Untul de shea: calităţi nutritive, proprietăţi şi beneficii pentru piele şi păr

Untul de shea este cunoscut şi folosit de sute de ani de popoarele din savanele africane, însă abia în ultimii ani a câştigat enorm în popularitate şi a devenit unul dintre produsele cele mai apreciate în cosmetică.

Pe bună dreptate, untul de shea (sau shea butter, cum este scris pe etichete) conţine vitamine, antioxidanţi şi acizi graşi benefici pentru piele şi păr, este accesibil şi poate fi regăsit în aproape toate produsele cosmetice esenţiale pentru binele organismului nostru.

  • Ce este şi cum se obţine untul de shea
  • Calităţile nutritive ale untului de shea
  • Beneficiile untului de shea
  • Cum se folosește untul de shea”>
  • Recomandări pentru alegerea untului de shea”>
  • Precauţii
  • Ce este şi cum se obţine untul de shea

    Untul de shea este un extract obţinut din seminţele arborelui de shea, un copac care creşte în savanele africane, din Senegal până în Sudan. În aceste regiuni, efectele benefice ale untului de shea se cunosc de secole: cercetările arheologice dintr-un mic sat din Burkina Faso au stabilit că extractul din nucile de shea este utilizat încă din secolul al 14-lea.

    Popoarele africane îl folosesc în mod frecvent pentru hidratarea pielii şi a părului, pentru ameliorarea problemelor apărute la nivelul pielii, a durerilor de încheieturi şi chiar în mâncăruri. Untul de shea are o istorie îndelungată şi ca medicament, utilizat în tratarea rănilor deschise şi chiar a leprei.

    Extractul de shea se obţine prin mai multe metode naturale, cum ar fi prin presarea la rece a seminţelor obţinute din fructul de shea. O altă metodă de obţinere, veche de secole, se bazează pe zdrobirea nucilor de shea, care mai apoi sunt amestecate cu apă şi puse la fiert. În timpul acestei proceduri, amestecul se separă: grăsimile se ridică la suprafaţă, în timp ce untul de shea se depune pe fundul vasului şi se întăreşte odată ce lichidul s-a răcit.

    Calităţile nutritive ale untului de shea

    Untul de shea este tot mai popular şi mai apreciat pentru că are un conţinut ridicat de substanţe nutritive, este bogat în vitamine şi e o sursă excelentă de antioxidanţi şi acizi graşi benefici pentru piele şi pentru păr.

    Vitamina A – este frecvent întâlnită în produsele de tratare a pielii. Are proprietăţi regenerative, menţine pielea hidratată şi o ajută să se menţină elastică.

    Vitamina E – este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, utilizată atât intern, cât şi extern. Hidratează pielea, combate efectele radicalilor liberi şi ajută la eliminarea ridurilor.

    Vitamina K – apare ca ingredient activ în multe dintre produsele de tratare a pielii pentru efectele benefice pe care le are asupra celulelor îmbătrânite, dar şi asupra unor probleme des întâlnite, cum ar fi varicele, vânătăile şi cearcănele.

    Antioxidanţi – untul de shea este bogat în polifenoli cum ar fi catehinele – micronutrienţi obţinuţi din plante -, dar şi în acid cinamic. Antioxidanţii reduc efectele nocive ale radicalilor liberi şi oferă unele dintre cele mai importante beneficii pentru sănătate.

    Acizi graşi – aceste substanţe se regăsesc în cantităţile cele mai mari în untul de shea şi sunt cele care îi oferă acestuia proprietăţile sale excelente pentru tratarea pielii. Păstrează pielea catifelată, o protejează de microbi şi alte substanţe iritante şi, în plus, calmează şi ajută la combaterea unor afecţiuni frecvente ale pielii, cum ar fi eczemele, iritaţiile şi acneea. Iată care sunt acizii graşi care se regăsesc în untul de shea:

    acid oleic – până la 60%;

    acid stearic – până la 50%;

    acid linoleic – până la 11%;

    acid palmitic – până la 9%;

    acid linolenic – sub 1%;

    acid arahidic – sub 1%.

