Sfaturi și idei pentru iluminatul grădinii – de la corpuri la alegerea stilului

 

 

Amenajarea unei grădini nu poate fi un proces desăvârșit decât în momentul în care spațiul are parte de un sistem de iluminat corespunzător. Indiferent de sezon, acesta poate transforma vizual spațiul.

În continuare, îți vom oferi numeroase sfaturi practice și idei pentru iluminarea grădinii tale.

Rolul iluminatului în grădină
Cum influențează clima iluminatul exterior
Cum alegi stilul de iluminat
Sursele de iluminat
Sfaturi de alegere a culorilor
Sfaturi pentru un design eficient
Iluminatul în timpul sărbătorilor de iarnă

Rolul iluminatului în grădină

Rolul principal al iluminatului unei grădini este unul practic. Indiferent de felul în care va arăta grădina după instalarea sistemelor, corpurile alese au rolul de a face spațiul vizibil în timpul nopții. Astfel, iluminatul nu doar face posibilă activitatea în grădină pe timp de noapte, dar aduce și un plus de siguranță locuinței tale.

Este însă lesne de observat că lumina artificială și natura (chiar și cea îngrijită de mâna omului) creează o imagine foarte plăcută ochiului uman. Nu e de mirare că iluminatul pe timp de noapte este o parte importantă a designului exterior, cu mult înainte de răspândirea iluminatului electric, la începutul secolului XX.

De aceea, rolul secundar al iluminatului este unul estetic. Pentru a obține un efect cât mai plăcut, este important să alegi instalațiile astfel încât să creezi o ambianță plăcută, dar și pentru a scoate în evidență anumite detalii ale modului în care ai amenajat curtea.

Cum influențează clima iluminatul exterior

Deși nu pare un criteriu de care ar trebui să ții cont, clima zonei geografice în care locuiești ar trebui să fie un factor decisiv în alegerea sistemului de iluminat exterior. Sunt importante atât temperatura medie anuală, cât și umiditatea.

Dacă locuiești într-o zonă cu precipitații abundente, este indicat să verifici dacă instalațiile pe care dorești să le achiziționezi sunt rezistente la factori precum ploaie, ninsoare, vânt puternic, dar și ceață sau condens. Dacă locuiești într-o zonă aridă, instalațiile alese ar trebui să facă față căldurilor extreme și prafului.

Cum alegi stilul de iluminat


Nu uita că, din punct de vedere estetic, luminile exterioare nu fac altceva decât să evidențieze părți ale grădinii sau ale casei tale. De aceea, trebuie să alegi corpurile astfel încât să se integreze armonios în stilul arhitectural al locuinței.

În general, următoarele elemente arhitecturale pot fi luminate prin intermediul luminilor exterioare:

● aleile
● terasa
● balcoanele
● ușa de la intrare
● foișorul (sau alte elemente similare, precum o pergolă)

În privința vegetației, poți alege să iluminezi tot ceea ce consideri puncte de maxim interes ale grădinii tale. Acestea pot fi copaci, tufișuri tunse cu multă pricepere, o peluză cu flori sau un gazon bine îngrijit. Nu uita nici de mobilierul de grădină, a cărui relație cu corpurile de iluminat este una foarte importantă pentru ambianța pe care vrei să o creezi.

Sursele de iluminat

Varietatea surselor de iluminat este cea care poate sparge monotonia chiar și în cadrul aceleiași unități stilistice. În funcție de necesitățile spațiului, poți alege între numeroase corpuri de iluminat, precum:

● lămpi și felinare
● spoturi
● aplice
● proiectoare
● stâlpi

Ia în considerare și faptul că toate aceste lumini își vor face simțită prezența pe factura la electricitate, motiv pentru care este indicat să alegi surse de iluminat economice.

Becurile LED sunt ideale pentru iluminatul exterior, datorită puterii lor, a duratei mari de viață, dar și a versatilității lor. LED-urilor pot fi folosite cu orice tip de corp de iluminat și pot avea practic orice temperatură de culoare.

