Cum să decorezi, ca să transformi casa de la țară într-o casă de vacanță

Frumusețea aparte a satului încă nu și-a spus ultimul cuvânt, iar casa bătrânească pe care ai neglijat-o ani de-a rândul se poate transforma în locuința ta de vară sau de iarnă. Cu ponturile de mai jos, vei ști cum să o amenajezi ca un adevărat gospodar.

 • Informatii generale
 • Stiluri de amenajări potrivite pentru casa de la țară
 • Sfaturi utile
 • Cum amenajezi și ce elemente decorative ar fi mai potrivite
 • Amenajarea pe camere
 • Decorațiuni pentru casa de la țară

  Informații generale

  Chiar dacă marile orașe vor atrage permanent cei mai diverși oameni, farmecul discret al satului nu și-a dat ultima suflare. Pentru moment, locuințele părăsite se degradează lent, de la un anotimp la altul, iar sate întregi din România au fost transformate în adevărate colecții de ruine, spre nefericirea pasionaților de etnografie și a nostalgicilor care și-au petrecut cele mai frumoase perioade din viață în casa bunicilor, de la țară.

  Deși ulițele nu mai răsună de glasurile copiilor ieșiți la joacă, iar vechile obiceiuri s-au pierdut în negura timpului, mediul rural are un avantaj nesperat, care de-abia acum iese la iveală. Plecați la oraș, vrăjiți de mirajul industrial sau ispitiți de câștigurile din mediul corporatist, copiii și nepoții celor care au pus pe picioare satul românesc nu conștientizează cu adevărat șansa unui refugiu de relaxare, construit pornind de la o structură deja existentă și cu o cheltuială rezonabilă.

  Locuințele, astăzi înecate în praf și lăsate în abandon, se pot transforma în superbe case de vacanță. Astfel, un weekend sau un miniconcediu capătă altă savoare, la gura focului de șemineu sau printre ramurile bogate ale pomilor încărcați cu mere parfumate.

  În funcție de preferințe și de buget, poți nu doar să salvezi de la dispariție vechea locuință a bunicilor, ci chiar să realizezi o adevărată operă de restaurare. Desigur, îți poți pune amprenta asupra designului noii locuințe în mod favorabil, cu decorațiuni alese inspirat.

  Stiluri de amenajări potrivite pentru casa de la țară

  Sunt multe feluri în care poți să-ți exprimi dragostea pentru frumusețea mediului rural, iar stilul neaoș românesc are concurență serioasă. Pentru casa ta de vacanță, te poți inspira din soluțiile folosite de celelalte țări care încă nu și-au uitat satele și tradițiile.

  Rustic

  Dacă vrei să creezi o atmosferă de basm în casa de vacanță de la țară, stilul rustic este ideal. Într-un interior cald și primitor, te vei regăsi pe deplin, de fiecare dată când te vei întoarce la reședința ta temporară, la finalul unei perioade lungi și stresante. Dacă te gândești la acest stil ca la o încremenire în tradițional, ar trebui să știi că lucrurile nu stau chiar așa. Frumusețea specificului rustic al unei case de vacanță vine tocmai din eliberarea de convențional și din lipsa aglomerării cu obiecte inutile.

  Mobila în culori deschise, și chiar vopsită în alb, va amplifica senzația de spațiu, iar rafturile și polițele din lemn vor da o notă de autenticitate întregului ansamblu. Dacă vei investi suficient timp pentru a frecventa târgurile de antichități, vei putea să-ți completezi decorul cu băncuțe de lemn, vase tradiționale din lut, pendule, borcane, coșuri împletite și ștergare veritabile.

  Dacă vrei ca rezultatul final să nu arate chiar ca într-o broșură turistică, nu pierde ocazia de a da o identitate aparte casei. Recondiționează vechea ladă de zestre și dă-i un rol util sau transformă butoiul de țuică într-o măsuță de cafea.

