Masa de sărbători: meniuri tradiționale (și nu numai) de Crăciun și Revelion

Tocmai ai aflat că toată lumea se va aduna la tine acasă de Crăciun, pentru o masă tradițională, în familie? Sau vrei să organizezi petrecerea de Anul Nou și ai în minte doar playlistul? De sărbători, și mâncarea, și băutura sunt temelia unei petreceri reușite.

Înainte să te grăbești la cumpărături, trebuie să-ți faci un plan de atac și să te lămurești ce petrecere vrei să organizezi: una tradițională, în familie, sau o petrecere modernă, alături de prieteni.

Cel mai simplu e să alegi în funcție de ocazie: de Crăciun, accentul este pus pe familie, pe tradiție și pe o atmosferă liniștită, caldă, în timp ce petrecerea de Revelion este mai mereu o descătușare de energie, cu dans, distracție, hohote de râs, bună dispoziție și planuri de viitor. Pentru fiecare petrecere în parte trebuie să te pregătești separat și să gătești meniuri diferite.

Pregătiri pentru petrecerea de Crăciun

Masa de Crăciun este mai mereu luată în familie, așa că trebuie să ții cont de acest aspect când planifici petrecerea și vrei să faci meniul. Spre deosebire de petrecerea de Revelion, oamenii vor sta mai mult timp la masă, povestind și dezgropând amintiri – un alt lucru pe care e bine să-l ai în vedere. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta în pregătirile tale:

Numărul invitaților nu este important la o petrecere în familie. Unele rude pot să vină neanunțate, altele pot să absenteze, dar mai sunt și acele cazuri în care vin mai mulți oameni decât te așteptai, așa că nu te baza pe un număr sigur de persoane.
Nu trebuie să decorezi casa special pentru acest eveniment. Dacă ai instalat decorațiunile de Crăciun la începutul lui decembrie, așa cum fac cei mai mulți, e suficient. Dacă nu, un aranjament floral sau de sărbătoare în mijlocul mesei va avea un efect plăcut.
Poți să depui un efort mai mare în aranjarea mesei, dacă vrei să faci o impresie frumoasă. Cumpără șervețele de masă imprimate cu mesaje drăguțe, pune câteva lumânări parfumate sau chiar sfeșnice.
Crăciunul e un eveniment festiv și este o ocazie potrivită să scoți din vitrină farfuriile „bune” și paharele de cristal – vor fi apreciate la valoarea lor reală și le vor arăta invitaților că-i apreciezi, mai ales dacă unele dintre seturile de veselă ți-au fost oferite de musafiri.
Ține cont de preferințele culinare ale celor invitați, pentru că unii dintre ei ar putea fi vegetarieni, iar alții alergici la unele alimente.

Pregătiri pentru petrecerea de Revelion

Petrecerea de Revelion face parte din cu totul altă categorie față de cea de Crăciun. În primul rând, ai nevoie de spațiu. Pentru că se va dansa, oamenii se vor foi dintr-o cameră în alta și cu siguranță se vor face grupuri, e recomandat să le lași suficient loc să se manifeste. Spațiul este esențial, așa că trebuie să ții cont de el și în celelalte planuri pe care le vei face.

Nu vei avea loc să întinzi masa în mijlocul casei și, în orice caz, nu va vrea nimeni să stea ca la restaurant în noaptea de Revelion. Cea mai bună idee în acest caz e să optezi pentru un bufet suedez: aliniază mesele de-a lungul pereților și aranjează platourile de mâncare pe ele.
Vesela și tacâmurile pot fi de unică folosință, mai ales dacă vei organiza un bufet suedez. Farfuriile din plastic sunt ușoare și nu se sparg la o adică, așa că nu există risc de accidentare și nici nu vei rămâne fără ele.
Nu sunt mulți cărora să le placă paharele de plastic, așa că poți să folosești pahare de sticlă. Dacă totuși nu ai suficiente pentru toți invitații, poți cumpăra câteva seturi de pahare noi sau poți opta pentru pahare din plastic – dacă alegi unele suficient de mari pentru bere sau vin.
Decorează casa cu decorațiuni simple – aranjamente florale, buchete de flori sau ornamente din hârtie. Baloanele sunt o altă idee bună, dar și câteva tuburi de confetti vor transforma petrecerea într-una reușită.

Meniu tradițional pentru masa de Crăciun în familie

Dacă ți-ai luat angajamentul să organizezi masa de Crăciun pentru întreaga familie, trebuie să știi că soluția cea mai bună pe care o ai la dispoziție este să mergi pe un meniu tradițional. Este întotdeauna bine primit de Crăciun și nu ai cum să dai greș cu sarmalele, cu friptura și nici cu ciorba, la o adică.

