Curățenia de primăvară: sfaturi și pași de urmat pentru rapiditate și eficiență

Primăvara se apropie cu pași repezi, temperaturile de afară încep să crească treptat, florile răsar și păsările cântă. Acesta este momentul în care se face tradiționala curățenie de primăvară, când renunți la toate lucrurile care nu îți mai sunt folositoare și cureți cu atenție toate suprafețele din casă pentru a scăpa de praf și de bacterii.

O casă curată și ordonată înseamnă nu doar un aer curat și sănătos, ci și un risc scăzut de apariție a alergiilor. În plus, când totul e curat ca lacrima și fiecare lucru e la locul lui, parcă îți este mai mare dragul să te relaxezi sau să îți chemi prietenii în vizită.

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să îți cureți casa eficient și în cel mai scurt timp.

Ca să poți termina rapid curățenia, trebuie să te organizezi din timp. Urmează acești pași ca să te motivezi să fii productiv:

  • alocă o zi întreagă pentru curățenie, de preferat, în weekend, când ești liber, fără să te întrerupi cu alte planuri;
  • începe curățenia de dimineață, nu amâna, pentru îți va fi mai greu să te apuci după prânz;
  • asigură-te că ai toate produsele necesare pentru curățenie: fă o listă cu tot ce ai nevoie pentru curățat (lavete, bureți, detergenți etc.) și cumpără tot ce ai nevoie în avans;
  • ascultă muzica preferată, care să îți dea energie și chef să faci curat;

urmează un plan de curățenie, nu încerca să faci curat în toate camerele în același timp, ci pe rând; spre exemplu, începe să faci curat în camera în care ți se pare că o să fie cel mai greu, probabil baia.

Sfaturi generale pentru curățarea locuinței

Mai jos îți vom explica cum să faci curat pe rând, în fiecare cameră, dar înainte este bine să urmezi acești pași, pentru ca toată treaba să fie mai ușoară și eficientă:

 • curăță sacul aspiratorului înainte să începi să cureți casa; astfel, acesta va funcționa mai bine și vei putea aspira eficient în toată casa;
 • poartă mănuși când folosești dezinfectante sau alte produse de curățenie, deoarece îți pot usca pielea;
 • folosește un mop cu mâner extensibil pentru a curăța locurile de pe geamuri la care nu ajungi ușor.

Cum să faci curat eficient în fiecare cameră

Așa cum am menționat mai sus, trebuie să faci curat în fiecare cameră pe rând, deoarece îți va fi mai ușor să te organizezi și să te asiguri că nu sari peste anumite treburi.

Bineînțeles, fiecare poate avea propriile obiceiuri când vine vorba de curățenia casei, însă mai jos îți vom prezenta câteva sfaturi practice pentru fiecare cameră în parte, care te vor ajuta să faci o treabă bună.

Baia

blog Doraly - curatenie Baie
În baie, una dintre cele mai mari probleme este depunerea de calcar de pe majoritatea suprafețelor. Primul pas este să aplici o soluție de curățare în duș, cadă, vasul de wc, chiuvetă și pe robinete și apoi să o lași să acționeze pentru câteva minute.

În acest timp, curăță interiorul dulapurilor și aruncă orice produs pe care nu îl mai folosești sau care este expirat, de la produse de machiaj, îngrijire sau curățare. Șterge rafturile cu un burete umed și cu o soluție de curățat și apoi cu o lavetă uscată, înainte să aranjezi lucrurile înapoi pe rafturi.

Folosește o soluție specială pentru a curăța geamul din baie, oglinzile și plafoniera. Ca să nu rămână urme de apă pe oglindă, o poți șterge cu un prosop din microfibră.

După ce ai trecut de acești pași, e timpul să te întorci la prima etapă, respectiv unde ai lăsat dezinfectantul să acționeze. Freacă toate suprafețele cu un burete, în special în locurile greu accesibile unde se pot aduna depuneri de calcar sau praf, precum în colțurile căzii, în spatele robinetului și sub vasul de WC. După ce ai eliminat toate impuritățile, clătește totul cu un jet puternic de apă.

Dacă ai covoare și perdea în baie care pot fi curățate la mașina de spălat, verifică înainte eticheta și temperatura la care pot fi spălate, ca să nu deteriorezi materialul. Dacă nu sunt recomandate pentru mașina de spălat, pune-le într-un lighean cu detergent manual și spală-le la mână.

La final, spală gresia și faianța cu dezinfectant și aerisește bine încăperea. Nu uita să adaugi și un odorizant în vasul de WC.

Bucătăria

blog doraly - curatenie Bucatarie
Cel mai probabil, în bucătărie ai corpuri de mobilă suprapuse unde se află toate vasele de gătit, farfurii, pahare și alte aparate electrocasnice. Astfel, îți recomandăm să începi curățenia de sus în jos, ca să nu existe riscul să murdărești ceva ce a fost deja spălat.

