirostrii (sistemul de trepied cu lanț de care se agață ceaunul), poți improviza o vatră joasă din pietre sau cărămizi, acoperită cu un grătar metalic pe care poți așeza ceaunul. În acest articol am selectat cele mai bune rețete de mâncăruri la ceaun și regulile pe care trebuie să le urmezi pentru preparate delicioase.

  • Reguli de urmat atunci când gătești la ceaun
  • Ustensile pentru gătitul la ceaun
  • Rețete de mâncăruri delicioase la ceaun

    Reguli de urmat atunci când gătești la ceaun

    ceaun pe foc

    Chiar dacă ești sigur că gătitul la ceaun este floare la ureche, pentru că ingredientele folosite sunt simple, iar procesul nu este unul complicat, bucătarii experimentați recomandă să iei în considerare anumite sfaturi care îți garantează că mâncarea nu se va arde și va avea consistența ideală, care te va face să mai mănânci o porție.

    • Lemnele trebuie să fie uscate şi aşezate sub ceaun în formă de pătrat, pentru distribuirea egală a căldurii. În acest fel nu există riscul ca mâncarea să se ardă în anumite zone, unde focul a fost mai puternic.
    • Focul trebuie să fie mediu – în acest fel ingredientele se gătesc lent și au timp să-și împrumute aromele;
    • Ține cont de timpii de fierbere – cartofii, de exemplu, se adaugă la gulaş când carnea de vită sau de porc este 70% fiartă, pentru a nu avea o carne prea fiartă sau, din contră, cartofi care nu sunt suficient fierţi;
    • Tocăniţa, fasolea și gulaşul trebuie verificate în permanență cât sunt pe foc – amestecă la intervale scurte de timp, pentru a nu se arde sau prinde;
    • După ce gulaşul sau tocăniţa sunt luate de pe foc, trebuie să amesteci cu o lingură de lemn încă de câteva ori în ceaun, pentru că există riscul să se lege;
    • Dacă faci gulaș, pune la fiert găluştele din griş amestecat cu ou la final (odată cu cartofii) – vor da un gust autentic mâncării.

    Ustensile pentru gătitul la ceaun

    Gătitul la ceaun necesită folosirea unor ustensile care te ajută să prepari mai eficient mâncarea în aer liber. Iată care este lista celor necesare pentru o mâncare la ceaun delicioasă:

    • Ceaunul din fontă sau aluminiu – astfel de materiale sunt rezistente și oferă un mediu de preparare optim, care asigură un gust bogat alimentelor;
    • Pirostrii sau un grătar pe care să așezi ceaunul;
    • Trepied de ceaun cu lanț și cârlig de susținere;
    • Vesela care te ajută la servirea mesei – tăvi, tigăi, farfurii;
    • Ustensile de amestecat (lingură de lemn mare) și neapărat un tocător din lemn pe care așezi mămăliga.

    Rețete de mâncăruri delicioase la ceaun

    retete gustoase la ceaun

    Mâncarea la ceaun are o aromă inconfundabilă, care se obține prin gătirea la foc domol, astfel încât ingredientele au timp suficient să se înăbușe și să-și împrumute proprietățile. Mai jos, am ales cele mai apreciate rețete pe care să le gătești la ceaun:

    Rețetă de gulaș cu carne de vită

    Este un fel de mâncare tipic unguresc care se gătește des în zona Ardealului. Consistența este similară cu mâncarea scăzută de cartofi cu carne de vită, fiind o alegere gustoasă, picantă. Gulașul gătit la ceaun are însă o aromă unică.

    gulas cu carne de vita

    Ingrediente:

    Ingredientele de mai jos sunt suficiente pentru 25 persoane. Dacă vrei să faci o cantitate mai mică, înjumătățește cantitățile:

    • 5 kilograme de carne de mânzat tăiată cubuleţe şi sărată puţin;
    • 1 kilogram de ceapă tocată;
    • 100 de grame de usturoi tăiat rondele;
    • 250 de mililitri de ulei de floarea-soarelui;
    • 1 kilogram de cartofi;
    • 3 ardei iuţi;
    • boia, sare, piper;
    • 700 de grame de fasole roşie fiartă.

    Mod de preparare:

    • În ceaunul încălzit se pun la călit în ulei ceapa şi usturoiul, după care se pun două linguri de boia, iar apoi carnea tăiată cubuleţe.
    • După ce dispare toată zeama lăsată de carne, se toarnă apă, cât să acopere carnea cu aproximativ o palmă.
    • Când carnea este fiartă în proporţie de 70%, se adaugă cartofii. Aceştia trebuie lăsaţi până se topesc efectiv în gulaş şi formează un sos gros. Spre final se adaugă fasolea fiartă, care se mai lasă la fiert 5-10 minute.
    • La final se adaugă ardeii iuţi şi câteva seminţe de chimen şi se asezonează cu sare şi piper. Acest gulaş are nevoie de 3-4 ore pentru a fi gata.

    Citește și Meniu complet pentru masa tradițională de Paște: aperitive, feluri principale și deserturi gustoase

    Rețetă de mămăligă la ceaun

    Pentru că orice tocăniță, pui fript la ceaun, gulaș sau pește la grătar se potrivesc de minune cu o mămăligă la ceaun, iată o rețetă bună de încercat:

    mamaliga la ceaun

    Ingrediente:

    • 250 de grame de mălai de porumb;
    • 1 litru de apă;
    • 1 linguriță de sare.