Iată câteva idei de mâncăruri pentru masa de Crăciun:

Antreu

Masa de Crăciun este, dacă se poate spune astfel, cea mai tradițională dintre toate mesele de peste an ale românilor. Este momentul în care pui pe masă bunătățile de la porcul tăiat de Ignat, de la jumări la șorici. Așa că antreul va fi, în mare parte, de sezon. Nu uita însă că nu toată lumea poate să mănânce doar porc dimineața, la prânz și seara. Trebuie să ai și alte mâncăruri gata de pus pe masă. Iată un exemplu de antreu:

  • gustări reci de sezon – caltaboș, tobă, cârnați de casă, șorici, slănină cu ceapă
  • salată de boeuf
  • piftie
  • chiftele
  • frigărui
  • salată de vinete
  • icre de pește sau de fasole.

Supă sau ciorbă

Dacă te întrebi „de ce și ciorbă?” la o petrecere de Crăciun, răspunsul e simplu: cel mai probabil, musafirii vor începe să vină în primele ore ale după-amiezei, așa că e indicat să le poți oferi și o mâncare caldă, ca să se încălzească.

Recomandarea noastră: borș de găină. În mod obișnuit, la o ciorbă de găină se folosește borș pentru a o acri, însă poți încerca zeamă de varză puțin sărată în locul borșului. Secretul unei ciorbe ieșite din comun e simplu: carnea de găină se fierbe în zeama de varză, nu în apă.

Alte bunătăți pe care le poți încerca: o ciorbă de cartofi cu afumătură și tarhon ca-n Ardeal sau o ciorbă clasică de perișoare.

Sarmale

Nu există meniu tradițional fără sarmale, așa că nu uita să adaugi pe masa de Crăciun și această minune culinară. Dacă vrei ca sarmalele să aibă un gust desăvârșit, pune în oală frunze de dafin și bucăți de slănină, dar și câteva roșii. Pentru cei care au stomacul „antrenat”, pune pe masă și câteva boluri cu smântână, dar și ardei iute din belșug (poți găsi proaspăt în piață, dar este la fel de bun și cel murat sau chiar tecile de fasole în oțet).

Friptură de Crăciun

Știm că felul principal la orice petrecere tradițională în familie va fi, întotdeauna, friptura. Dacă vrei să pregătești ceva cu adevărat tradițional, poți încerca o friptură de porc la tuci, mai ales dacă ai carne la garniță în cămară. Dacă nu, merge la fel de bine și carnea proaspătă, cu mențiunea că trebuie să conțină și grăsime, ca să se poată rumeni bine.

În cazul în care vrei o friptură care să fie ușor de preparat, fără bătaie de cap, încearcă recomandarea noastră: pulpă de porc la cuptor și cartofi cu rozmarin. E printre cele mai simple rețete de friptură de Crăciun: carnea se dă la cuptor într-o tavă care a fost unsă mai înainte cu ulei sau untură. Pentru un gust special, nu uita de condimente: așază în tavă câteva boabe de ienibahar, frunze de dafin și boabe de muștar și abia apoi pune bucățile de carne peste.

Cât despre cartofi, aceștia se pun tăiați cubulețe sau wedges într-o altă tavă și se bagă la cuptor, nu înainte de a-i fi asezonat cu sare, piper și rozmarin după gust.

Desert

Cozonacul este, de departe, delicatesa cea mai cunoscută și cea mai apreciată de Crăciun, mai ales dacă este gătit în casă, cu nuci, rahat și scorțișoară. Pe lângă el, mai poți pregăti și cornulețe umplute cu nucă, negrese și celebra prăjitură „Albă ca Zăpada”.

Băuturi

De Crăciun, meniul tradițional trebuie neapărat să conțină și băuturi neaoșe: vin de casă, țuică, pălincă sau vișinată pentru cei care preferă o băutură mai dulce. Dacă nu ai de unde să pui pe masă câteva sticle de vin (nu toată lumea are podgorie la sat), poți merge la o cramă sau, mai simplu, poți ruga un unchi sau o rudă despre care știi că se pricepe la vinuri să aducă ceva de calitate.

Meniu pentru o petrecere de Revelion alături de prieteni

petrecere de Revelion alaturi de prieteni

Meniul de Revelion pentru o petrecere cu prietenii nu se aseamănă cu cel de Crăciun, în primul rând pentru că este un meniu festiv, nu unul de sărbătoare, apoi vei fi alături de oameni de vârsta ta și, mai important, pentru că distracția este cuvântul de ordine. Mâncarea trebuie să fie ușor de consumat, așa că alege feluri mai puțin complexe și care pot fi servite chiar și stând în picioare.

Antreu

La antreu – sau la mizilic, cum i se mai spune -, vei scăpa repede și fără bătăi de cap dacă vei pregăti câteva platouri de aperitive reci. Iată care sunt cele cu care îi vei cuceri chiar și pe cei mai mofturoși dintre invitați:

  • Salată de boeuf – să fim sinceri, câți oameni știm cărora să nu le placă salata de boeuf?
  • Cârnați de casă
  • Icre
  • Mezeluri (lumea va fi sătulă de caltaboș și tobă, așa că alege mezeluri clasice, dar de calitate: mușchi țigănesc, șuncă de Praga, jambon)
  • Murături la alegere (sunt delicioase oricând și la orice fel de mâncare, nu doar lângă friptură)
  • Brânză și cremă de brânză
  • Ouă umplute

Friptură

La capitolul friptură, e de evitat carnea prăjită la cuptor dacă toată lumea stă în picioare sau nu ai suficiente locuri pe scaune. Pregătește frigărui de pui sau friptură de porc gata tăiată în bucăți mai mici, pentru a putea fi ușor de consumat. De asemenea, e o idee bună să încerci și alte delicatese din bucătăria internațională, cum ar fi fish fingers sau puiul Shanghai.

