Uleiul de argan: ce conține, ce proprietăți are și care sunt cele mai importante beneficii pentru corpul nostru

În industria cosmetică se întâmplă destul de rar să mai apară câte ceva nou, tocmai pentru că este un domeniu atât de vast. Produsele naturale sunt tot mai căutate, iar una dintre vedete este, fără doar și poate, uleiul de argan.

Ce este uleiul de argan

Arganul este un arbore originar din Maroc. Crește în special în zona de sud-vest a țării, iar fructele lui sunt folosite de sute de ani în bucătăria locală. Primele mențiuni ale utilizării acestui fruct apar încă din Antichitate, dar importanța lui a devenit cunoscută abia recent.

Pentru localnicii din zonă, arganul are aceeași importanță ca măslinul pentru popoarele mediteraneene: fructul (nu semințele) este folosit pentru hrana animalelor, lemnul arbustului e transformat în cherestea, iar din semințe se extrage celebrul ulei de argan.

Pentru berberi, uleiul obținut din semințele de argan este în primul rând un supliment alimentar: se folosește la micul dejun, îl picură pe pâine sau pe cuș-cuș, dar este folosit și în prepararea unor sosuri în care se înmoaie pâinea. Pe lângă rolul său alimentar, uleiul de argan este folosit în regiune și ca produs cosmetic: femeile berbere, de exemplu, îl utilizează drept cremă pentru a-și proteja pielea de soarele puternic, dar și pentru a scăpa de pistrui.

În Vest, uleiul de argan a devenit popular recent, iar produsele cosmetice pe bază de argan sunt tot mai căutate pentru calitățile lor.

Ce conține uleiul de argan

Principalii compuși chimici care pot fi găsiți în uleiul de argan sunt acizii grași mono- și polinesaturați.

Acidul oleic – în funcție de metoda de producție, acidul oleic reprezintă aproape jumătate din substanțele nutritive din uleiul de argan. Mai este cunoscut și sub numele de Omega 9, deși mai sunt și alți compuși chimici similari care poartă acest nume. Acidul oleic este benefic pentru organism și are un rol important în protejarea sistemului cardiovascular.

Acidul linoleic – este mult mai cunoscut sub denumirea de Omega 6, un acid gras esențial pentru organismul uman, în principal pentru că nu poate fi produs de corpul nostru. Ajută celulele să se regenereze și împiedică acțiunile nocive ale radicalilor liberi.

În plus, uleiul de argan mai conține în cantități ridicate acid stearic și acid palmitic, substanțe folosite în industria cosmetică în fabricarea săpunului, a șampoanelor sau a spumei de ras.

Pe lângă acizi grași, uleiul de argan mai conține și cantități ridicate de vitamina E, un antioxidant foarte eficient. Iată ce alte substanțe și micronutrienți se găsesc în uleiul de argan:

Caroteni – un grup de antioxidanți similari cu vitamina A (betacarotenul este cel mai cunoscut dintre ei);
Tocoferoli (vitamina E) – sunt compuși chimici cu un puternic rol antioxidant;
Steroli – compuși naturali prezenți în plante, care contribuie la producerea de hormoni de către organism;
Fenoli – au rol antioxidant și printre ei se numără acidul cafeic (care are rol antiinflamator), acidul vanilic, tirosolul, dar și catechine și epicatechine (aceste substanțe se găsesc în cantități mari în ceaiul verde);
Scualenă – este un compus chimic întâlnit destul de rar, dar utilizat la scară largă în industria cosmetică. În stare naturală se regăsește din belșug în uleiul de argan.

Proprietățile uleiului de argan

Proprietățile uleiului de argan își găsesc utilitatea atât în industria cosmetică, dar și în cea alimentară – atunci când vorbim despre uleiul de argan produs după metoda tradițională, berberă. Cu toate astea, extractul din semințele de argan este utilizat la scară largă în industria cosmetică, unde este folosit în nenumărate produse, de la săpunuri la geluri de duș, șampoane sau creme de ras. Iată care sunt principalele proprietăți ale uleiului de argan, potrivit unui studiu apărut în publicația Evidence-based Complementary and Alternative Medicine:

Proprietățile uleiului de argan în cosmetică

Emoliente – hidratează pielea și o protejează de efectele razelor solare;
Cicatrizante – ajută la vindecarea mai rapidă a leziunilor pielii și a rănilor;
Antisebum – uleiul de argan poate reduce cantitatea de sebum produsă de piele, ceea ce are un efect benefic pentru persoanele afectate de acnee;
Antiîmbătrânire – produsele cosmetice pe bază de ulei de argan protejează pielea și o mențin sănătoasă;
Antioxidante – compușii chimici cu efect antioxidant contribuie la protejarea celulelor de acțiunea radicalilor liberi.

Pe lângă acțiunile benefice pe care le are dacă este utilizat extern, uleiul de argan (cel alimentar) vine și cu o serie de proprietăți care protejează organele interne. De exemplu, este hepatoprotector, antidiabetic și contribuie la menținerea unui nivel redus al colesterolului. În România însă, uleiul de argan este folosit foarte rar ca supliment alimentar.