Cu ajutorul surselor pe baterii solare ai posibilitatea de a-ți lumina grădina chiar și fără să conectezi vreun corp la rețeaua electrică. Acestea se încarcă în timpul zilei prin energia soarelui, pentru a crea noaptea o lumină de ambianță. Chiar dacă nu sunt la fel de puternice ca LED-urile sau ca majoritatea celorlalte becuri electrice, luminile solare sunt foarte ușor de montat și nu poluează în niciun fel mediul înconjurător.

Sfaturi de alegere a culorilor


Deși lumina albă tinde să ni se pară una rece, ea este, de fapt, cea mai apropiată de lumina zilei. Asta înseamnă că este recomandată dacă vrei să faci anumite părți ale grădinii tale foarte vizibile. Dacă vrei o lumină mai intimă, de ambianță (de exemplu, pentru spațiul de relaxare de sub o pergolă), ar trebui să alegi lumini mai calde, de o temperatură de culoare mai scăzută.

Luminile colorate pot avea și ele diferite funcții în a lumina plantele. De exemplu, o lumină verde va scoate în evidență culoarea naturală frunzelor, în timp ce culori precum roșu sau galben le fac să par uscate. Acestea pot fi folosite însă pentru a accentua culorile de toamnă.

Sfaturi pentru un design eficient

Atât în cadrul designului interior, cât și al celui exterior, există trei tipuri de iluminat:

● iluminatul general – al cărui scop este de a lumina un spațiu întreg;
● iluminatul în funcție de activitate – o lumină ce poate fi puternică sau ambientală, menită să înlesnească activitatea în anumite spații; într-o grădină, exemple pot fi iluminatul unei bucătării de vară, iluminatul lateral al aleilor sau iluminatul unei piscine;
● iluminatul de accent – o lumină puternică al cărei singur rol este acela de a evidenția un obiect; o poți folosi pentru a lumina un tufiș tuns într-o formă deosebită sau un obiect decorativ, precum o sculptură sau o fântână.

Un mod sigur de a obține un design spectaculos pentru grădina ta este acela de a folosi toate cele trei tipuri de iluminat. Desigur, folosirea acestora depinde mult și de modul în care este amenajată grădina; de exemplu, ar fi inutil să încerci să instalezi o lumină de accent dacă nu ai cel puțin un pom sau un pitic de grădină care să arate bine sub o astfel de lumină.

Orice tip de iluminat ai alege, este important să stabilești atent direcția luminii. Aceasta nu trebuie să „bată” la vecini, dar nici în casa ta, pentru că poate fi deranjantă și perturbă calitatea somnului. O metodă eficientă de a nu ține luminile aprinse în permanență este folosirea senzorilor.

Iluminatul în timpul sărbătorilor de iarnă

Indiferent de modul în care folosești iluminatul în tot restul anului, este greu să reziști tentației de a lumina grădina cu ocazia sărbătorilor. Pentru a face asta, asigură-te în primul rând că alegi instalații de Crăciun create special pentru a fi folosite în exterior și a rezista precipitațiilor, umezelii și vânturilor din această perioadă.

Printre tipurile de instalații pentru exterior pe care le poți folosi se numără:

● ghirlandele luminoase
● plasele luminoase
● felinarele

Populare sunt însă și instalațiile care imită diverse forme și siluete tematice, precum fulgi de zăpadă, țurțuri, sania și renii Moșului, oameni de zăpadă etc.

Cele mai populare culori pentru aceste lumini sunt albul, roșul, dar și albastrul. Dacă în timpul anului este recomandat să-ți luminezi grădina într-un mod echilibrat, de Crăciun îți poți permite un mic exces de decorațiuni (din nou, cu condiția să nu devină deranjant pentru vecini sau pentru somnul tău).

Reține însă că majoritatea acestor lumini vor funcționa pe bază de baterii sau vor trebui conectate la curent electric prin prelungitoare. Ai grijă ca aceste fire să nu fie prinse în tocurile ușilor sau ale ferestrelor, pentru a evita pericolul accidentelor.

Nu uita să îndepărtezi luminile după ce trec sărbătorile și să le depozitezi în mod corespunzător pentru a le folosi și anul următor.

Sursa foto: Shutterstock.com

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.