Semnificația Mărțișorului și a zilei de 8 Martie. Idei de cadouri pentru fiecare zodie în parte

Pe lângă bucuria pe care o duce primăvara, cu explozia de culoare și parfum din natură, mai avem un motiv de bucurie care durează toată luna martie. Este vorba despre tradiția mărțișorului, aceea de a dărui și de a primi mici simboluri ale primăverii pe care să le porți în piept, legate cu ață albă și roșie.

Pentru a aduce zâmbetul pe buzele persoanelor dragi, este bine să ne gândim din timp la idei de cadouri cu care să le surprindem. În acest articol ți-am pregătit idei de cadouri care să te inspire să îl găsești pe cel mai potrivit.

 • Istoria Mărțișorului
 • Istoria zilei de 8 Martie
 • Idei de cadouri în funcție de zodie
 • Sfaturi utile în alegerea cadoului
 • Istoria Mărțișorului

  Sărbătoarea Mărţişorului a apărut în zona cuprinsă în regiunile Maramureş şi Bucovina, întinzându-se până la graniţa Bulgariei cu Grecia. Această celebrare a primăverii are rădăcini vechi, încă din vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era sărbătorit în prima zi din luna lui Marte, zeul războiului, al fertilității și al vegetației.

  Mărțișorul este un mic obiect, de obicei manufacturat, legat cu un șnur alb cu roșu, care este oferit persoanelor dragi, pe 1 Martie, ca simbol și vestitor al primăverii. Acesta a primit de-a lungul timpului semnificații diverse, de la talisman norocos, cum îl foloseau dacii, la simbol al renașterii naturii după iarna geroasă.

  Totuși, legendele din spatele mărțișorului sunt foarte frumoase. Una dintre ele spune că un zmeu a răpit soarele pentru trei anotimpuri, până iarna, când un viteaz l-a înfruntat pe zmeu şi a recăpătat soarele. În luptă însă, el a fost rănit, iar sângele i s-a scurs pe zăpadă, în acel loc crescând ghiocei, care au devenit astfel vestitorii primăverii, iar șnurul simbolizează sacrificiul – sângele din zăpadă. În același timp, șnurul alb-roşu simbolizează lupta contrastelor – noaptea cu ziua, viaţa cu moartea, boala cu sănătatea, iarna cu vara.

  Istoria zilei de 8 Martie


  Dacă Mărțișorul marchează trecerea dintr-un anotimp în altul, Ziua Femeii are o conotație istorică și politică. Aceasta a fost adoptată în 1977, printr-o decizie ONU care declara Ziua Internațională a Femeii pe 8 martie, pentru a sărbători influențele și realizările sociale și politice ale femeilor de pretutindeni, care au fost discriminate și cenzurate perioade lungi din istorie.

  De asemenea, pentru o lungă perioadă, mai exact până în 2009, 8 Martie a fost considerată Ziua Mamei în România, însă aceasta are o altă zi dedicată, stabilită în lege ca fiind ziua de 5 mai sau prima duminică din luna mai. Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat și de Camera Deputaților la sfârșitul lui 2009. Până atunci, în România se sărbătorea Ziua Mamei în aceeași zi cu Ziua Femeii.

  Idei de cadouri în funcție de zodie

  Mai jos am selectat câteva idei de cadouri interesante pe care să le oferi mamei, bunicii, iubitei sau prietenelor. Zilele de 1 și 8 Martie sunt un prilej nemaipomenit prin care poți face un cadou memorabil persoanelor importante din viața ta.

  Pentru a fi mai ușor de ales, ți-am pregătit o listă cu idei de cadouri în funcție de zodia persoanei care urmează să primească darul:

  Idei de cadouri pentru Berbec

  Femeile din zodia Berbec adoră cadourile și, în general, orice mică surpriză care li se pregătește. Îi poți oferi unei native Berbec un obiect vesel sau îi poți propune o activitate distractivă, cum este, de exemplu, o seară de bowling sau un bilet la un film de comedie. De asemenea, va reacționa plăcut și dacă îi oferi:

  Idei de cadouri pentru Taur

  Femeia Taur adoră obiectele care emană stil și abundență, așa că îi poți oferi o pernă decorativă dintr-un material fin, cum este mătasea sau cașmirul. Îi mai poți oferi:

  Idei de cadouri pentru Gemeni

  Nativa acestui semn zodiacal este vorbăreață și prietenoasă, adoră să învețe lucruri noi și se va bucura dacă îi oferi bilete la o piesă de teatru. Îi mai poți oferi și:

  Idei de cadouri pentru Rac

  Nativa Rac este o fire romantică, adoră să aibă grijă de casă și să-și răsfețe familia cu preparate delicioase. Un cadou practic pentru ea poate fi un instrument de gătit sau o carte cu rețete pentru deserturi. Alte idei de cadouri pot fi:

  • o fotografie cu familia înrămată și cu un mesaj scris pe spate;
  • obiecte decorative cu o simbolistică aparte sau cu efect relaxant (de exemplu, lumânări parfumate).

