Plasticul din bucatarie, traditional sau organic?

Ai folosit vreodata vreun produs pe care scria “fabricat din porumb” ? Dar vreunul pe care scria „fabricat din plastic organic”? Stii ce este plasticul biocompostabil? Cum se deosebeste de plasticul biodegradabil? Ce este PLA si care este legatura acestuia cu legumele? Daca ti-am trezit curiozitatea, vezi mai jos raspunsurile la intrebari si cateva sugestii de produse din plastic organic pe care le poti gasi pe doraly.ro

La ce te gandesti atunci cand iti pregatesti pachetelul cu mancare pentru o zi la birou sau sandvisurile pentru un picnic cu prietenii? Cu siguranta nu la posibilitatea ca recipientele pe care le folosesti sa fie fabricate din legume. Da, ai auzit bine. Porumbul, cartofii, sfecla sau trestia de zahar sunt folosite pentru extragerea acidului polilactic (PLA) ce intra in componenta plasticului organic. PLA este obtinut din resurse reutilizabile si nu este toxic. Foloseste cu pana la 80% mai putina energie in procesul de productie si genereaza cu pana la 70% mai putine emisii de gaze de sera decat plasticul traditional.

Pana nu demult, n-am fi crezut ca porumbul, cartofii sau sfecla pot avea si alta intrebuintare decat aceea de a fi transformate in feluri de mancare delicioase si hranitoare.

Dar de ce am vrea sa folosim plastic PLA in locul plasticului traditional? Ei, bine, iata de ce: in ultimii ani, cantitatea de deseuri din plastic traditional a crescut extraordinar de mult. Din cauza procesului de descompunere naturala care poate dura pana la sute de ani, poluarea cu deseuri din plastic traditional e mai raspandita ca oricand. Zeci de miliarde de recipiente de apa si bauturi carbogazoase, dopuri si alte tipuri de containere din plastic ajung in pamant si pe cursurile de apa. In timp, plasticul elibereaza substante chimice periculoase in sol. Odata ajunse in panza freatica, acestea afecteaza negativ speciile de animale care consuma apa respectiva, procesul de germinare a semintelor si automat culturile de plante.

La fel, multe specii de animale marine, pasari si pesti sunt afectate de substantele nocive eliberate de obiectele din plastic deversate in apele raurilor, marilor si oceanelor. Odata ce incep sa se descompuna, fragmente din acestea ajung in organismele animalelor si influenteaza negativ procesele naturale de dezvoltare a acestora. Cea mai raspandita forma de poluare cu plastic provine de la produse de unica folosinta sau de folosinta redusa, care sunt aruncate in mai putin de un an de la data la care au fost produse. De aceea a luat amploare si cautarea si utilizarea de alternative mai prietenoase cu mediul. In special in tarile asiatice care s-au dezvoltat rapid in ultimii ani, se lucreaza la dezvoltarea unei formule de plastic ecologic din fibre de bambus ce va putea fi folosit la fabricarea de mobilier si telefoane. Fibrele de bambus folosite ar putea proveni din resturi rezultate in urma procesului de fabricare a betelor de bambus.

Inceputurile PLA

Plasticul din pasta de amidon de porumb exista pe piata de aproape 20 de ani, dar costurile de fabricatie mari nu au permis folosirea acestuia in activitatile comerciale.

In 1989, Patrick Gruber, un chimist in cautare de metode noi de utilizare a pastei de amidon din porumb, a inventat un mod mai economic decat pana atunci de fabricare a polimerului de plastic organic (PLA). Impreuna cu sotia sa, a creat primele prototipuri de produse din plastic PLA in propria bucatarie. Pe atunci, costul fabricarii a 500 gr de PLA se ridica la suma de 200 dolari fata de mai putin de 1 dolar in prezent.

Fotografie reprezentand o cutie cu frunze colorate verzi, galbene si rosii umpluta cu 2 baghete asezata pe o masa
Pe langa designul colorat si vesel, cutia din pasta de porumb cu capac din bambus te ajuta sa pastrezi painea proaspata pana la o saptamana [email protected] SC Doraly Marketplace SRL

Pana sa fie acceptata la scara larga, descoperirea lui Gruber a avut insa de trecut peste un obstacol important, perceptia negativa asupra conceptului de „biodegradabil” aparuta la mijlocul anilor ’80. Atunci, amidonul de porumb in amestec cu polietilena a fost folosit la fabricarea pungilor biodegradabile folosite in supermarketuri. Intre timp, s-a descoperit ca acestea se descompuneau in particule minuscule de polietilena, care desi neutra din punct de vedere a interactiunii cu mediul, ar fi putut avea efecte nocive asupra acestuia din cauza duratei foarte mari a procesului de descompunere. Drept urmare, pentru mult timp termenul de biodegradabil a fost considerat o gaselnita de marketing.