  Vintage

  Nostalgia ta pentru trecut se identifică mai degrabă cu stilul interbelic și cel postbelic? Ai norocul de a trăi într-o perioadă în care ecourile acestora se aud cu mare intensitate. Pereții vopsiți într-un gri discret sau chiar într-o nuanță blândă de verde sunt un bun punct de plecare pentru amenajări interioare unice. La capitolul decorațiuni interioare însă, vei da dovadă de inspirație deplină numai dacă vei alege bibelouri, vaze sau statuete în tonuri vii de galben-muștar, auriu sau chiar violet.

  Stilul vintage nu ar fi complet fără perdele și cuverturi din țesături cu fir de in și de bumbac. Un tapet cu motive florale și covoarele pufoase, în care să simți cum te cufunzi cu fiecare pas, vor completa senzația generală de mijloc al secolului XX. Desigur, tabloul va fi desăvârșit doar de mobilierul din lemn masiv, care poartă cu mândrie patina timpului. Deși îți va solicita o investiție inițială mare, aceasta este mai degrabă o cerință decât o opțiune, dacă vrei să respecți cu adevărat tiparele stilului retro.

  Clasic american

  Ranch-ul din visurile tale poate fi cu un pas mai aproape de realitate, dacă vei respecta câteva principii de bază ale stilului clasic american. Definit drept eclectic și dezvoltat pe fundamentul visului american, acest mod de a-ți amenaja locuința de vacanță îți va solicita imaginația și înclinația către abundență. Mobila din lemn natur, lăcuită în tonuri calde și sculptată masiv, în stilul country, se va potrivi de minune cu șemineul generos care tronează în mijlocul livingului.

  Alege o comodă mare și cu aspect încărcat, dar cu mânere metalice de mici dimensiuni, pe care să așezi fotografii de familie încastrate în rame groase, de culoare aurie. În cazul în care te duci deja cu gândul la reședința unui cowboy, poți alege să dai o notă de stil întregului decor prinzând draperiile într-un mod elegant, ca pe cortina teatrului. Culorile discrete ale pereților vor contribui și ele la senzația de relaxare tipic americană, iar canapeaua amplasată în mijlocul livingului este un detaliu clasic, ce nici nu mai trebuie menționat.

  Francez

  Toți suntem vrăjiți de aerul plin de nostalgie și de farmec al Provenței, dar cine și-ar fi închipuit că este atât de simplu să îl adaptezi la satul românesc? Până la urmă, atât francezii cei boemi, cât și românul cel veșnic contemplativ au în comun dragostea pentru lucrurile simple. Căldură, degajare și bogăție de culori. Acestea ar fi coordonatele stilului franțuzesc rural, de care trebuie să ții cont.

  Pereții vopsiți în nuanțe de galben, ocru, portocaliu sau bleu fac casă bună cu mobilierul vechi, în tonuri deschise și pastelate. Lemnul mobilei nu trebuie să fie perfect finisat, ba dimpotrivă. Acest lucru va amplifica senzația firească a unui element brut ce nu necesită gesturi de protecție inutilă. Pe holuri, pe terase și în spațiile de trecere, vei folosi cu maximum de succes plăci ceramice în culori atractive, precum galben pal, verde măsliniu sau chiar tonuri violet de lavandă.

  Sfaturi utile

  Înainte de a demara operațiunea de renovare a locuinței de la țară, ține cont de poziționarea geografică. Deși, la prima vedere, aceasta este bătută în cuie, determinată definitiv de datele oferite de mediul înconjurător și influențată de felul în care sunt orientate clădirile vecine, poți face unele modificări.

  Dacă vrei să schimbi destinația unora dintre camere sau să reconfigurezi de-a binelea spațiul interior, alege să muți livingul înspre sud, unde iarna vei avea parte de lumină pentru o perioadă mai mare din zi.

  Pentru dormitoare, estul este cel mai indicat, astfel încât soarele să îți bată la fereastră încă de la primele momente ale răsăritului, iar căldura să fie suficientă. Pe timpul verii însă, asigură-te că perdelele și draperiile își fac pe deplin datoria.