  Idei de cadouri pentru Leu

  Femeia născută sub semnul guvernat de Soare adoră să fie venerată ca o zeiță, așadar îi poți oferi cu încredere un set de accesorii (cercei, brățară și colier) cu pietre semiprețioase. De asemenea, vei avea succes și cu următoarele cadouri:

  Idei de cadouri pentru Fecioară

  Fecioara, deși este o fire practică și comunicativă, iubește arta și literatura, așa că o vizită la un muzeu de artă sau la un vernisaj de pictură o va cuceri în totalitate. Îi mai poți oferi cu încredere:

  Idei de cadouri pentru Balanță

  Este o zodie cu un simț estetic deosebit, care este mereu în căutarea proporțiilor perfecte și iubește lucrurile frumoase. Îi poți oferi un tablou mic pictat în ulei, dar va fi plăcut impresionată și dacă alegi:

  • o cină la un restaurant;
  • o programare la salon pentru un tratament cosmetic.

  Idei de cadouri pentru Scorpion

  Femeia din zodia Scorpion este o fire puternică și adoră să primească daruri, indiferent de ocazie. De asemenea, preferă lucrurile simbolice și misterioase, așa că o să fie impresionată dacă îi oferi o bijuterie care conține o piatră semiprețiosă cu semnificație, cum este acvamarinul, coralul sau hematitul. Se va bucura și dacă îi oferi:

  • o eșarfă din mătase fină;
  • câteva ședințe la un curs de yoga.

  Idei de cadouri pentru Săgetător

  Nativa acestei zodii are multă energie, adoră să călătorească și să fie mereu activă. Îi va face plăcere să primească o invitație la echitație, mai ales dacă nu a practicat acest sport înainte și este o premieră. Îi mai poți oferi și:

  • o carte despre cele mai interesante destinații ale lumii;
  • un bilet la un concert care se desfășoară în alt oraș.

  Idei de cadouri pentru Capricorn

  Femeia născută sub semnul Capricornului adoră simplitatea și este o fire practică, așa că îi poți oferi un cadou util care să o bucure, precum o rochie sau un articol vestimentar de care are nevoie. De asemenea, îi poți oferi:

  Idei de cadouri pentru Varsător

  Nativa acestui semn zodiacal are simțul umorului și adoră să socializeze, așa că îi poți organiza o noapte în oraș cu prietenele ei, care cu siguranță o va impresiona. În același timp, îi poți oferi:

  • un DVD clasic, cu filmele lui Charlie Chaplin;
  • un abonament la o revistă de care este interesată.

  Idei de cadouri pentru Pești

  Femeia Pești este o fire visătoare și creativă, care adoră să își găsească inspirația în cărți. Așadar, o idee foarte bună este să îi oferi o carte motivațională sau chiar biografia unei personalități pe care o îndrăgește. O mai poți surprinde cu următoarele cadouri:

  • un set de aromaterapie cu uleiuri esențiale;
  • o carte de colorat pentru adulți care o va ajuta să-și exerseze creativitatea.

  Sfaturi utile în alegerea cadoului


  Ia în considerare sfaturile de mai jos, atunci când urmează să alegi un cadou pentru Mărțișor sau de Ziua Femeii:

  • nu uita de mărțișorul clasic – este întotdeauna cel mai potrivit cadou pe care femeile adoră să îl primească în această perioadă;
  • dacă nu ai idei sau nu dispui de un buget consistent, alege un buchet de flori; acestea sunt apreciate de toate femeile, indiferent de vârstă;
  • oferă o notă personală cadoului adăugând și o felicitare, pe care notezi câteva gânduri sincere; nu trebuie să scrii o compunere – rezumă-te la un mesaj simplu, scris cu drag.

  Inspiră-te cu încredere din aceste sugestii de cadouri, alege-le pe cele care se încadrează în bugetul tău și oferă-le celor dragi cu toată dragostea.

  Sursa foto: Shutterstock

  Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.