Te invit la o cafea!

“Te invit la o cafea”… asa incep cele mai multe povesti. Neagra sau cu frisca, cu rom sau amestecata cu gheata si inghetata cremoasa, cafeaua e indragita de mai toata lumea. Dimineata, la prima ora, ne umple de energie cat pentru o zi intreaga, iar seara este martorul intalnirilor cu prietenii, cu partenerii de afaceri sau… de ce nu, cu prima dragoste 😊

Dar care este povestea cafelei? De unde vine si cand a inceput sa fie nelipsita de la masa in orice moment al zilei? De ce italienii beau espresso si turcii cafea la ibric? De ce grecii o prefera in varianta frappe, iar americanii la filtru?

De aici a inceput totul

Se pare ca Etiopia, mai exact regiunea Koffe, este locul unde s-au descoperit pentru prima data plantele de cafea. De aici, cu ajutorul caravanelor, plantele de cafea au ajuns in Egipt si Yemen, unde au inceput sa fie cultivate in scopuri comerciale. Din Orientul apropiat a calatorit in toate orasele Europei, in Marea Britanie si in Japonia, adusa din coloniile olandeze, din Java si Ceylon in parfumul secolului al XVII-lea. Si alte tari au inceput apoi cultivarea boabelor aramii sau verzi cum le cunoastem azi: Antile, Asia si America, Martinica incep sa fie ocupate de culturi raspandite si in continua crestere.

Din Italia si-a inceput cucerirea oraselor apropiate ca mai apoi, in 1600 sa fie denumita ‘bautura crestina’ de catre papalitate, ceea ce i-a adus popularitate atat printre comercianti, cat si printre clasele de nobili.

Dupa aceea, cafeaua ajunge in locul pe care azi il stim drept ‘patria cafelei’: Brazilia si continentul Americii de Sud, lasata la tarm de un capitan francez care traversa Atlanticul.
Nu dureaza mult si aroma ei intensa ii captiveza pe americani, care o denumesc batutura preferata la micul dejun, putine schimbandu-se pana in ziua de azi.

Dintre ele sa alegem

Din familia Rubiaceae, Coffea – sau boabele care ne dau licoarea tuturor diminetilor, se gaseste in mai multe variante grupate in categorii dupa aroma si nuantele gustative.
Cele mai cunoscute, Arabica, Robusta si Liberica, prima plina de savoare cu pana la 200 de specii fructate precum Moka, Blue Mountain gasita in Jamaica sau Bourbon cu gustul fin, iar cea de a doua si utima mai bogate in cafeina si utilizate fie in amestecurile solubile, fie cultivate pentru cresterea si maturarea rapida.

Dintre boabele de diferite dimensiuni, calitati aromatice, gusturi intense si rafinate, ajungem la ‘cafeaua milionarilor’ si varietatile rare care – pot spune unii – trec prin procese care mai de care mai inventive si neconventionale.

Aici vorbim despre cafeaua preferata a lui Napoleon din exilul sau pe insula care a denumit aceasta cafea, Sfanta Elena, care este cultivata pe sol vulcanic la fel ca Panama Boquete Geisha, a carei cultura se face in apropierea vulcanului Baru.

Ironic sau nu, cea mai aromata, scumpa si apreciata cafea este cea care este trecuta prin sistemul digestiv al unor animale, care prin dieta lor ofera arome diferite boabelor prin fermentatia impreuna cu alimentele pe care le consuma. Black Ivory si Kopi Luwak sunt cele care sunt asteptate pentru procesare pe urmele elefantilor sau civetelor de palmier, ‘veverite’ din zonele ecuatoriale. Asa se intampla ca dupa contactul cu enzimele, notele fructate, de ciocolata sau nuci sa imbogateasca perlele cafenii care au ca rezultat o aciditate mult redusa.

Cum o preparam?

‘’Se macina si se adauga in cafetiera 2-3 linguri, peste care se pune apa fierbinte si se lasa 10 minute.’’ – asa ar suna cantecul de preparare al cafelei. Nu departe de adevar, aceasta este tehnica care sta la baza metodelor diverse de extragere a cafeinei pentru zile pline de viata; dar in functie de ce aplicam, obtinem, ca in orice experiment, rezultate diferite.
Dupa ‘’torefaction’’ – prajirea fie usoara, medie sau intensa, al carei grad cu cat mai inalt cu atat scade aciditatea cafelei, macinarea este si ea un ultim proces care infuenteaza gustul obtinut datorita granulatiei care de fapt expune cafeaua apei cu care ia contact.

Pregatita in graunte mici, cafeaua este apoi scaldata in apa, in ibrice pe nisip fierbinte, in filtru mangaiata de picuri de apa si aburi sau in presa franceza cand sub greutatea pistonului se lasa la fundul vasului pentru a creste concentratia potiunii in timpul in care la micul dejun servesti un croissant.

Metoda rapida, tehnica si cea mai larg raspandita: espresso este cea care ne permite sa savuram cafea tare si amaruie.

Asa obtinem cafelele din spatele titlurilor de pe meniurile cafenelelor din 1645 pana acum. Espresso cu lapte dupa o reteta frantuzeasca care se numeste café au lait, cappuccino cu lapte spumat, moccacino cu ciocolata fina sau ristretto varianta concentrata a unui espresso, toate ne lumineaza pana si cele mai ploioase zile.

Ne face si bine

Cafeaua contine vitamine din grupul B, C si E, minerale precum potasiu, mangan, magneziu si fier. Atentie cer de la cei preocupati cu formele cat mai svelte: cafeaua nu are calorii si prin efectul termogenic contribuie la arderea grasimilor.

Unii pot zice de rau de ea, dar cafeaua reduce speciile reactive de oxigen care determina proliferarea celulelor canceroase renale sau hepatice. Si uite asa o incadram, dupa studii amanuntite, si in lista ‘’de doua ori pe zi’’ a alimentelor care au efecte preventive, adica benefice asupra organismului.

Desi vitaminele B si mineralele sale contribuie la functionarea buna a proceselor antioxidante si anabolice, sa retinem ca se va consuma intotdeauna cu moderatie si in functie de afectiunile diagnosticate pentru ca, la fel ca iubirea, poate da tahicardie sau insomnie.

Legende si povestiri aromate

Constantinopolul este primul loc in care in secolul al XV-lea se deschide prima cafenea, insa cu jumatate de secol inainte un pastor observa nelinistea caprelor dupa ce mancau fructe rosii asemanatoare cireselor din tufe. Ingrijorarea pastorului a ajuns la calugari care au folosit mai apoi lichidul in care stateau boabele pentru a ramane trezi in timpul ceremoniilor de noapte.

Amantlacurile au avut si ele rolul lor in raspandirea popularitatii cafelei sau pornirea industriei braziliene a imperiului cafelei de azi, cand un colonel a primit drept cadou intr-un buchet de flori ramuri tinere ale arborelui de la amanta sa, sotia unui guvernator francez.

Fie consumata pentru intarirea fortelor luptatorilor inainte de razboaiele din Africa, fie discordie impusa de lege pentru sotii care pot fi parasiti daca nu onoreaza ratia zilnica de cafea sotiilor, aceasta a fost si a ramas de-a lungul timpului motiv de oda ca a lui Bach si motiv de socializare, a doua cea mai bauta licoare de pe intreaga planeta.

 

Pentru inspiratia ta:

Cana voiaj pentru cafea

Recipient depozitare cafea/zahar

Recipient depozitare din bambus cu capac

Setul de cafea din fotografie

Alte seturi de cafea si accesorii

De savurat alaturi de o cafea

 

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.