Cum îți construiești singur un foișor cu buget redus

Plăcerea de a locui la curte nu este deplină fără un foișor în care să te bucuri de liniștea dimineților și de serile petrecute alături de cei apropiați. Fie că vrei un colț pregătit special pentru a savura cafeaua sau un „cartier general” în care să aduni gașca la grătar, trebuie să știi exact de ce ai nevoie, încă dinainte de a începe treaba. Cu sfaturile și cu ponturile potrivite, vei reuși să construiești un foișor de care să fii nu doar mulțumit, ci chiar mândru.

Unde amplasezi foișorul

Dacă vrei să îți construiești un adevărat refugiu, chiar la tine în curte, asigură-te că ai suficient loc în spatele casei sau într-o zonă a grădinii plină de verdeață și cât mai retrasă. Doar așa vei avea parte cu adevărat de relaxare și de liniște, beneficii pe care un foișor amplasat lângă poarta de la stradă nu ți le-ar putea oferi. Privirile indiscrete ale trecătorilor, praful stârnit de mașini și zgomotul străzii îți vor răpi bucuria momentelor petrecute la un grătar sau la o cafea băută în aer liber.

Foisor cu acoperis textil

Chiar dacă grădina ta este suficient de spațioasă, va trebuie să ții cont de unele precauții. Nu amplasa foișorul prea aproape de gardul vecinului, pentru a nu fi deranjat de unele activități gospodărești care s-ar putea suprapune cu momentele tale de relaxare. Terenul de sub foișor nu trebuie să fie mlăștinos sau nisipos și nici nu trebuie străbătut de conducte sau de cabluri electrice. În caz contrar, foișorul nu va fi trainic, iar intervențiile pentru utilitățile casei se vor face cu mai mare dificultate.

Ce tipuri de foișoare poți construi

După ce ai găsit locul potrivit pentru foișorul tău, nu mai trebuie decât să hotărăști cum va arăta. Dacă alegi un foișor deschis, vei avea costuri scăzute și îl vei întreține mai ușor, dar nu te vei putea bucura de el în zilele ploioase. Pe de altă parte, un foișor închis îți poate fi de folos chiar și toamna, dar va trebui construit din materiale solide și costisitoare, cu un efort ce s-ar putea dovedi nejustificat. Ca să poți lua cea mai bună decizie, trebuie să studiezi toate opțiunile.

În funcție de forma pe care o dorești

Foișoarele rotunde sau ovale au un aspect elegant, dar nu oferă foarte mult spațiu. O măsuță de cafea se va integra bine într-un foișor rotund, dar aceasta nu este o soluție pentru o masă în familie, luată în aer liber. Mai elegante decât orice alt tip de structuri similare, foișoarele de formă rotundă se potrivesc de minune în curtea caselor cu istorie sau a reședințelor elegante, construite în stil clasic.

Foisor de fier forjat, cu cupola

Foișoarele pătrate, dreptunghiulare, hexagonale sau octogonale sunt ideale din punctul de vedere al spațiului, permițând amplasarea unui set cu masă și cu scaune. Fie că alegi să petreci doar câteva ore, dimineața și în weekend, sau că plănuiești prânzuri prelungite alături de cei dragi, un foisor cu design angular nu este doar mai ușor de construit și de reparat, la nevoie, ci si mai ușor de configurat în acord cu preferințele fiecărui membru al familiei.

Foisor din lemn


În funcție de materialul pe care îl preferi

Foișoarele din lemn sunt opțiunea cel mai des întâlnită, datorită costurilor reduse de construire și a faptului că rezistă în arșița verii fără să se supraîncălzească. Pentru construcția foișorului poți alege lemnul de brad, de pin sau de molid, dar, indiferent de tipul materialului, va trebui să îl protejezi de intemperii cu ajutorul unui tratament pe bază de lac.

Foisor cu acoperis cu tigle

Foișoarele construite din metal sunt printre cele mai rezistente în fața condițiilor vitrege ale vremii, dar în zilele caniculare vor radia caldură. Elegante sau moderne, în funcție de designul ales, acestea pot fi construite din aluminiu, din oțel sau chiar din fier forjat, dacă bugetul îți permite. Întreținerea foișoarelor din metal implică doar revopsirea lor, o dată la câțiva ani.

