Locuri de ieșit cu familia la iarbă verde lângă București – echipamente și ustensile, sfaturi, reguli de siguranță

Mall, hypermarket, parcul de lângă bloc, cafenele și terase din mijlocul orașului – vine o vreme când ne săturăm să petrecem timpul în aceleași locuri în care mergem tot anul.

 • Locuri de ieșit la iarbă verde în apropiere de București
 • Echipament necesar pentru o ieșire la picnic sau la grătar
 • Sfaturi utile pentru o experiență perfectă în mijlocul naturii

De când dă firul ierbii și până când vin ploile reci de toamnă, cele mai frumoase locuri în care-ți poți petrece o zi cât mai plăcută sunt cele din mijlocul naturii.

Un picnic la iarbă verde sau un grătar cu prietenii și familia se numără printre activitățile preferate de români, așa că nu e de mirare că te bate gândul să organizezi o ieșire în natură. Cu cât ești mai departe de betoanele blocurilor și de asfaltul străzilor, cu atât te vei simți mai în largul tău, dar înainte să ieși din casă asigură-te că ai tot ce trebuie la tine.

În articolul de mai jos îți facem o scurtă trecere în revistă a lucrurilor de care trebuie să ții cont când mergi la grătar sau la picnic, de la cele mai frumoase locuri din preajma Bucureștiului până la echipamentul pe care trebuie să-l iei cu tine.

Locuri de ieșit la iarbă verde în apropiere de București

Uneori poate fi greu de găsit un singur petic liber de iarbă verde lângă București, mai ales în apropierea sărbătorilor sau în zilele libere de vară. Cu toate astea, Capitala nu duce lipsă de locuri frumoase. Iată câteva dintre ele:

Parcul și Palatul Mogoșoaia

Aflat la câțiva kilometri de București, le oferă pasionaților de ieșiri în aer liber ocazia să petreacă în natură câteva ore plăcute. Poți organiza un picnic cu prietenii, poți vizita Palatul Mogoșoaia sau, dacă ești doar în trecere, poți savura o cafea revigorantă la cafeneaua din parc.

pajiste langa lacul mogosoaia

Lacul Chitila

Dacă vrei să fugi cât mai departe de betoane și de aglomerația Capitalei, Lacul Chitila este unul dintre refugiile unde te poți bucura de liniște și răcoare într-o zi caniculară de vară. Lângă lac este și o pădure, numai bună pentru pasionații de aventuri.

Parcul Bragadiru

În Bragadiru este unul dintre cele mai căutate locuri de grătar de lângă Capitală și rareori vei găsi un foișor și un grătar gol dacă nu te trezești cu noaptea în cap. Cu toate astea, e un loc bun pentru o ieșire în natură alături de prieteni, mai ales dacă nu te deranjează hărmălaia copiilor care se joacă în preajma ta sau cântecele de veselie ale vecinilor de masă.

Lacul și pădurea Cernica

Pădurea Cernica este în partea de est a Bucureștiului, o oază de verdeață cu multe locuri ascunse vederii. E un loc bun pentru un picnic alături de familie, nu mai vorbim de plimbări în inima pădurii. Deși este una dintre zonele cele mai aglomerate în zilele fierbinți de vară, vei găsi și locuri retrase unde să te bucuri de liniște.

Parcul natural Comana

La aproximativ 20 de kilometri de București, Parcul Natural Comana oferă idei și activități de weekend pentru cei mai pretențioși dintre noi. De la plimbări cu barca până la un grătar într-unul dintre locurile amenajate sau o vizită la Mănăstirea Comana, pentru siestă, ai la dispoziție toate frumusețile naturii. În plus, există și un parc de aventură, așa că dacă te-ai săturat să lenevești în iarbă îți poți testa rezistența fizică pe unul dintre traseele parcului.

Domeniul Știrbey

Dacă te interesează doar frumusețile naturii și ai la tine un coș de picnic cu de toate, domeniul Știrbey poate fi alegerea ideală pentru tine. Grădinile și palatul formează un loc de vis, în care te vei putea bucura de momente romantice alături de persoana dragă. Aici e recomandat să vii cu o carte și cu o pătură ca să stai tolănit în iarbă până la lăsarea serii.

Echipament necesar pentru o ieșire la iarbă verde

În funcție de ceea ce vrei să faci în mijlocul naturii – de la picnic la grătar, de la cititul unei cărți până la câteva ore de joacă alături de copii -, trebuie să-ți pregătești bagajul din timp și să iei la tine toate lucrurile necesare pentru confortul și buna-dispoziție a tuturor celor care te însoțesc. Iată care sunt aceste accesorii și ustensile de bază pentru o ieșire în natură:

 • Pături. Nu toate parcurile și locurile amenajate pentru picnic au mese și bănci disponibile pentru toată lumea și, oricum, mulți dintre noi preferăm să stăm confortabil în iarbă. Nu este recomandat să ne așezăm direct pe pământ, așa că o pătură pufoasă este soluția perfectă. Pe piață există și pături cu o față impermeabilă, care pot fi folosite și dimineața, când iarba e plină de rouă.