Primul pas este să ștergi praful de pe dulapuri și din interiorul lor. Mai apoi, organizează tot conținutul și aruncă lucrurile care au expirat sau pe care nu le mai utilizezii. După aceea, împarte produsele în funcție de scop, pentru că îți va fi mai ușor atunci când ai nevoie să le folosești: spre exemplu, pune separat ingredientele pentru deserturi și cele pentru gătit.

Curăță și electrocasnicele folosind soluții speciale, în special ușa de la cuptor, grilajele și butoanele de la aragaz. Sunt locurile unde se poate depune ușor grăsimea și mai apoi există riscul să se formeze bacterii. Nu uita să cureți filtrele hotei cu apă caldă, pentru a elimina depunerile de grăsime și alte reziduuri.

Dacă gătești des folosind carne crudă, este important să dezinfectezi tocătoarele, suportul de vase și, mai ales, chiuveta și scurgerea acesteia. Buretele de vase trebuie schimbat o dată la câteva săptămâni, deoarece este mediul perfect pentru dezvoltarea germenilor.

La final, folosește o soluție specială pentru gresie și faianță pentru a șterge atât pereții – unde a sărit ulei de la gătit -, cât și pe jos și acordă o mare atenție la rosturi, unde se pot aduna reziduuri și depuneri de grăsime.

Pentru o curățenie completă, trebuie să cureți și interiorul frigiderului. În spatele rafturilor pot rămâne produse pe care nu le mai folosești și e cazul să le arunci. Spală cu o soluție specială pentru frigidere tot interiorul, pentru a scăpa de eventualele pete de grăsime sau de mâncare.

Dormitorul

blog doraly - curatenie Dormitor
Înainte să începi să cureți restul suprafețelor, dă la o parte lenjeria de pe pat și pune-o la spălat. Astfel vei putea curăța și salteaua și nu riști să se așeze praf pe așternuturile noi. Dacă ai perdele sau draperii la geam, le poți spăla și pe acestea.

Dacă îți dorești mai mult spațiu în cameră, poți face ceva mai mult decât să ștergi praful de pe dulap și de pe rafturi: îți poți face curat în haine. Triază toate hainele din dulap și dacă nu le mai porți sau nu îți mai plac le poți dona sau vinde.

Aspiră apoi peste tot prin dormitor, inclusiv sub pat, în spatele dulapului și în alte locuri mai greu accesibile – folosește doar țeava aspiratorului, fără capul montat, pentru a pătrunde cu ururință în aceste spații înguste.

Folosește o soluție pentru parchet ca să cureți orice urmă de murdărie. Dacă ai covor, îl poți duce la o curățătorie, deoarece este mai complicat să îl speli acasă. Nu uita să aerisești bine încăperea.

Sufrageria

blog doraly - curatenie Sufragerie
Pentru sufragerie, va trebui să urmezi aproximativ aceiași pași ca pentru dormitor, doar că vei avea mai multe suprafețe de pe care să ștergi praful și pe care să le aspiri – canapele, fotolii, diferite etajere și comode.

Curăță cu atenție televizorul și telecomanda cu un produs antistatic, ca să previi depunerea prafului. Adună tot ce e lăsat la întâmplare prin cameră – jucării, căni, reviste etc. – și pune-le la locul lor.

Dacă ai mobilă din lemn, folosește o soluție specială pentru acest tip de material, altfel riști să îi deteriorezi aspectul. În timp ce cureți și după, este bine să lași o fereastră deschisă, ca să iasă praful și mirosul puternic de la produsele de curățare.

Holul/Balconul

blog doraly - curatneie Hol si balcon
Dacă obișnuiești să depozitezi diverse lucruri în aceste două încăperi, este timpul să arunci ce nu mai folosești și să le organizezi pe cele rămase folosind cutii de depozitare.

În balcon trebuie să ștergi cu grijă geamurile cu o soluție specială, chiar și pe afară, dar numai unde ajungi confortabil și în siguranță. Folosește un mop cu mâner extensibil pentru a curăța zonele greu accesibile.

Dezinfectează podeaua din hol, deoarece acolo intri încălțat și este zona unde se depune destul de mult praf sau noroi de pe încălțăminte. Curăță și dezinfectează apoi podeaua și optează pentru un covoraș la intrare unde să te descalți.

Dacă îți faci un plan bun și achiziționezi produsele necesare din timp, vei reuși să termini curățenia de primăvară în toată casa într-o singură zi. Începe din camera în care crezi că îți va fi cel mai greu să faci curat, iar restul va părea mult mai ușor.

Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.