Dar cum se fabrica produsele din plastic PLA?

Produsele din plastic PLA sunt fabricate din amidon de porumb. Acesta este transformat intr-un polimer, principalul ingredient din plasticul organic. Plasticul organic poate fi transparent sau opac, moale sau dur. De aceea, produsele biocompostabile fabricate din amidon de porumb sunt deseori denumite plastice PLA.
Plasticul PLA poate fi supus acelorasi tratamente ca plasticul traditional, poate fi modelat, extrudat sau poate lua diverse forme la temperaturi inalte sau scazute.

Biocompostabil sau biodegradabil?

Plasticul traditional este fabricat din derivate ale petrolului. Productia sa implica folosirea acestei resurse neregenerabile si a unui numar mare de substante chimice, unele cu efecte nocive asupra sanatatii consumatorilor.
Din fericire, acum exista plasticul biocompostabil fabricat din pasta de amidon de porumb, o resursa biodegradabila si regenerabila. Acesta nu este in totalitate biodegradabil. Pentru a fi considerat biocompostabil, plasticul trebuie sa indeplineasca anumite criterii, si anume sa se descompuna in materiale nepericuloase ca apa, dioxid de carbon sau biomasa (materie organica). Plasticul PLA este 100% compostabil.

Pentru a fi considerat biodegradabil, plasticul nu trebuie sa produca nicio substanta toxica in procesul de descompunere. De asemenea, trebuie sa se descompuna in particule care sa nu mai poata fi strecurate sau filtrate.

Ce obiecte se fabrica din plastic PLA?

Plasticul PLA se foloseste la fabricarea unei mari varietati de obiecte. Iata mai jos o lista cu cateva dintre ele:
Tacamuri;
• Boluri;
• Paie;
• Cani (pentru bauturi reci sau fierbinti);
• Sticle de apa;
• Tavi;
• Capace;
Recipiente pentru depozitat mancarea (inclusiv caserole de unica folosinta folosite de restaurante);
• Sacose;
• Farfurii.

Fotografie reprezentand 3 caserole din pasta de porumb si fibre de bambus stivuite. Cele doua de la baza sunt acoperite cu un capac de plastic, iar cea de deasupra este plina cu afine, fara capac deasupra. Imprimeul acestora reprezinta frunze colorate in rosu, verde si galben.
In setul de caserole din pasta de porumb si fibre de bambus ai loc suficient pentru 3 gustari delicioase de luat la serviciu sau la un picnic cu prietenii. Dupa ce termini de mancat le poti stivui ca sa-ti ocupe si mai putin loc in geanta la intoarcerea acasa. [email protected] SC Doraly Marketplace SRL
Bufnitele vesele din desenele setului pentru mic dejun sunt atat de simpatice incat in scurt timp s-ar putea ca cel mic sa isi doreasca sa se intalneasca cu ele si la pranz sau cina Foto @ SC Doraly Marketplace SRL

Avantaje ale produselor din plastic PLA

1. Nu contine substante chimice toxice asociate cu plasticul traditional (ca dioxinele sau clorura de polivinil);
2. Sunt ecologice (fabricate din resurse regenerabile care produc mai putine pierderi);
3. Sunt rezistente in timp;
4. Sunt potrivite pentru a pastra/servi produse care necesita refrigereare/congelare;
5. Nu cauzeaza alergii deoarece agentul alergen, profilina, este distrus in timpul procesului de fabricare.

Dezavantaje ale produselor din plastic PLA

1. Nu rezista la temperaturi inalte;
2. Nu pot fi folosite in cuptorul cu microunde;
3. Nu pot fi aruncate la gunoi sau reciclate; trebuie sa treaca printr-un proces de compostare acasa sau intr-un mediu special;
4. Obiectele cu o densitate mai mare, cum ar fi tacamurile, se descompun in aproximatix 180 de zile.

Speram ca ai gasit utile toate aceste informatii si te asteptam sa revii pe blog pentru alte articole interesante.

Pentru inspiratia ta:

Set mic dejun 

Cutie pentru pastrat painea 

Recipient depozitare cu capac din bambus

Recipient depozitare alb cu negru

Surse:

Despre bioplastic

Despre plasticul din pasta de porumb

Toate drepturile sunt rezervate, conform Legii nr. 18/1996 privind drepturile de autor. Articolele prezentate pe acest site sunt proprietatea Doraly®. Conţinutul site-ului nu poate fi reprodus, modificat, transferat, republicat sau copiat fără permisiunea scrisă a proprietarului.