Petrecerea de Crăciun – planul pentru a organiza cel mai reușit eveniment

Toți iubim petrecerile și, mai ales, atmosfera caldă care se creează în preajma evenimentului care marchează sărbătoarea Crăciunului, dar și ultima lună din an. Dacă ai fost ales să te ocupi de organizarea petrecerii de Crăciun de anul acesta, trebuie să ai un plan bine pus la punct, pentru a te încadra în timp cu toate detaliile pe care trebuie să le stabilești.

decoratiuni de Craciun

Sfaturi generale pentru o petrecere de Crăciun reușită

Pentru a organiza o petrecere care să rămână în amintirea colegilor sau a familiei, ai nevoie de energie pentru a pune în aplicare planul și, bineînțeles, de un strop de inspirație pentru momentele neprevăzute.

Cel mai important este să te adaptezi la specificul locației și să încerci să găsești soluții care să îi mulțumească pe toți. O sugestie este să alegi niște tematici pe care ei le pot vota și, în final, cea mai populară idee să câștige.

Lista de invitați și preferințele

Organizarea fiecărei etape este cheia succesului și te ajută când ești contracronometru. Prin urmare, începe cu o listă de invitați, pentru a ști care este numărul de persoane pentru care trebuie să ceri oferta restaurantului sau a clubului.

Află ce feluri de mâncare preferă colegii tăi, întreabă-i dacă sunt vegetarieni, dacă au vreo intoleranță alimentară sau chiar vreo alergie.

Atmosfera

Decorul creează atmosfera magică de sărbătoare și are o importanță aparte în organizarea petrecerii, așa că ai în vedere o listă cu decorațiuni de Crăciun.

Un alt detaliu de care trebuie să ții cont este muzica. Cu siguranță ai participat și tu la petreceri ratate din cauza muzicii nepotrivite. Dacă ești cel care se ocupă de organizarea petrecerii, trebuie să te asiguri că DJ-ul este o persoană pasionată, care știe să facă alegerile cele mai potrivite. Întreabă-i pe cunoscuții tăi dacă îți pot oferi o recomandare.

Dacă este o petrecere în familie, o să fie mai ușor să îți mulțumești invitații, pentru că deja îi cunoști foarte bine pe toți și de obicei colindele sunt cea mai corectă alegere.

Activități

Chiar dacă nu mai sunteți copii, sursele de divertisment nu ar trebui să lipsească de la petrecerea de Crăciun. Gândește-te la activități recreționale care să destindă atmosfera. De exemplu, împodobiți bradul împreună sau organizați Secret Santa, o activitate pe care o poți include atât la birou, cât și acasă.

Crăciunul este o sărbătoare a bucuriei și în aceste momente trebuie să ne relaxăm puțin și să renunțăm la rigorile de zi cu zi pentru a simți cu adevărat spiritul festiv.

luminite decorative de Craciun
Instalatiile luminoase nu trebuie sa lipseasca dintr-un decor de Craciun

Organizarea petrecerii corporate

Petrecerea firmei de Crăciun este un minunat moment de networking, la care pot participa atât angajații, cât și clienții companiei. Totuși unele companii practică obiceiul petrecerilor exclusiv pentru angajați.

Oricare ar fi alegerea companiei, un plan făcut în avans te ajută să fii gata la timp și să organizezi cea mai frumoasă petrecere din an.

Pașii organizării petrecerii corporate

Notează-ți pe hârtie pașii de mai jos și bifează-i pe măsură ce găsești soluții pentru fiecare dintre ei. La sfârșit, după ce toate punctele sunt bifate, răsfață-te cu o ciocolată, pentru că de acum înainte tot ce trebuie să faci este să te gândești la ce ținută o să-ți alegi pentru petrecere.

Fixează data și lista de invitați

Planul este ideal să se rezolve în etape, pentru că anumite activități cer mai multă organizare. De exemplu, fixează data cu două luni în avans, pentru a fi sigur că îți alegi o perioadă bună, în care oamenii nu sunt plecați în concediu. Tot în această etapă, stabilește numărul de persoane și dacă îi vei invita și pe clienții, copiii angajaților sau pe soții/soțiile acestora. Dacă majoritatea angajaților au copii, poate că este o idee nemaipomenită să faci o petrecere specială pentru copii.

Stabilește bugetul petrecerii și locația

După ce ai aflat numărul total al invitaților, este momentul să fixezi bugetul și apoi să cauți variante de locații care se încadrează în acesta. Găsește soluții ca să mai tai din cheltuieli – de exemplu, află dacă poți cumpăra tu băutura pe care să o aduci la restaurant.

Dacă la petrecerea de Crăciun ați stabilit să existe și un gift bag pentru fiecare invitat în care să se regăsească un cadou simbolic, este bine să te inspiri din decorul de Crăciun, astfel încât să fie un cadou practic, cu care să te încadrezi în buget.

Alege meniul și tematica

Pentru că suntem un popor care apreciază specialitățile gastronomice, asigură-te că invitații tăi se simt bine și au ce să mănânce. În acest sens, trimite-le un e-mail tuturor și întreabă-i dacă nu consumă anumite alimente, pentru a nu exista situația în care invitații tăi nu pot mânca nimic și pleacă în scurt timp după ce ajung.