Un coș de picnic. De multe ori ne mulțumim cu tot soiul de plase sau cu rucsacuri în care transportăm toate bunătățile până la locul de picnic. Am văzut chiar oameni care veneau cu mâncarea și băutura în lădițe de legume sau în cutii de carton. Cu toate astea, poți să achiziționezi un coș special pentru picnic – e ușor de transportat și are spații dedicate pentru farfurii și pahare, așa încât să nu se spargă pe drum.

 • Farfurii și tacâmuri. Fie că ai optat sau nu pentru un coș de picnic, de cele mai multe ori va trebui să iei cu tine farfurii și tacâmuri suplimentare, mai ales atunci când la iarbă verde se adună toată familia. Ai două opțiuni: fie alegi farfurii și tacâmuri de unică folosință, fie cumperi unele din ceramică, special pentru grătare și picnicuri. Primele sunt ușor de transportat, ultimele sunt de calitate superioară și oferă un strop de prestanță picnicului. Nu uita să iei un tocător la tine, pentru alimentele care trebuie tăiate sau curățate la fața locului.
 • Perne sau chiar scaune extensibile de camping. Am vorbit mai sus despre pături. Dacă știi însă că vei petrece toată ziua la iarbă verde, nu e o idee rea să iei cu tine câteva perne, pentru un plus de confort. Chiar și unul sau două scaune extensibile, de dimensiuni reduse, pot fi transportate cu ușurință în portbagajul mașinii și vor oferi o alternativă mult mai plăcută decât pătura.
 • O față de masă și un tocător. Dacă nu aduci mâncarea gata preparată de acasă, nu uita să împachetezi o față de masă și un tocător pentru pregătirile de la fața locului. O salată de lăptuci, castravete, mărar și ceapă verde are un gust mult mai bun atunci când e proaspătă, dar nu poți toca legumele pe aceeași pătură pe care ceilalți stau la odihnă.
 • Mâncare. O ieșire la iarbă verde înseamnă aproape întotdeauna și mâncare, nu doar odihnă în iarbă, așa că bunătățile culinare vor fi întotdeauna primele pe listă. În funcție de cât timp ai la dispoziție pentru pregătiri, poți să adaugi în coș sendvișuri, legume pentru o salată, brânzeturi felurite și dulciuri. Asigură-te totuși că sunt împachetate bine și depozitate corect – dacă ai mâncare perisabilă, ia-o într-o ladă frigorifică, pentru a se păstra mai bine.
 • Băutură. Dacă ai de gând să petreci o zi întreagă în mijlocul naturii, la soare, nu uita să iei cu tine suficientă apă – e cel mai bun remediu împotriva deshidratării. Sunt recomandate și sucurile naturale de fructe – limonada e cel mai bun exemplu -, dar poți să completezi meniul și cu câteva beri reci. În cazul în care picnicul e unul romantic, în doi, optează pentru o sticlă de vin de calitate în locul berii.
 • Jocuri. Toate cele de mai sus sunt esențiale pentru succesul unei ieșiri în natură, dar nu trebuie să uităm de jocuri, la rândul lor importante pentru buna-dispoziție. O minge de fotbal, tablele și cărțile de joc ar trebui să fie „din oficiu” în orice bagaj pentru picnic. Iar dacă sunetele naturii nu sunt suficiente, poți pune în rucsac și o boxă portabilă – muzica bine aleasă poate crea atmosfera perfectă pentru odihnă și siestă în bătaia soarelui.

Dacă vrei să faci și grătarul la iarbă verde, pe lângă echipamentul amintit mai sus, trebuie să mai adaugi în bagaj alte câteva lucruri extrem de importante. Iată care sunt acestea:

 • Grătar portabil. Este vorba, de fapt, despre o cutie din tablă în care se face focul și se pun cărbunii și un grătar pe care se așază carnea. E suficient pentru un grup restrâns de oameni, numai că trebuie să ai grijă unde mergi: nu toate locurile de picnic permit grătarele, iar dacă mergi într-o zonă neamenajată (pe malul unui lac sau la marginea unei păduri, de exemplu) riști să primești amendă de la pompieri sau de la pădurari.
 • Accesorii pentru grătar. Un adevărat grătaragiu are întotdeauna un întreg arsenal de accesorii pentru grătar, de la furculițe până la clești și alte ustensile. Pentru un picnic sau un grătar între prieteni, rareori vei avea nevoie de altceva în afara unei perii, pentru a curăța grătarul, și o furculiță cu coada lungă, pentru a întoarce carnea deasupra jarului.
 • Cărbuni și lemne. Pentru că nu e nimic mai neplăcut decât să rămâi fără foc atunci când copanele de pui sunt pe jumătate crude, combustibilul pentru grătar trebuie să fie suficient pentru toate bunătățile, de la carne la legume coapte. Ia la tine suficienți cărbuni pentru grătar și nu uita să aduci și o legătură de lemne, pentru a aprinde focul.
 • Apă potabilă. Dacă știi că mergi într-o zonă în care nu sunt surse de apă potabilă, adu-ți de acasă unul sau două bidoane de apă de la robinet, pentru a spăla carnea și legumele, pentru a curăța farfuriile și, de ce nu, pentru a stinge jarul odată ce ai terminat cu grătarul.

Știm cu toții că principalul motiv pentru care mergem la iarbă verde e să ne relaxăm. Putem fi singuri sau alături de prieteni și familie, în natură sau într-un parc amenajat, cu grătar sau doar cu câteva sendvișuri la noi – e mai puțin relevant. Important e să ne simțim bine, iar pentru asta trebuie să fim prevăzători și să nu uităm acasă câteva lucruri care pot face diferența între o zi perfectă și una de-a dreptul proastă:

 • spray antițânțari – musculițele, țânțarii, căpușele și alte insecte pot fi de-a dreptul enervante la iarbă verde și cea mai bună soluție este prevenția: un spray te va scuti de mușcături sau înțepături neplăcute.
 • tirbușon – dacă nu vrei să-ți pierzi timpul îndesând dopuri de plută în sticle de vin, vino pregătit cu un tirbușon.
 • lanternă – dacă te-a prins noaptea și nu ai apucat să faci bagajul, o lanternă în bagaj te va scuti de telefoane sau chei pierdute prin iarbă.
 • saci menajeri – regula de aur la iarbă verde este „Fără mizerie”, așa că nu uita sacii menajeri și fă curățenie înainte să pleci acasă.

Sfaturi utile pentru o experiență perfectă la iarbă verde

Bun, ai făcut planul pentru o aventură în natură. Înainte să ieși pe ușă, ia în calcul sfaturile de mai jos. Te vor ajuta să ai o experiență minunată la iarbă verde și te vor feri de eventualele neplăceri:

 • Fă planuri cu ceilalți participanți. Un picnic sau un grătar reușit este acela unde toată lumea este mulțumită. De la mâncarea aleasă pentru gustări și grătar până la băuturi, asigură-te că toate gusturile sunt împăcate. Planul ideal e să-ți împarți responsabilitățile cu ceilalți, în așa fel încât toată lumea să contribuie la reușita ieșirii.
 • Pregătește mâncarea din timp. Nu are sens să pregătești friptura la cuptor și să o iei cu tine la caserolă, dar poți pregăti carnea ca să fie gata pentru a fi aruncată pe grătar. Tranșeaz-o și condimenteaz-o de-acasă, asta te va scuti de bătăi de cap. La fel și celelalte gustări, cum ar fi sendvișurile.
 • Respectă regulile și pe cei din jur. Într-un parc sau într-o zonă cu grătare amenajate sunt destule reguli de care trebuie să ții cont. Păstrează curățenia, fă focul în zonele amenajate și ține întotdeauna cont de faptul că sunt și alți oameni în jur – dacă nu vrei să fii deranjat, nu deranja la rândul tău.
 • Nu asculta muzică prea tare. Dacă tot vorbim de lucruri deranjante, poate cel mai neplăcut lucru care se poate întâmpla la iarbă verde e să ai niște vecini de grătar care au venit cu boxele de nuntă după ei. Natura are un farmec aparte și dacă totuși vrei să asculți muzică, o poți face fără să dai volumul la maxim.
 • Nu sta prea mult în soare. Insolația sau arsurile solare pot transforma o ieșire la iarbă verde într-un coșmar, așa că nu exagera cu statul la soare. Ia cu tine o cremă cu factor de protecție și o pălărie și, atunci când alegi locul de picnic, pune pătura sub un copac care oferă suficientă umbră pentru toată lumea prezentă.
 • Stinge cărbunii! În toate locurile amenajate pentru grătar, regula numărul 1 este stingerea cărbunilor folosiți la grătar, iar motivul e simplu de înțeles pentru toată lumea: câteva scântei sau un cărbune încă arzând pot provoca un incendiu de proporții. Paza bună trece primejdia rea, așa că asigură-te că focul a fost stins înainte să pleci spre casă.

Așadar, e bine să fii întotdeauna pregătit când pleci la iarbă verde. Confortul, siguranța și curățenia lăsată în urmă sunt cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont.

Sursa foto: ShutterstockToate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.