    Mod de preparare:

    • Alege un ceaun mic, dar încăpător, și pune apa la fiert cu sare.
    • Amestecă întâi cu telul ca să nu se formeze cocoloașe și pune mălaiul în ploaie.
    • Când mămăliga începe să clocotească, amestecă bine cu o lingură de lemn.
    • Mămăliga trebuie amestecată încontinuu pe durata fierberii. Ea se îngroașă și pufnește ca un vulcan. În aproximativ 15 minute, mămăliga trebuie să fie gata.

    Rețetă de pui la ceaun

    Puiul la ceaun este o rețetă simplă, dar foarte gustoasă, la care se potrivește de minune combinația de mujdei cu mămăligă.

    pui la ceaun

    Ingrediente:

    • 1 kilogram de carne de pui;
    • 1 litru de ulei;
    • 3-4 linguri de untură;
    • sare, piper.

    Mod de preparare:

    • Alege o oală sau un ceaun din fontă ori din aluminiu, cu pereții groși.
    • Folosește multă grăsime pentru prăjit, ulei și untură (care dă o aromă deosebită și o crustă crocantă).
    • Carnea trebuie să se scufunde în ulei când o pui în oală.
    • Când uleiul este încins, pune bucata cea mai mare de carne.
    • Nu pune totul de la început, pentru că uleiul se va răci brusc, iar carnea va fierbe în loc să se prăjească.
    • Împarte carnea pe care o ai de prăjit și gătește-o în 2-3 rânduri. Ține cont că o prăjire durează circa 10-12 minute la foc mediu spre mare.
    • Carnea prăjită se scoate din ulei cu ajutorul unui clește și se păstrează deoparte până se prăjesc toate bucățile.

    Rețetă de fasole cu ciolan la ceaun

    Fasolea cu ciolan este un fel de mâncare ideal pentru prepararea la ceaun. În cazul în care îți iese o cantitate prea mare, fasolea cu ciolan se păstrează bine la congelator. Reîncălzită, aceasta este și mai gustoasă, alături de o salată de murături.

    fasole cu ciolan

    Ingrediente:

    • 700 de grame de fasole boabe uscată;
    • sare, piper, boia dulce;
    • 1 linguriță de semințe de chimen sau 1 foaie de dafin;
    • 50 de mililitri de ulei (2-3 linguri);
    • 2 cepe medii;
    • 3-4 morcovi;
    • 1 cutie mică de pastă concentrată de roșii (sau 500 de mililitri de pasata, bulion ori roșii cubulețe în conservă).

    Mod de preparare:

    Când prepari fasolea, ține cont de un secret – la prima fierbere, o linguriță de bicarbonat de sodiu adăugată în apă face minuni! Ea ajută la gătirea celulozei din coaja boabelor de fasole și le înmoaie mai repede. Bicarbonatul se pune doar la prima apă, cea care se aruncă.

    Prepararea ciolanului:

    • Așază ciolanul, întreg, cu os cu tot, într-o oală încăpătoare și acoperă-l cu apă rece (să depășească două degete deasupra lui).
    • Lasă-l la fiert timp de 2-3 ore. Dacă scade apa, va trebui completată cu apă caldă.
    • Ciolanul afumat este de obicei destul de sărat, așa că nu trebuie să mai adaugi sare.
    • Atenție! Ciolanul nu trebuie să fie complet făcut, pentru că el va mai fierbe și în mâncarea cu fasole.
    • După ce este aproape fiert, dezosează-l și taie carnea în bucăți (cu tot cu șorici).
    • Păstrează apa în care a fiert ciolanul.

    Prepararea fasolei:

    • Până fierbe ciolanul, ocupă-te de pregătirea fasolei.
    • Pune la fiert fasolea înmuiată (8-12 ore înainte de a fi gătită) într-o oală încăpătoare, în apă rece.
    • De când a început să clocotească, cronometrează 15-20 de minute, după care scurge apa. Astfel, fasolea devine mai ușor de digerat.
    • Pune fasolea în oală și toarnă peste ea zeama caldă în care a fiert ciolanul, până depășește cu două degete nivelul fasolei în oală. Pe măsură ce fierbe, completează cu apă caldă, la nevoie.

    Prepararea sosului de legume cu roșii:

    • Într-o tigaie, la foc mic, călește 5 minute ceapa și morcovii, în 2 linguri de ulei și un praf de sare.
    • Amestecă într-un castron pasta de roșii cu 2 polonice de zeamă de la ciolan.
    • Toarnă sosul de roșii peste legumele din tigaie și adaugă 1 linguriță de chimen sau 1 foaie de dafin, 2 lingurițe de boia dulce și lasă la fiert 2-3 minute.
    • Toarnă sosul de legume peste fasolea care clocotește în zeama de la ciolan și amestecă bine.
    • Pune în oala de pe foc bucățile de ciolan fiert și dezosat.
    • Adaugă sare și piper, după gust.
    • Redu focul și acoperă oala cu un capac. Lasă la fiert între 30 de minute și o oră. Completează cu zeama caldă în care a fiert ciolanul, dacă lichidul scade.

    Fiecare membru al familiei își poate găsi un rol în organizarea eficientă a mesei – cineva caută lemnele și aprinde focul, altcineva pregătește ingredientele sau gătește mâncarea, iar în final toată lumea se bucură de preparate gustoase, gătite în tihnă.

    Sursa foto: Shutterstock





    Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.