    Beneficiile untului de shea

    Untul de shea este unul dintre cele mai lăudate ingrediente din produsele cosmetice, fie că e vorba despre produse în care e combinat cu alte uleiuri, fie că este utilizat în stare pură. Printre beneficiile sale recunoscute sunt faptul că hidratează pielea şi firele de păr, are efect antiinflamator şi calmează iritaţiile.

    Hidratează pielea

    Vitaminele şi acizii graşi pe care-i conţine untul de shea au un efect nutritiv pentru piele şi o hidratează şi o ajută să se menţină sănătoasă. În acelaşi timp, untul de shea are şi rolul de a îmbunătăţi condiţia pielii uscate şi are un efect protector asupra ei. Acest efect poate dura până la câteva ore, spre deosebire de alte produse care îşi păstrează rolul de protector doar o oră sau două.

    Reduce inflamaţiile pielii

    Unul dintre cele mai lăudate efecte ale untului de shea este faptul că ajută din plin la reducerea inflamaţiilor care pot să apară pe piele. Potrivit unui studiu apărut în American Journal of Life Sciences(1), roşeaţa şi iritaţiile care apar uneori pe faţă, din varii motive, pot fi calmate dacă vei aplica produse pe bază de unt de shea. Acizii graşi şi vitamina K sunt cele care ajută organismul să se vindece mai repede atunci când epiderma este inflamată.

    Are efect anti-îmbătrânire

    Untul de shea conţine cantităţi ridicate de acizi, între care cei mai eficienţi pentru organism sunt acizii oleici, linoleici şi stearici. Împreună formează o barieră potentă împotriva stresului oxidativ, adică a efectului pe care îl au toxinele din mediul înconjurător asupra organismului. Compuşii care se regăsesc în untul de shea contribuie şi la supleţea pielii şi îi conferă fermitate.

    Protejează buzele în sezonul rece

    Printre beneficiile untului de shea se numără şi acţiunea protectivă pe care o are asupra buzelor, mai ales în timpul sezonului de iarnă, când vântul şi temperaturile scăzute pot avea efecte neplăcute. Balsamul obţinut din untul de shea hidratează buzele, le păstrează umede şi formează o barieră protectivă care le fereşte de ger.
    Reduce urmele de vergeturi

    Untul de shea este unul dintre ingredientele de bază folosite în cremele şi unguentele recomandate pentru tratarea vergeturilor. Asta se datorează faptului că ingredientele active din unt repară pielea şi îi oferă supleţea şi elasticitatea pierdută în timpul sarcinii sau în timpul curelor drastice de slăbire, caracterizate prin pierdere accentuată a greutăţii. În plus, folosirea regulată încurajează organismul să producă mai mult colagen, un emolient natural.

    Este recomandat pentru bebeluşi

    Untul de shea este unul dintre cele mai bune produse cosmetice pentru bebeluşi. Asta pentru că, spre deosebire de alte produse care conţin într-o mai mică sau mai mare măsură şi chimicale, în varianta brută protejează mult mai bine pielea acestora, care este delicată şi sensibilă. Aşadar, poate fi utilizat cu succes în cazul eczemelor şi al iritaţiilor comune bebeluşilor.

    Repară părul deteriorat

    Multe dintre tratamentele cosmetice pentru păr, inclusiv placa de păr, ondulatorul sau peria rotativă, au efecte adverse pentru păr. În primul rând îl usucă, iar untul de shea poate să repare dezechilibrul şi să hidrateze firele de păr şi scalpul. În plus, compuşii chimici care se regăsesc în extractul de shea protejează părul de substanţele toxice din aer şi îl protejează de efectele razelor ultraviolete.

    Previne căderea părului

    Acizii graşi din untul de shea contribuie la sănătatea firelor de păr, dar şi a scalpului. Nutrienţii care se regăsesc în compoziţia lui întăresc foliculii şi împiedică, astfel, căderea părului. Efectul antiinflamator despre care vorbeam mai sus este valabil şi aici, pentru că tratează problemele scalpului şi, astfel, elimină o altă cauză a pierderii podoabei capilare.

