Cum alegi gazonul pentru gradina ta: soiuri, plantare, lucrări de întreținere și echipament necesar

Să umbli desculț prin iarbă este una dintre cele mai plăcute senzații pe care le poți avea în mijlocul propriei grădini. Pentru asta însă, trebuie să știi cum să alegi și să plantezi gazonul.

 • Tipuri de gazon
 • Unelte necesare pentru plantare
 • Pregătirea terenului pentru semănat
 • Plantarea gazonului
 • Întreținerea gazonului

Una dintre marile diferențe între o casă la curte și un apartament într-un bloc, chiar și în mijlocul orașului, este fără doar și poate curtea. Cu toții am văzut curți acoperite de beton sau pietre, dar nimic nu se compară cu o grădină în adevăratul sens al cuvântului, cu ronduri de flori, un covor de iarbă și un foișor sau un copac cu ramuri bogate la umbra căruia să ne trântim în iarbă și să citim o carte sau, pur și simplu, să tragem un pui de somn.

De cele mai multe ori însă, iarba nu crește singură într-o curte sau, cel puțin, nu crește uniform. De aceea e important să plantăm gazon oriunde avem un petic liber de pământ, iar în articolul de mai jos vom vedea împreună tot ceea ce trebuie să știm despre plantarea și întreținerea gazonului.

Tipuri de gazon

Gazonul poate fi clasificat în funcție de mai multe criterii, cum ar fi rolul pe care îl are de îndeplinit, soiul de iarbă plantat și rezistența acesteia la condiții meteorologice extreme (ger sau secetă), dar și rezistența la trafic, pentru că un gazon ornamental, de exemplu, nu trebuie călcat, în timp ce unul care va fi plantat pe un teren de sport este mult mai rezistent la asta.

În funcție de rolul pe care îl poate îndeplini gazonul, acesta poate fi:

 • gazonul ornamental – are o culoare verde intensă și este folosit îndeosebi pentru amenajarea grădinilor în diferite stiluri. Este un tip de gazon mai pretențios, nu e rezistent la călcări repetate și necesită o îngrijire atentă.
 • gazonul pentru terenuri de sport – este caracterizat prin rezistență sporită la călcări repetate, poate fi tuns foarte scurt și se utilizează în special în amenajarea terenurilor de sport, cum ar fi cele de fotbal sau de golf.
 • gazonul clasic – este un tip de gazon puțin pretențios, cu soiuri de iarbă rezistente și care, de obicei, nu necesită o îngrijire ieșită din comun. Poate fi amplasat în jurul casei și are rolul de a oferi un covor de iarbă deasă, fără restricțiile gazonului ornamental.
 • gazonul cu destinație specială – este, de fapt, un amestec bine ales de semințe de iarbă care poate fi plantat în anumite zone cu condiții speciale, cum ar fi locurile umbrite, cele aflate în bătaia soarelui sau terenurile secetoase.

În funcție de modul în care se plantează gazonul, acesta poate fi de două feluri:

 • gazon amenajat prin însămânțare – este o opțiune pentru care este nevoie de mai multă muncă și timp, dar implică și costuri reduse;
 • gazon amenajat prin rulouri de iarbă – rulourile de iarbă necesită mai puțină muncă, dar sunt mai costisitoare.

Cele mai utilizate – și recomandate, în același timp – soiuri de iarbă pentru gazon sunt raigras (Lolium perenne), păiușul înalt (Festuca arundinacea), păiușul roșu (Festuca rubra), firuța (Poa pratensis) și iarba-câmpului (Agrostis).

Unelte necesare pentru plantare

Lucrările pentru amenajarea gazonului – fie că e vorba despre cel obținut prin însămânțare, fie că e vorba de rulouri de iarbă – sunt în mare parte aceleași, până la momentul însămânțării/așezării covorului de iarbă. Pentru pregătirea solului sunt necesare următoarele unelte:

 • cazma sau motosapă – pentru săparea terenului înainte de însămânțare și pentru desțelenirea arbuștilor care nu vor mai face parte din peisaj;
 • sapă – pentru mărunțirea brazdelor;
 • greblă – pentru afânarea solului;
 • roabă – în cazul în care vei transporta pământ fertil sau bălegar din altă parte;
 • mănuși pentru săpat.

Pregătirea terenului pentru semănat

În mod obișnuit, gazonul se plantează pe un teren ușor, bogat în humus, care nu reține apa. În cazul în care terenul este alcătuit dintr-un sol lutos sau greu, se poate adăuga nisip, pentru a permite circulația apei odată ce iarba va crește.

La fel de importantă este și aciditatea solului – fertilizatorii și chiar soiul de gazon pentru însămânțare sunt alese în funcție de valoarea pH-ului din sol. Pe piață există aparate care pot calcula nivelul de aciditate din zona unde vrei să plantezi gazonul, dar și firme care oferă aceste servicii.