  Cum amenajezi și ce elemente decorative ar fi mai potrivite

  Deși toți avem un simț estetic, într-o oarecare măsură, nu strică niciodată să știi concret ce elemente s-a potrivi mai bine în casa ta. Chiar dacă alegi să urmezi un tipar sau niște tendințe, vei avea cea mai mare mulțumire dacă vei da o notă personală rezultatului final.

  Podeaua

  Când vine vorba de pardoseala casei tale de la țară, este inutil de precizat că lemnul conferă toată frumusețea pe care ți-ai dori-o. Natur sau vopsit în culoare albă, acesta nu trebuie rașchetat foarte puternic pentru obținerea unui aspect ușor nefinisat. Fie că alegi să pui în valoare podeaua cu ajutorul unei rogojini neaoșe, al unui covor atent lucrat sau al unei carpete țărănești, cusută de mână, opțiunea cromatică trebuie să fie în acord cu tonurile pereților.

  Tavanul

  Plafonul care îți vine în minte imediat ce te gândești la cum ar trebui să arate casa de la țară este, mai mult ca sigur, cel cu grinzi din lemn, lăsate la vedere. Lăcuite discret, ele trebuie să păstreze cât mai mult din aspectul natural și neîmblânzit al texturii din fibră naturală, iar contrastul cu un tavan vopsit într-o culoare cât mai deschisă va avea un efect garantat. Cele mai recomandate esențe pentru grinzi sunt cele de brad, cireș, arțar, alun, pin sau stejar.

  Pereții

  În cazul în care dorești un aspect mai limpede, pereții vopsiți în nuanțe calde nu trebuie încărcați în mod excesiv, iar un tapet cu motive florale va fi foarte potrivit. O casă cu un stil rustic mai pronunțat, ai cărei pereți sunt văruiți în clasicul alb, va arăta mai bine dacă zidurile ei vor fi ornate cu ștergare și carpete țărănești.

  Ferestrele

  La țară, clădirile înalte lipsesc din jurul casei tale, deci pe timpul zilei soarele nu va întâmpina nicio barieră în drumul lui către interiorul casei. Dacă nici curtea nu este bogată în pomi și copaci, vei avea nevoie ca ferestrele tale să fie decorate cu draperii lungi și opace care să filtreze bine lumina și să protejeze textura canapelei sau a textilelor decorative de pe pereți. Pentru un aspect cu adevărat autentic, poți monta perdelele și draperiile pe galerii din fier cu aspect învechit.

  Mobilierul

  Deși aspectul cel mai reușit al mobilierului unei case de la țară este cât mai simplu, poți risca, cu un strop de creativitate. Noptierele, comodele sau dulăpioarele cu picioare ondulate și cu linii curbe aduc un aer de nostalgie oricărui interior. Dacă simțul artistic nu-ți lipsește, poți merge pe varianta mobilierului pictat sau vopsit cu totul, în culori pastelate. Patul cu saltea înaltă și cu cadru din metal sau din lemn nelăcuit este caracteristic unei veritabile locuințe rurale în care dimineața începe atunci când hotărăște cocoșul.

  Interior casa de lațară
  Locuința de la țară a bunicilor poate primi o înfățișare nouă și atractivă ca să te poți bucura pe deplin de concediu.

  Amenajarea pe camere

  Pentru ca incursiunile tale la țară să fie prilej de relaxare, dar să nu îți răpească foarte mult din confortul la care nu ai mai putea renunța, asigură-te că iei deciziile corecte, încă de la început. Iată cum trebuie să-ți dotezi și să-ți amenajezi casa de la țară, pentru a-ți regăsi cu adevărat liniștea în concediu:

  Amenajarea bucătăriei

  Bucătăria unei locuințe din mediul rural este caracterizată de unele limitări tehnice. Fie că vorbim despre lipsa gazelor sau a racordului la o sursă de apă permanentă, este cât se poate de clar că nu vei vei avea parte de aceeași funcționalitate pe care ți-o oferă spațiul modern din apartamentul tău, în care gătești și iei masa.

  Pentru că tocmai caracterul unic al unei case din alte timpuri este ceea ce cauți, dezavantajele se pot transforma în atuuri. Lipsa gazelor înseamnă că vei avea nevoie de sobe și de un cuptor cu lemne, ceea ce te va face să te simți ca într-o cabană montană, în fiecare dintre iernile în care vei poposi la țară.

