Cele mai bune idei de amenajare pentru camera copilului tău

La fel ca dormitorul tău, camera copilului trebuie să fie un spațiu în care acesta se simte bine, se relaxează, se joacă, studiază și se bucură de un somn odihnitor.

Tocmai din acest motiv, amenajarea camerei ar trebui să fie una funcțională și jucăușă în același timp, să reflecte personalitatea acestuia și să îl ajute în activitățile sale de zi cu zi. Inspiră-te din ideile noastre de amenajare și decorare și creează cel mai frumos și practic spațiu pentru copilul tău.

Cum faci schița încăperii și cum alegi stilul de amenajare

Primul lucru pe care trebuie să îl iei în calcul este mărimea camerei copilului tău, pentru a te orienta în privința dimensiunii pieselor de mobilier și a accesoriilor, dar și a bugetului alocat acestora. Dacă este un spațiu mic, trebuie să te gândești la cât mai multe locuri de depozitare ascunse (coșuri și cutii pe care le poți strecura sub pat) și obiecte multifuncționale (de exemplu, un dulap care are și o extensie de birou sau unul care poate fi transformat în pat).

În ceea ce privește stilul de amenajare, cel mai bine ar fi să ții cont și de preferințele celui mic. O cameră de copil ar trebui să reflecte personalitatea și evoluția gusturilor sale – cele pe care le are la patru ani nu corespund cu cele de la doisprezece ani.

O idee bună ar fi să alegi o temă în jurul căreia să creezi: personajul din basme preferat, o culoare (sau o paletă de culori), un film sau un parc de distracții.

Cum alegi mobilierul potrivit pentru camera copilului

Odată ce ai stabilit datele tehnice (dimensiuni, buget) și tema decorului, poți trece la următorul pas: alegerea mobilierului. În funcție de vârsta și sexul copilului, se modifică necesitățile și preferințele acestuia, așa că, în cele ce urmează, ți-am pregătit un ghid cu trucuri pentru fiecare categorie în parte:

Mobilier pentru camera bebelușului și a toddlerului

Bebelușul și toddlerul (1-3 ani) nu au nevoie de mult mobilier, deci poți să te limitezi la câteva piese de bază: un pătuț cu un sistem de închidere care să îi asigure celui mic siguranță, un dulap, un coș pentru jucării (sau câteva rafturi suspendate) și, eventual, o masă și câteva scăunele pentru a-i crea un spațiu de joacă.

Alege piese de mobilier care au colțurile rotunjite sau optează pentru apărătoare și accesorii de protecție a mobilierului.

Folosește multe culori și desene, pentru a-i capta atenția: mobilier colorat, o lenjerie de pat cu model simpatic, jucării cu diferite forme și culori.

Imagine reprezentand un dormitor pentru copii decorat cu covor, scaun si pouf galbene si o comoda alba cu trei sertare si un pat cu tablia acoperita cu o patura gri
Bebelusii au nevoie sa isi dezvolte simturile asa ca pentru camerele lor mobilierul vesel si colorat este obligatoriu

Mobilier pentru camera copilului (3-12 ani)

Pe lângă piesele de mobilier de bază, organizează-i un spațiu creativ, care să-l ajute să-și dezvolte imaginația. Ajută-l cu acuarele, creioane colorate, carnețele și alte rechizite.
Alege piese de mobilier versatile, care să poată fi utilizate pe o perioadă mai lungă (de exemplu, un scaun reglabil în funcție de înălțime).
În același timp, aceasta este etapa în care merge la grădiniță/școală și începe să primească teme. De aceea, va avea nevoie și de un birou pe măsura lui, care să aibă și câteva sertare pentru cărți și caiete. Plusează cu un suport de instrumente de scris colorat, dar și cu alte accesorii creative.