    Calmează iritaţiile scalpului

    Untul de shea este ideal pentru persoanele care suferă de iritaţii sau alte afecţiuni ale scalpului, pentru că are un efect calmant asupra pielii capului. Proprietăţile antiinflamatorii şi acizii graşi pe care îi conţine sunt absorbiţi foarte uşor de piele şi nu lasă în urmă urme de grăsime. În plus, este foarte eficient atunci când vine vorba de pielea uscată, de psoriazis sau alte afecţiuni.

    Cum se folosește untul de shea

    Untul de shea a fost folosit în nenumărate feluri de-a lungul secolelor, însă cele mai populare metode de utilizare sunt în cosmetică, pentru că este un produs extrem de versatil şi poate fi folosit de sine stătător sau în combinaţie cu alte uleiuri şi produse cosmetice. Iată cum poţi folosi untul de shea:

    cremă hidratantă
    loţiune de corp
    balsam de buze
    unguent
    săpunuri cu unt de shea
    şampon şi balsam de păr
    loţiune de protecţie solară

    Cu toate astea, cea mai bună alegere este să achiziţionezi unt de shea brut, pe care să-l foloseşti în funcţie de nevoile tale, împreună cu alte produse cosmetice. Pentru piele, de exemplu, untul de shea poate fi aplicat direct, fără pregătiri suplimentare. Trebuie doar să masezi continuu, până când s-a topit şi a intrat în piele.

    Dacă vrei să pregăteşti un tratament cosmetic pentru păr, iată ce trebuie să faci:

    Pune o linguriţă (sau cât ai nevoie) de unt de shea într-un bol şi încălzeşte-l în bain-marie, într-un alt recipient plin cu apă fierbinte. Odată ce s-a topit, lichidul trebuie să se răcească timp de câteva minute, apoi îl poţi aplica pe păr. Nu uita să masezi şi pielea capului. Lasă-l timp de o jumătate de oră să-şi facă efectul, apoi poţi intra la duş.

    Recomandări pentru alegerea untului de shea

    Untul de Shea poate fi de mai multe feluri, în funcţie de gradul de puritate, dar şi de procesul de preparare. Untul de Shea nerafinat – sau de grad A – este considerat ca fiind cel care dă cele mai bune rezultate pentru piele şi păr. În starea cea mai pură, extractul are un miros de nuci şi de pământ, dar multe companii producătoare preferă să-l rafineze şi să elimine mirosul sau să adauge arome şi parfumuri proprii.

    Culoarea untului de Shea spune multe despre calitatea lui. Produsele de culoare gălbuie sunt cele care nu au fost supuse procesului de rafinare şi conţin unt de shea de calitate superioară, uneori mergând până la o concentraţie de 100%. După rafinare, untul de shea poate să capete o culoare albă, iar unul dintre motive este faptul că producătorii încearcă să-l facă mai uşor de acceptat şi pentru persoanele care preferă să nu aibă miros.

    Precauţii

    Untul de shea este printre cele mai prietenoase produse cosmetice: reacţiile alergice sunt extrem de rare şi chiar persoanele care în mod normal sunt alergice la nuci şi la alte ingrediente similare au un risc redus de reacţie, chiar atunci când untul de shea este aplicat pe pielea feţei.

    Cu toate astea, există totuşi un risc redus, aşa că e recomandat să îl testezi înainte pe o porţiune redusă a pielii, neexpusă vederii, mai ales dacă ştii că ai reacţii alergice la nuci sau la alte fructe. Pe de altă parte, consistenţa untului de shea poate avea efecte neplăcute asupra pielii şi poate astupa porii dacă este utilizat în exces. Pentru a evita acest lucru, spală-te bine pe faţă după ce ai folosit produse pe bază de unt de shea.

    Aşadar, acum că ştii toate lucrurile importante despre untul de shea, poţi să foloseşti cu încredere produsele cosmetice care au la bază acest ingredient sau te poţi orienta către produsele care conţin 100% extract de shea. Nu va dura mult până când vei observa efectele benefice pentru organism.

    Bibliografie:

    http://article.sciencepublishinggroup.com/pdf/10.11648.j.ajls.20140205.18.pdf

    Sursa foto: Shutterstock

    Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.