  Sobele de teracotă sau cele din fontă, în stilul Godin, vor completa de minune rafturile din lemn natur, masa cu picioare groase din cherestea sau chiar un bufet de colecție, cu mânere elegante și cu vitrină de sticlă. Dacă bugetul îți permite, poți așeza în bucătărie și un frigider retro, care să-ți amintească de bătrânul Fram. Un hidrofor te va ajuta să ai apă curentă, iar adăugarea unui filtru de impurități este obligatorie pentru siguranța familiei.

  Amenajarea livingului

  Modul în care țăranii își compartimentau casele este mai asemănător decât ai crede cu felul în care ne concepem locuințele în prezent. Deși fiecare ogradă avea o bucătărie de vară spațioasă, din interiorul casei nu lipsea cuptorul. În jurul lui se învârtea toată acțiunea familiei, mai ales când toată lumea se aduna seara la masă. Așadar, dacă în casa ta de la oraș te bucuri de un living de tip open-space, la țară vei avea la dispoziție un loc cu aceeași funcție, dar incomparabil mai seducător.

  De ce să nu creezi un spațiu mare, combinând nevoia de a găti sau de a încălzi casa pe perioada iernii cu plăcerea de a-ți bea cafeaua într-o cameră primitoare? Dacă ai deja un living mare, alege să-l faci cât mai îmbietor pentru serile lungi, petrecute la un pahar de vin fiert împreună cu familia sau cu prietenii. Șemineul este cel mai previzibil element de decor, dar poți să inovezi, cu ajutorul unui minibar sau al unui colț verde, cu plante naturale și cu piatră veritabilă.

  Amenajarea dormitoarelor

  Adevăratul motiv pentru care îți dorești o casă de vacanță la țară este liniștea aproape ireală de care te vei bucura pe timpul nopții. Departe de zgomotul tramvaiului, de claxoane, de veșnicul huruit al bormașinii turate la maximum și de alarmele auto care pornesc fără milă, somnul tău este profund și îți reîncarcă pe deplin bateriile.

  Dormitorul casei de la țară poate să aibă un pat mare, cu o saltea de cea mai bună calitate, iar plapuma sau pilota trebuie să fie groasă, așa cum este înțelept într-o locuință în care durează câteva zeci de minute bune să faci focul. Decorul încăperii va fi unul minimalist, iar în afară de un dulap și de o noptieră, ai face bine să nu adaugi alte piese de mobilier.

  Dacă, totuși, dorești să faci un artificiu de design, poți îmbrăca peretele din spatele patului cu scânduri de lemn sau încearcă să maschezi rama unei oglinzi cu ajutorul unor crengi. Pentru că nu vrei să pășești la primele ore ale dimineții pe o dușumea rece, alege un covor gros și mare. O sobă mică, din fier, va completa agreabil decorul.

  Decorațiuni pentru casa de la țară

  Cine spune că o locuință de la țară trebuie să fie doar confortabilă și bine pregătită pentru intemperii? Având în vedere că aici te vei refugia din calea rutinei, poți folosi un strop de creativitate, pentru a simți diferența dintre o casă oarecare și o casă în care abia aștepți să ajungi.

  Baia

  Realitatea țării noastre, în ceea ce privește băile din mediul rural, este bine-cunoscută. Este clar că vei avea nevoie, cel mai probabil, să faci o investiție de la zero, pentru a-ți asigura condiții optime. Spațiul disponibil dictează alegerea unei cabine de duș sau a unei căzi, dar, pentru chiuvetă, poți merge pe o variantă surprinzătoare.

  În locul uneia clasice, poți alege o chiuvetă din cupru sau din inox, sub forma unei pâlnii. Nu instala baterii cu clapetă, ci alege aspectul cazon oferit de clasicele robinete metalice. Pentru a masca boilerul, poți folosi un corp din lemn neșlefuit și cu balamale metalice masive, dar pe care va trebui să aplici un lac cu mare rezistență la umezeală.