O variantă practică este bufetul suedez și open barul, dar ia în considerare și organizarea unui colț cu dulciuri și fructe. Dacă din punct de vedere gastronomic oaspeții sunt mulțumiți, trebuie să ai grijă ca atmosfera să fie susținută și de un DJ profesionist, care știe să aducă pe ringul de dans și cel mai sfios invitat.

Tot în acest punct al planului tău, stabilește dacă vrei ca petrecerea de Crăciun să fie cu tematică sau nu și dacă vei angaja un fotograf profesionist care să imortalizeze cele mai haioase momente.

Iată câteva idei tematice pentru petrecerea ta:

Crăciunul în Alb – decorul să fie alb, de poveste, iar toți invitații să poarte haine în culori specifice sărbătorii, precum verde, roșu sau auriu;
Casino Party – pregătește un decor care să aibă în centru o ruletă, seturi de cărți și trabucuri, iar invitații se vor simți ca în Las Vegas;
Karaoke Party – ai nevoie de un set pentru karaoke, astfel încât toți invitații talentați să se facă auziți.

În final, nu uita să introduci în program și un discurs de mulțumire al managerului companiei. Este un gest pe care întreaga echipă îl va aprecia.

participanti petrecere corporate
La petrecerile corporate asigura-te ca atmosfera este susținută de un DJ profesionist, care sa aduca pe ringul de dans chiar și pe cel mai sfios invitat

Spațiu închiriat vs. propriul sediu

În functie de buget, petrecerea se poate desfășura la sediul companiei, dacă aveți suficient loc la dispoziție, sau într-un spațiu închiriat.

Avantaje și dezavantaje

Într-o locație închiriată special pentru petrecerea de Crăciun a firmei, angajatii vor fi mai relaxați și se vor bucura de o schimbare de „peisaj”. Având în vedere că bugetul unei petreceri într-un restaurant, club sau pub este mai mare, angajații se vor simți apreciați și vor aștepta cu nerăbdare momentul în care se vor distra.

Pe de altă parte, o petrecere organizată la sediul firmei te ajută să economisești suma de bani alocată închirierii spațiului. În același timp, oamenii vor găsi ușor locația, pentru că aici își petrec majoritatea timpului.

Atenție la mărimea spațiului și calculează dacă persoanele invitate au loc, cumpără vesela, apoi organizează decorul pentru petrecere – fii creativ și alege accesorii spectaculoase pentru a transforma spațiul (pe care îl cunosc atât de bine) într-unul distractiv, care să invite la destindere.

Idei de activități

Orice petrecere poate intra într-o zonă de monotonie care, dacă nu este rapid întreruptă de câteva activități antrenante, poate trimite acasă toți invitații.

Iată câteva activități interesante pentru petrecerea de Crăciun:

  • photo booth – distrează toți invitații și creează amintiri simpatice (fotografii pe suport magnetic), despre care poți povesti apoi, în pauza de cafea;
  • jocuri – organizează un concurs de dans;
  • Secret Santa – faceți schimb de cadouri la începutul petrecerii;
  • concurs de karaoke.
copii cu caciulite de Mos Craciun
De fiecare dată, cei mici îl așteaptă emoționați pe Moș Crăciun

Organizarea petrecerii cu familia și prietenii

Fiecare familie are modul său de a petrece cu diferite ocazii, dar sărbătorile de iarnă sunt surprinse cu aceeași căldură și bucurie de majoritatea dintre noi, mai ales dacă printre membrii familiei se numără și câțiva spiriduși care îl așteaptă emoționați pe Moș Crăciun.

  • Invitații, de acestă dată, sunt cei apropiați, membri ai familiei și prieteni cu care te vezi de fiecare dată în zilele de sărbătoare.
  • Decorul este important pentru a crea atmosfera magică și face parte din ritualul fiecărei familii – împodobirea bradului, aranjarea instalației de luminițe la geam și pregătirea mesei cu detalii de iarnă (crenguțe de brad, șervețele roșii).
  • Preparatele tradiționale de pe masa de Crăciun sunt atent pregătite de membrii familiei și includ: sarmale, piftie, friptură, salată boeuf, ouă umplute, cozonac etc.
  • Muzica ascultată este preponderent de sezon – colinde românești sau din repertoriul internațional, pe care toată lumea le cunoaște și le poate fredona. Mai mult decât atât, este posibil să primiți colindători care vă vor încânta atmosfera.
  • Activitățile pe care le poți include în program după servirea mesei destind invitații și îi reconectează, mai ales dacă nu s-au mai văzut de mult timp. Puteți viziona un film de Crăciun împreună, vă puteți uita pe pozele vechi de familie, puteți face un puzzle interesant pe echipe și la final sărbătoriți echipa câștigătoare.

Crăciunul este o sărbătoare magică și are rolul de a reuni familiile sau de a întări relațiile cu colegii și, de ce nu, cu șefii. Pentru o petrecere de Crăciun reușită, ține cont însă că pregătirile trebuie făcute în avans, astfel încât totul să fie perfect, iar invitații să rămână cu o amintire plăcută.

Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.