Mobilier pentru camera adolescentului (12-18 ani)

Este o etapă în care personalitatea copilului tău începe să se manifeste serios, motiv pentru care ar fi bine să iei în calcul și preferințele sale în ceea ce privește amenajarea camerei.
În plus, cu cât crește, cu atât va avea mai multe lucruri care vor necesita depozitare: de la jucării și cărți la haine. Este momentul în care va trebui să profiți la maximum de spațiul de care dispui și să apelezi la coșulețe, cutii, dulapuri și rafturi pentru toate acestea.
Gândește-te la un decor personalizat pentru el, pentru că sunt șanse mari să-și dorească să-și lase amprenta. Alege rame pentru postere și fotografii, tablouri și decorațiuni, gadgeturi cu un design cool.
Alege piese de mobilier practice, multifuncționale, care să nu ocupe mult spațiu și să fie ușor de strâns/închis. O noptieră cu un coșulet dedesubt, care ar putea fi și spațiu de depozitare, o cutie care ar putea deveni masă ori câteva perne care ar putea substitui un fotoliu sau o canapea sunt doar câteva idei din care te poți inspira.

Mobilier pentru camere de fete

Ia în calcul și de această dată funcționalitatea pieselor de mobilier (dulapuri încăpătoare, pat confortabil, un birou care, eventual, ar putea fi transformat și în măsuță de machiaj).
În general, fetele vor să-și pună amprenta asupra designului. Culori pastelate (sau nu, nu e nevoie să păstrăm tiparele vechi), rafturi pline cu decorațiuni de tot felul, fotografii sau tablouri: întregul decor al camerei poate fi o modalitate de exprimare a personalității.

Mobilier pentru camere de băieți

Alege un stil de amenajare minimalist, cu piese de mobilier de bază: pat, lenjerie de pat, birou, scaun, dulapuri.
Chiar dacă, de regulă, băieții nu adună la fel de multe lucruri ca fetele, tot ar trebui să te asiguri că au suficiente spații de depozitare. Consola PS, jocurile video, echipamentul sportiv și cărțile ar trebui și ele așezate undeva.

Citește și:
Amenajarea dormitorului – idei și recomandări de decorare

Sfaturi generale pentru amenajarea camerei copilului tău

Indiferent de vârsta, sexul sau pasiunile copilului tău, sunt câteva trucuri pe care le poți aplica pentru a-i crea acestuia cel mai simpatic și util spațiu.

Iluminatul

Bineînțeles, situația ideală este să ai o cameră cu lumină naturală, iar regula de bază este ca spațiul de lucru al copilului să fie așezat în proximitatea ferestrelor. De asemenea, folosește draperii sau jaluzele care pot fi ușor de tras în momentele în care acesta învață, pentru a profita din plin de lumina zilei.

În cazul sistemelor de iluminat artificial, alege lustre pentru copii cu diferite modele (din povești, din animații – îl vor atrage mai mult pe cel mic). Ai grijă doar să nu fie un model cu becurile acoperite de o carcasă de sticlă închisă la culoare. Lumina trebuie să treacă de fiecare dată cu ușurință.

Imagine reprezentand o camera a unui copil decorata cu draperii albastre, pouf albastru, scaun de birou bleu si tablou albastru in fundal. Pe jos se afla un covor bej.
Spatiul de lucru al celor mici trebuie sa se afle intotdeauna in apropierea unei surse de lumina naturale

Temperatura

Temperatura în camera copilului oscilează, pentru că nevoile acestuia sunt diferite. În camera unui bebeluș, de exemplu, temperatura trebuie să fie mai mare, undeva la 22-24 de grade Celsius.

Pentru un copil, temperatura de 20-22 de grade Celsius este suficientă, aceeași temperatură fiind potrivită și în camerele adulților.

Decorul pereților

Dacă alegi fototapetul, avantajul este că poate fi aplicat rapid și se întreține destul de simplu. În cazul în care alegi să vopsești pereții, mergi pe culori care să meargă cu tema camerei. Un truc bun este să alegi o vopsea lavabilă, ușor de curățat, pentru că știm cu toții că cei mici au tendința de a-și manifesta spiritul artistic pe pereți.

Și pentru că amenajarea unui spațiu ar trebui să fie întotdeauna un proces distractiv, nu ne mai rămâne decât să te încurajăm să găsești și tu idei creative pentru decorarea camerei copilului tău. Spor la treabă!

Sursa foto: Shutterstock.com

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.