Iată care sunt principalele lucrări de pregătire a terenului pentru plantarea gazonului:

 • Desțelenirea și eliminarea buruienilor. Terenul pe care se sădește gazonul trebuie să fie curat, fără buruieni, pentru ca iarba să se poată dezvolta în voie. De asemenea, tot acum e bine să elimini arbuștii, florile sau copacii, dacă este cazul.
 • Nivelarea. Pentru a crește uniform, gazonul trebuie să fie plantat pe un teren plan, fără denivelări, altfel lumina nu va ajunge în mod egal pe toate firele de iarbă.
 • Săparea. În această etapă poți folosi o cazma sau o motosapă. Brazdele se sapă la o adâncime de aproximativ 15-20 de centimetri, apoi se folosește o sapă pentru mărunțirea lor.
 • Afânarea. Este ultima lucrare de pregătire a terenului și se poate efectua cu ajutorul unei greble. Tot acum solul prinde forma finală înaintea plantării semințelor de iarbă.
 • Fertilizarea. E greu de crezut că solul nu mai are nevoie de îngrășăminte înainte de însămânțare, așa că fertilizarea este un proces necesar pentru un gazon de calitate. Se poate folosi bălegar (mraniță) mărunțit în proporție de un kilogram pentru fiecare metru pătrat de teren și azotat de amoniu în proporție de trei kilograme la o sută de metri pătrați.

Tot în această etapă premergătoare trebuie instalat și sistemul de irigare, dacă ai optat pentru unul automat, cu aspersoare. Furtunurile și sprinklerele pot fi îngropate cu ușurință acum, când pământul este afânat și iarba încă nu a crescut. Fă-ți un plan înainte, pentru a așeza aspersoarele în așa fel încât să acopere toată suprafața pe care vrei să plantezi gazon.

Plantarea gazonului

Momentul ales pentru plantarea gazonului trebuie să țină cont de temperaturile exterioare. În cazul în care este cald afară, semințele pot fi sădite în partea a doua a lunii aprilie. Dacă temperaturile se mențin reduse (sub 18 grade Celsius), plantarea gazonului se va face în luna mai sau chiar la începutul toamnei, în septembrie.

Nu este recomandată depășirea acestor perioade, altfel semințele nu vor germina sau, dacă vor germina, gazonul va fi afectat de temperaturile prea mari ori prea scăzute.

Un lucru important: între lucrările de pregătire a solului și plantarea gazonului trebuie să lași aproximativ două săptămâni, pentru ca semințele să găsească cele mai bune condiții de germinare. Cu o noapte înaintea plantării poți iriga terenul ales pentru însămânțare, dar nu exagera, altfel semințele vor putrezi dacă pământul este prea îmbibat în apă. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi la plantarea gazonului:

 • semănarea gazonului – poate fi făcută manual sau cu semănătoarea, în funcție de suprafață și de timpul pe care îl ai la dispoziție. Cantitatea de semințe necesară pentru un metru pătrat de teren variază de la un soi la altul, dar este întotdeauna înscrisă pe cutia sau pe sacul în care au venit semințele. Respectă indicațiile producătorilor și plantează semințele prin aruncare pe sol într-un mod cât mai uniform.
 • încorporarea semințelor în sol – această etapă se poate realiza foarte ușor, cu ajutorul unei greble, cu care se va amesteca solul. Semințele trebuie să fie în contact cu pământul ca să încolțească, așa că nu e suficient să fie aruncate pe sol ca să se transforme într-un gazon uniform.
 • irigarea terenului – pentru a germina, semințele de iarbă au nevoie și de umezeală, așa că poți să uzi solul cu ajutorul unei stropitori cu găuri mici sau cu un furtun cu presiune redusă și cap cu stropi foarte fini. Dacă apa are o presiune ridicată sau picăturile sunt prea mari, sunt șanse să scoată semințele din pământ.

Întreținerea gazonului

Nu este suficientă alegerea unui gazon rezistent la căldură, ger și la trafic intens: iarba trebuie întreținută periodic, iar asta se face prin tundere, udare și fertilizare.

Iată ce trebuie să faci în fiecare caz în parte:

 • Tunderea. Este o operație simplă care se efectuează ori de câte ori este nevoie, fie cu ajutorul unui robot, cu o mașină de tuns iarba sau manual, la coasă. În mod obișnuit, gazonul se tunde atunci când firul ierbii a atins 6-7 centimetri lungime.
 • Completarea golurilor. După fiecare tundere este momentul oportun pentru completarea eventualelor goluri din gazon. Atenție, trebuie folosit același tip de gazon plantat inițial.
 • Irigarea gazonului. Este una dintre cele mai importante lucrări de întreținere a gazonului, mai ales în timpul verii, când temperaturile sunt ridicate. Cel mai bun moment pentru irigare este la apusul soarelui. Udarea se poate face fie automat, cu aspersoare, fie cu furtunul, timp de câteva zeci de minute, în funcție de cât de cald este în timpul zilei și de perioada de secetă, dacă e cazul.
 • Fertilizarea. Se face o dată la 2-3 luni, cu îngrășăminte complexe pe bază de azot, fosfați și potasiu. Fiecare soi de iarbă pentru gazon are necesarul său propriu, așa că e recomandat să fie utilizate îngrășăminte create special pentru tipul de gazon plantat.

Așadar, o grădină plină de iarbă deasă nu este greu de obținut și nu trebuie să fim experți în grădinărit ca să obținem un gazon bogat, de un verde intens, dar este nevoie de muncă și de îngrijire la momentul potrivit pentru a avea rezultatele pe care ni le dorim.

Apoi nu mai rămâne decât să întindem o pătură – sau să construim un foișor, dacă avem suficient spațiu -, să ne întindem cu mâinile sub cap și să ne bucurăm de liniște și de mirosul proaspăt al ierbii.

Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.