Ce beneficii are uleiul de argan pentru piele

Uleiul de argan este considerat un ingredient-minune în produsele cosmetice. Iată care sunt principalele beneficii ale acestuia asupra pielii:

Hidratează pielea

Unul dintre principalele beneficii ale uleiului de argan este efectul hidratant și de catifelare pe care îl are asupra pielii. Se absoarbe repede, nu irită și nu lasă urme uleioase, iar conținutul ridicat de vitamina E și acizii grași din compoziția sa protejează epiderma în fața acțiunii factorilor externi – praf, frig, microbi.

Are efect antiîmbătrânire

Pe lângă calitățile hidratante, uleiul de argan are rezultate benefice și în menținerea aspectului strălucitor și tineresc al pielii. Antioxidanții pe care îi conține ajută celulele dermei să se regenereze și oferă fermitate pielii. Asta înseamnă că ridurile vor fi mai puțin vizibile, iar pielea va fi mai elastică și va avea un aspect mai plăcut.

Combate efectele unor afecțiuni ale pielii

Uleiul de argan este ideal pentru combaterea unor afecțiuni des întâlnite ale pielii, cum ar fi iritațiile și eczemele. Substanțele active pe care le conține alină senzația de mâncărime și hidratează pielea uscată, oferindu-i în același timp substanțele nutritive necesare pentru a elimina riscul reapariției acestor afecțiuni.

Protejează pielea de efectele acneei

Multe produse cosmetice pot avea un efect iritant asupra pielii și, în plus, încurajează apariția acneei. Uleiul de argan acționează în favoarea țesuturilor afectate, îmbunătățește condiția lor și contribuie la vindecarea pielii. Pentru că nu este la fel de uleios ca alte produse similare, extractul de argan elimină principala cauză a acneei – pielea grasă -, în timp ce antioxidanții pe care-i conține repară celulele și ajută la reducerea inflamației.

Cum se aplică uleiul de argan pe piele

Uleiul de argan poate fi utilizat cu încredere pe pielea din diferite zone ale corpului, chiar și pe pleoape sau în jurul ochilor. De asemenea, un balsam pe bază de extract argan este foarte eficient pentru hidratarea și repararea buzelor uscate și crăpate din cauza vântului sau temperaturilor scăzute.

Uleiul de argan este un ingredient important în multe produse cosmetice pentru piele, cum ar fi săpunurile, gelurile de duș, cremele hidratante sau loțiunile. O cremă hidratantă pe bază de ulei de argan, de exemplu, poate fi folosită seara, înainte de culcare, dimineața după duș, dar și în cursul zilei, în funcție de nevoi.

Uleiul de argan natural se aplică direct pe pielea curățată și uscată. Zona trebuie apoi masată încet, pentru ca extractul să fie absorbit cât mai profund în epidermă. Tratamentul poate fi repetat de două ori pe zi, pentru a avea efect cât mai profund asupra afecțiunilor pielii, cum ar fi acneea moderată sau pielea uscată.

Ce beneficii are uleiul de argan pentru păr

Antioxidanții și ceilalți compuși chimici care au transformat uleiul de argan în vedeta produselor cosmetice pentru piele au însă o rază mai mare de acțiune. Șampoanele și balsamurile de păr care conțin ulei de argan au câteva beneficii importante pentru sănătatea podoabei capilare. Iată-le pe cele mai importante dintre ele.

Hidratează și repară părul uscat și deteriorat

Uleiul de argan este unul dintre cele mai căutate ingrediente din cosmeticele pentru păr, datorită nenumăraților compuși chimici care contribuie la repararea firelor de păr. Pentru efectul lui hidratant, este recomandat în special persoanelor care au părul uscat, afectat de tratamente cosmetice și de vopsiri repetate.

Redă elasticitatea firelor de păr

Un alt beneficiu important al uleiului de argan este faptul că poate fi folosit și pentru a îmblânzi firele rebele de păr, mai ales după spălare. Substanțele active – între care antioxidanții, cu efectul lor de regenerare a celulelor – dau strălucire părului și îl fac mai ușor de pieptănat și de aranjat.

Cum se aplică uleiul de argan pe păr

Una dintre cele mai sigure și mai ieftine metode de a beneficia de efectele incredibile ale uleiului de argan este să folosești produse cosmetice (șampon, balsam, mască de păr etc.) care au în compoziție acest extract.

În cazul în care preferi uleiul de argan pur, trebuie să știi înainte de toate că este destul de scump. Sunt însă suficiente câteva picături, dacă vrei să-ți aranjezi părul pe fugă, înainte să ieși din casă.

Alte beneficii ale uleiului de argan

Produsele cosmetice care au în compoziție ulei de argan sunt recomandate și gravidelor care vor să evite efectele neplăcute asupra pielii. Vergeturile, de exemplu, pot fi ținute sub control dacă folosești o cremă hidratantă cu ulei de argan. Substanțele active pe care le conține acest extract au un efect benefic și pentru pielea lăsată sau pătată, care va deveni astfel mai fermă și își va recăpăta aspectul strălucitor.

Uleiul de argan mai poate fi folosit ca tratament pentru unghiile deteriorate, dar și pentru mâini uscate sau călcâie crăpate. Datorită proprietăților sale emoliente, uleiul de argan le redă țesuturilor suplețea și catifelarea.

Nu în ultimul rând, dacă îți place să faci sau să ți se facă masaj, uleiul de argan este cea mai bună opțiune: este foarte bine tolerat de toate tipurile de piele, așa că te vei putea concentra mai ușor la efectele unui masaj plăcut, fără să te gândești că s-ar putea să ai o reacție alergică.

Sursa foto: Shutterstock

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.