Dacă vrei să surprinzi totuși, încearcă friptura de porc glazurată. Este o rețetă simplă de carne la cuptor, pentru care ai nevoie doar de o bucată de mușchi de porc – nefeliată -, un borcan de gem de caise (sau orice alt fruct care-ți place, numai gem să fie) și un plic de pudră de muștar, sare și piper.

Câtă vreme carnea se rumenește la cuptor, pregătește glazura: amestecă gemul de caise cu muștarul, cu piperul și cu o picătură de ulei de măsline. Când amestecul e omogen, unge carnea de porc cu ajutorul unei pensule pentru gătit. Repetă procedura până când carnea a prins o crustă – glazura – și este fragedă la interior. Servește-o feliată și bucură-te de reacțiile invitaților, care vor fi plăcut impresionați de gustul perfect al fripturii.

Desert

Cât despre dulciuri, și aici trebuie să ții cont de regula menționată mai sus, cea a bunătăților ușor de consumat chiar și în picioare, la botul calului. Fursecurile sunt o opțiune, dar dacă vrei ceva mai pretențios și ai timp pentru a-l prepara, încearcă un tort de ciocolată cu frișcă. Cu siguranță vei da lovitura la finalul petrecerii, alături de un pahar de vin special (unul roze, de exemplu). Și, deși nu este sezonul lor – cel puțin în România -, o salată de fructe răcoritoare este varianta ideală pentru cei care țin la siluetă.

Băuturi

Spre deosebire de Crăciun, unde accentul este mai întotdeauna pus pe masa în familie, la petrecerea de Revelion mai importantă va fi distracția. Oamenii vor dansa, vor cânta, vor ciocni nenumărate pahare de vin și șampanie, așa că e normal să te preocupe mai mult băuturile pe care vrei să le pui pe masă.

Chiar și așa, nu are sens să cumperi toate felurile de băuturi posibile. Axează-te pe cele consumate în mod obișnuit și lasă băuturile exotice pentru petrecerile tematice. Așadar, fără ouzo, lichior de ciocolată sau caipirinha. Optează pentru ele doar dacă știi că sunt oameni care consumă în mod obișnuit.

  • Vin – va fi, de departe, cea mai consumată băutură la petrecerea de Revelion, așa că e bine să te asiguri că nu ai luat prea puține sticle. Ca să mulțumești pe toată lumea, poți să alegi un soi alb, demisec, și unul roșu, demidulce.
  • Whiskey – este nelipsit de la orice petrecere de oameni tineri, așa că trebuie să ai câteva sticle și la Revelion. Nu uita de gheață, invitații tăi îți vor mulțumi.
  • Votcă – o altă băutură la modă printre petrecăreți, are un mare avantaj față de alte băuturi spirtoase: nu prea are miros. Alege câteva sticle de votcă seacă, fără arome sau coloranți.
  • Bere – optează pentru berea la doză, e mai ușor de transportat decât sticlele și nu riști să ți se umple casa de cioburi dacă cineva neatent scapă una pe jos.
  • Sucuri diverse – la acest capitol ai de unde alege, de la sucurile carbogazoase la cele naturale. E recomandat să iei și câteva cutii de sucuri naturale, pentru cei care preferă votca, de exemplu, cu suc de roșii sau de portocale.
  • Apă minerală – șprițul rămâne una dintre cele mai populare băuturi la români, așa că nu uita să iei câteva baxuri de apă minerală. Tot din rațiuni de securitate, ia sticle de plastic la jumătate. Nu se sparg, sunt ușor de folosit și ușor de depozitat.
  • Șampanie pentru momentul dintre ani – orice preferințe ar avea invitații, șampania este nelipsită la numărătoarea inversă. Nu cumpăra prea multe sticle, pentru că nu se vor bea, dar e bine să ai una-două în plus, pentru cazurile extreme în care unii dintre invitați se vor crede la festivitatea de premiere de pe circuitul de la Imola și-i vor stropi pe ceilalți cu șampanie.

Încă un sfat important: renunță la băuturile tradiționale, cum ar fi țuica sau vișinata, dacă nu sunt de calitate. Poți scoate pe masă o sticlă de pălincă veche de câțiva ani, pentru doritori – mai ales dacă petrecerea are loc la casă și aveți curtea la dispoziție -, dar lasă damigeana de vin de la țară în pivniță.

Așadar, momentele speciale de la sfârșit de an sunt cele la care ne adunăm familia în jurul nostru – cum e petrecerea de Crăciun -, dar și prietenii, la cheful de Revelion. Dacă știi cum să planifici totul, vei organiza cu siguranță cea mai memorabilă masă festivă.

Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.