Foisor din piatra


Foișoarele din piatră sunt cele mai trainice și oferă un confort termic foarte bun pe timp de iarnă, fără ca vara să se încingă din pricina arșiței. Poți folosi piatră de râu, ardezie, travertin sau chiar marmură albă, în funcție de banii pe care i-ai pus deoparte. Deși arată elegant, aceste foișoare sunt mai degrabă niște dependințe ale casei, care pot fi folosite ca bucătării de vară.

Foisor din ardezie


În funcție de stilul care te atrage

 • Foișorul rustic: construit din lemn și cu un acoperiș din țiglă, stuf sau șipci, acest foișor este, cel mai adesea, decorul unor grătare încinse alături de familie și de prieteni. Tocmai de aceea, este ideal ca foișorul rustic să fie dotat cu o masă și cu bănci din scânduri de lemn, suficient de mari pentru a primi grupuri numeroase.
Foisor rustic cu masa si banci
 • Foișorul modern: ușor de recunoscut datorită unor materiale precum piatra, oțelul și sticla, acesta este foișorul pe care îl vei alege dacă locuința ta este una construită recent sau dacă stilul ei de inspirație occidentală nu s-ar potrivi cu aspectul rustic al unui foișor tradițional.
Foisor de inspiratie alpina
 • Foișorul de inspirație alpină: Pasionații de drumeții montane vor aprecia din plin un foișor care le va da senzația de vacanță pe tot timpul anului. Construit cel mai frecvent din bușteni groși de lemn, dar cu picioare sprijinite pe socluri din zidărie placate cu piatră, acest foișor are acoperiș metalic sau din material asemănător țiglei. Plantele decorative completează agreabil aspectul acestui foișor.

Cum găsești inspirație în schițe

Drumul de la idee până la prima bere savurată în noul tău foișor va trece prin diferite surse de inspirație. Totuși, parametrii tehnici în care va trebui să te încadrezi vor dicta, până urmă, forma și dispunerea finală a foișorului, indiferent de felul în care vei decide că trebuie să arate acesta. Solicită-i unui arhitect un plan adaptat perfect grădinii tale sau caută schițe de foișoare pe site-urile de peisagistică, dacă bugetul îți impune limitări.

Ce sfaturi, ce materiale și ce etape sunt necesare pentru construire

În funcție de îndemânarea ta și de ajutoarele pe care le ai la dispoziție, poți să construiești un foișor în regie proprie. În primul rând, vei avea nevoie de uneltele și de materialele potrivite, iar apoi va trebui să respecți ordinea corespunzătoare a etapelor, pentru a-ți vedea proiectul dus la capăt în condiții bune.


Pentru a începe construcția, vei avea nevoie de următoarele elemente:

 • mănuși de protecție;
 • bormașină și fierăstrău;
 • ciment, nisip și pietriș;
 • lopeți;
 • ciocane;
 • șuruburi sau cuie de 6 și de 14 centimetri;
 • cuie;
 • balustrade;
 • scânduri.
Schele foisor

Pașii pe care îi vei parcurge până la finalizarea foișorului tău sunt:

 • săparea gropilor pentru stâlpii de susținere;
 • construirea podelei;
 • construirea acoperișului;
 • adăugarea scărilor și a balustradelor;
 • aplicarea ornamentelor.
Foisor vopsit

Care sunt costurile unui foișor

Cheltuielile necesare pentru construcția unui foișor pornesc de la 1.000 de lei și pot ajunge până la 8.000 de lei. De la o structură simplă, formată din patru stâlpi de susținere și un acoperiș minimalist, poți ajunge la o construcție complexă, care să înglobeze chiar și un șemineu, o chiuvetă sau un grătar cu gaz. Limita este dată doar de imaginație și de bugetul disponibil.

Acum ai o idee mai clară despre ce înseamnă să-ți construiești singur un foișor. Cu o bună planificare și cu puțină atenție, vei putea să ajungi la rezultatul dorit mai repede decât îți închipui.

Sursa foto: ShutterstockToate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.