  Masa din curte

  Puține momente vor fi mai plăcute decât mesele festive sau șprițurile prelungite până târziu în noapte, petrecute în curte, alături de familie și de prieteni. Opțiunea clasică este masa lungă, din scânduri groase, sprijinită pe picioare masive, din bușteni solizi.

  Dacă vei alege să spargi unitatea, împărțind masa în alte două mai mici și renunțând la bancheta lungă din lemn în favoarea unor scaune metalice cu spătar, vei face o schimbare importantă. Adaugă un foișor, un arbore plantat chiar lângă întregul ansamblu și o ghirlandă de becuri cu filament, iar totul va arăta mult mai bine.

  Cum folosești culorile

  La alegerea culorii potrivite pentru exteriorul casei, va trebui să iei în considerare culoarea acoperișului și tipul materialului fațadei. O tâmplărie într-un ton mai deschis față de cel al tencuielii va conferi un aer jucăuș, în timp ce tocăria de culoare mai închisă sugerează liniște și calm general.

  O casă la munte va ieși în evidență, în mod foarte agreabil, prin nuanțe pale de verde, maroniu și bej, iar pentru o locuință de câmpie, unde nu ninge atât de abundent, albul va fi culoarea cea mai potrivită. O casă dobrogeană va fi de-a dreptul superbă, dacă albul imaculat al tencuielii va fi combinat un albastru al tâmplăriei inspirat de culoarea mării.

  Sobe

  Cel mai probabil, casa pe care te pregătești să o transformi în locuință de vacanță nu îți oferă acces la instalația de gaze, așa că fie restaurezi vechea sobă, fie alegi să faci o înnoire completă. Pentru living, o sobă din teracotă îți va oferi nu doar eficiența dorită, ci și un aspect elegant și clasic. Există încă meșteri pricepuți, care îți pot construi o sobă ca pe vremea bunicilor.

  Pentru restul camerelor, cea mai bună alegere o reprezintă sobele metalice, mai compacte, care pot fi dotate cu sticlă termorezistentă cu autocurățare. În cazul în care vrei eficiență maximă și ai la dispoziție bugetul corespunzător, poți opta pentru un cazan cu combustibil solid, care îți va distribui căldura în mod uniform prin intermediul unei instalații compuse din mai multe calorifere.

  Lumânări și lămpi

  În zilele noastre, lumânările și lămpile au un rol nou și important de îndeplinit într-o casă rustică. Eliberate de simpla misiune de a face lumină, ele vor îmbogăți frumusețea casei tale și vor da un parfum aparte fiecărei încăperi. În curte, poți folosi lumânări groase, așezate în felinare care să le apere de umezeală și de vânt sau în șiraguri de borcane legate cu funie.

  Pentru interior, suporturile metalice scurte sau cele din lemn, sfeșnicele lungi sau vasele din sticlă sunt cele mai inspirate alegeri. O lampă cu ulei, restaurată exemplar și așezată pe masa din bucătărie, va atrage toate privirile, iar o lustră veche, din ceramică și din metal, va desăvârși aspectul vintage al casei.

  Elemente naturale

  Am amintit despre rama de oglindă ce poate fi împodobită cu crengi, dar ele pot fi folosite și pentru a confecționa aranjamente decorative spectaculoase, aplicate pe pereți sau amplasate în ghivece.

  Poți folosi bucăți subțiri din trunchiuri de copac pe post de suporturi ale rafturilor unei biblioteci sau poți construi din ele un cuier, o balustradă sau chiar o măsuță de cafea, în funcție de lungimea la care sunt tăiate.

  Aranjamentele cu flori și fructe uscate, conuri de brad, spice de grâu și răchită vor merge de minute pe mobilierul din lemn, plasat în imediata apropiere a pereților placați cu piatră decorativă.

  Chiar dacă lumea satului de altădată nu se va mai întoarce, ea se poate transforma și chiar poate păși în noul mileniu, în haine noi. Depinde doar de răbdarea, de resursele și de ideile pe care le poți pune la bătaie pentru acest scop. Spor la treabă!

  Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.