8 afaceri pe care le poți dezvolta cu investiție minimă 

Dacă ți-ai dorit întotdeauna să fii propriul șef, probabil te-ai gândit măcar o dată la posibilitatea de a avea propria afacere. Sigur, acest lucru poate părea un vis intangibil, într-o piață suprasaturată de companii mari, însă din ce în ce mai mulți cumpărători își îndreaptă astăzi atenția spre micile afaceri.

Motivul principal este acela că, în momentul în care unele branduri mari pierd încrederea cumpărătorilor, aceștia sunt încântați de prețurile competitive oferite de firmele mai mici și de calitatea produselor și serviciilor lor, adesea create având în minte nu doar un profitul, ci și o pasiune. Astfel, dacă ai câțiva bani puși deoparte, suficient timp liber, multă imaginație, dar și o nișă în care ți-ar face plăcere să activezi, ai putea începe să te gândești la dezvoltarea unei mici afaceri.

În continuare, ți-am pregătit câteva idei care ar putea să te inspire:

● Flori și accesorii de grădină
● Cantină
● Magazin de electronice
● Magazin de bricolaj
● Magazin de decorațiuni interioare
● Service auto
Magazin de articole sportive
● Librărie și papetărie

 Flori și accesorii de grădină

În prezent, oamenii nu vor doar să cumpere flori gata tăiate pentru a le oferi mai departe. Adesea, cumpărătorii caută plante în ghivece pentru cadouri, dar mulți sunt interesați și de cum le pot crește în grădină sau chiar în balcon.

Florăria poate fi o idee bună de afacere mică, dar dacă vrei ca brandul tău să se facă remarcat, include în ofertă accesorii de grădină, dar și sfaturi și idei pentru creșterea plantelor.

Cantină

Multă lume a început să conștientizeze că alimentația nesănătoasă este vinovată nu doar de apariția kilogramelor în plus, ci și de instalarea anumitor afecțiuni. Din acest motiv, fast-foodurile încep să piardă teren, iar preparatele gătite din ingrediente sănătoase și proaspete primesc atenția cuvenită. Desigur, nu toți avem bani sau timp să mâncăm în fiecare zi la restaurant, de aceea soluția ideală este cantina.

Pentru a avea succes cu o astfel de afacere, trebuie să cauți în primul rând un spațiu în apropierea clădirilor de birouri. De asemenea, ai nevoie de pasiune pentru gătit, dar și de suficientă creativitate pentru a oferi zilnic un meniu variat. Nu în ultimul rând, asigură-te că poți aproviziona constant bucătăria cu ingrediente proaspete, dar și cu veselă, tacâmuri și numeroase articole pentru gătit.

 Magazin de electronice

Deși românii preferă să achiziționeze produsele electronice și electrocasnice importante din magazinele mari, mulți nu vor merge în malluri pentru a cumpăra produse precum boxe, radiouri portabile, mouse-uri sau accesorii pentru telefoane mobile.

Un magazin mic de electronice poate avea succes, dacă reușești să le câștigi clienților încrederea în ceea ce privește calitatea produselor pe care le oferi. Trebuie să fii la curent cu cele mai noi gadgeturi și să știi care sunt nevoile clienților tăi, pentru a nu rămâne cu produsele pe raft.

 Magazin de bricolaj

De multe ori, când tinerii se mută în propriile locuințe, încep să și renoveze. Asta se întâmplă deoarece gusturile noii generații pur și simplu nu mai coincid cu ceea ce era cândva la modă, motiv pentru care materialele și sculele de bricolaj reprezintă astăzi o afacere destul de profitabilă.

Chiar dacă nu poți concura cu marii retaileri de materiale de construcție, ține  cont că sunt puțini oameni care vor să facă în mod constant drumuri cu mașina pentru a-și completa trusa de scule sau pentru a achiziționa diverse consumabile. De aceea, vor alege să se aprovizioneze de la magazine mai apropiate de casele lor.

 Magazin de decorațiuni interioare

După renovare urmează procesul de reamenajare, unde nu doar piesele de mobilier, ci și decorațiunile interioare joacă un rol foarte important. Obiectele de decor vor fi căutate nu doar de tinerii care își amenajează locuința, ci și de cei care se află în căutare de cadouri inedite, așa că poți înființa un magazin cu astfel de produse în orice zonă a orașului.

Service auto

Marile orașe sunt foarte aglomerate din cauza mașinilor, iar acestea au mereu nevoie de reparații și revizii. Niciun șofer nu vrea să conducă prea mult până la cel mai apropiat service, așa că, în orice zonă ai înființa acest business, sunt șanse mici să duci lipsă de clienți.

Important e să poți angaja mecanici pricepuți, dar și să le pui la dispoziție sculele auto și piesele de schimb cu care să lucreze. De asemenea, va trebui să obții și o autorizație de la Registrul Auto Român.

 Magazin de articole sportive 

Pe măsură de tot mai mulți români încep să adopte un stil de viață mai sănătos, sportul devine pentru ei un hobby important. Nu trebuie să vinzi neapărat accesorii pentru sportivi profesioniști, ci suficiente articole sportive pentru cei care vor să își petreacă timpul liber în mișcare.

Acordă o atenție deosebită celor pasionați de ciclism, dar și celor care folosesc skateboarduri, trotinete sau alte astfel de mijloace de transport personal.

 Librărie și papetărie

Mai e destul timp până când cărțile electronice le vor înlocui pe cele tipărite, iar asta deoarece oamenii încă au o relație specială cu cărțile lor, simțindu-se împliniți atunci când își privesc rafturile pline ale bibliotecilor. În plus, nimic nu se compară cu mirosul paginilor unei cărți noi.

Sigur, vânzarea de cărți nu este întotdeauna o nișă profitabilă, dar poți avea succes dacă menții interesul clienților prin titluri noi pe care nu le găsesc oriunde și acordând o atenție specială genurilor și autorilor. Pentru a-ți susține afacerea, introdu în ofertă și produse de papetărie, care sunt mereu căutate.

Acestea sunt doar câteva sugestii de mici businessuri, însă, așa cum am menționat, ideile de afaceri sunt limitate doar de imaginația ta. Gândește-te cum ai putea face bani din ceva care te pasionează cu adevărat, apoi poți să iei în calcul primele investiții pe care trebuie să le faci.

Sursa foto: Shutterstock.com

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.